Borza: Statul trebuie reformat. De modul cum vom alege depinde viitorul nostru pentru următorii 30 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Remus Borza, reprezentantul Euro Insol, ar putea ajunge  administrator judiciar şi la Oltchim

Schimbarea clasei politice, reforma statului şi a marilor sisteme publice: învăţământ, sănătate, administraţie, sunt deziderate şi imperative clamate de societatea românească de aproape 30 de ani, scrie deputatul Remus Borza.

„Pe 3 septembrie începe sesiunea parlamentară de toammă şi odată cu ea începe, chiar dacă neoficial, şi campania electorală. În 2019-2020 suntem chemaţi să ne alegem europarlamentarii, preşedintele republicii, primarii şi consilierii locali, deputaţii şi senatorii din legislativul ţării.De modul cum vom alege şi mai ales pe cine vom alege depinde viitorul nostru pentru următorii, cel puţin, 30 de ani. Reforma clasei politice este o condiţie necesară dar nu şi suficientă”, scrie politicianul pe blogul său.

Acesta susţine că o reformă reală a statului şi implicit a clasei politice se va produce „doar atunci când vom accepta că şi noi cei vreo 20 de milioane de cetăţeni avem o problemă, când ne-o vom recunoaşte şi asuma”. 

„Când vom accepta că în ultimii 29 de ani, de tranziţie de nicăieri spre niciunde, ne-am dezumanizat, că am devenit sclavii banului şi ai puterii, cerând ostentativ drepturi, uitând că avem şi obligaţii (...) Atunci şi doar atunci, ne vom salva de la extincţie ca individ şi popor”, scrie fostul administrator judiciar al Hidroelectrica.

Un partid nou

"Un partid nou, centrat pe problemele ţării şi nu pe doctrine sau ideologii, un partid care să-şi asume reforma statului, a instituţiilor statului, a marilor sisteme publice, un partid care va promova pe liste valoarea şi competenţa, meritocraţia şi nu mediocritatea şi servilismul, acel partid va putea câştiga alegerile în 2020", apreciază Borza.

Partidele sunt compromise şi incapabile a se reforma

Partidele tradiţionale, fie că vorbim de PSD sau PNL, sunt compromise şi incapabile de a se reforma sau de a genera modernizarea statului. Şi unii şi alţii, au guvernat atât separat, cât şi împreună. Şi au guvernat prost. În mandatele lor România a pierdut peste 4 milioane de salariaţi, peste 2/3 din capacităţile industriale ale ţării, 50% din fondul arabil al României, 1/4 din fondul forestier, 1/2 din resursele ţării. Pe mandatele lor, România a ajuns la o datorie externă de 96 miliarde de euro plecând de la zero în 1990. Deşi PIB-ul României a crescut de la 35 miliarde euro în 1989 la 185 miliarde euro în 2017, deşi doar în ultimii 10 ani au intrat în România 32 miliarde euro fonduri europene, 35 miliarde euro investiţii străine directe, 55 miliarde euro remiterile românilor din străinătate, cele două mari partide nu au reuşit să construiască decât 450 kilometri autostrăzi (China a construit 91.000 kilometri), niciun spital nou, din contra au închis 69, nicio şcoală nouă, din contra au închis 11.000. Şi astăzi, mai mult de jumătate din comunele şi satele ţării nu au asfalt, gaze sau canalizare”, scrie avocatul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite