Bilanţ COVID-19: Numărul cazurilor din România se apropie de 200

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul cazurilor de îmbolnăvire cu noul coronavirus în România a ajuns aseară la 168, după ce autorităţile au anunţat 29 de cazuri noi. Toate cazurile confirmate ieri sunt ale unor persoane aflate în carantină sau în autoizolare, sau sunt contacţi ale unor cazuri pozitive. Zece dintre cazurile confirmate sunt din Capitală şi judeţul Ilfov, zona cu cele mai multe cazuri din ţară, 52.

Cele 29 de persoane depistate luni au vârste cuprinse între 19 şi 63 de ani. Potrivit autorităţilor, starea de sănătate generală a pacienţilor este bună. În continuare, pe teritoriul României sunt 3.078 de persoane în carantină instituţionalizată.

Situaţia este încă sub control

Medicii specialişti susţin că, chiar dacă România raportează noi cazuri de infecţie cu coronavirus, în contextul în care majoritatea acestor noi cazuri sunt persoane aflate fie în carantină sau în izolare, situaţia rămâne sub control. „Chiar dacă avem, după raportarea de luni dimineaţă, peste 150 de cazuri, situaţia este încă stabilă. Atâta timp cât cunoaştem încă sursa infecţiilor, vom reuşi să nu ajungem la o transmitere comunitară. Suntem practic în tranziţia către o astfel de etapă. În momentul în care se va ajunge să nu cunoaştem sursa infecţiilor, este de aşteptat ca creşterea numărului de cazuri să fie mult mai rapidă”, a precizat Alexandru Rafila, şeful Disciplinei de Microbiologie al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”. 

Potrivit medicilor, îngrijorătoare sunt cazurile în care nu se cunoaşte cum a ajuns o persoană infectată. „E adevărat, avem o creştere a numărului de îmbolnăviri, dar acele cazuri noi erau aproape toate dintre cazurile deja monitorizate, în carantină sau în izolare la domiciliu. Nu aceste cazuri reprezintă problema, pentru că vorbim de persoane care nu pot transmite virusul la alte persoane. Ar trebui să ne fie teamă de persoanele noi care nu erau monitorizate şi au fost infectate”, a precizat şi doctorul Adrian Marinescu,  medic la Instititul de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti.

Ce facem în cazul în care prezentăm simptome ale infecţiei 

Medicii de la „Matei Balş” atrag atenţia că persoanele care prezintă simptomele unei infecţii trebuie să sune la 112 şi sub nicio formă să nu se prezinte pe cont propriu la spital. „Pentru persoanele aflate în izolare şi care prezintă simptomele unei infecţii cu coronavirus, este foarte important să sune la 112 şi să aştepte ambulanţa. În cazul în care nu există o altă urgenţă medicală, este foarte important să dea dovadă de răbdare şi să accepte că vor ajunge la spital doar cu ambulanţa. Nu vrem să vedem în curtea spitalului decât ambulanţe. Nu vrem să vedem aceste persoane venind singure la spital, intrând în contact cu alte persoane”, a precizat medicul Adrian Marinescu. 

Spitalul Colentina va primi exclusiv pacienţii cu coronavirus

În acelaşi timp, autorităţile au anunţat că Spitalul Colentina, aflat în subordinea Primăriei Capitalei, devine de luni spital exclusiv dedicat pacienţilor infectaţi cu coronavirus. Restul pacienţilor trebuie fie externaţi, fie transferaţi la alte spitale. „În prezent, sunt 380 de pacienţi internaţi în Spitalul Colentina, iar circa trei sferturi pot fi externaţi în condiţii de siguranţă în următoarele 2-3 zile, urmând ca restul să fie transferaţi la spitalele limitrofe”, a precizat Bogdan Furtună, directorul medical al Spitalului Colentina. 

Şi copiii îşi vor prelungi vacanţa forţată după ce s-a decis ca şcolile să rămână  închise pentru o perioadă de 30 de zile. 

Retailerii vor închiderea mall-urilor

La rândul lor, mai mulţi retaileri români care au magazine non-alimentare în centrele comerciale din România au cerut închiderea mall-urilor după modelul din alte ţări, în scopul protejării angajaţilor. „În România, mall-urile sunt încă deschise, însă magazinele sunt goale (vânzări de 10% faţă de perioada precedentă a anului trecut). Reducerea programului la 8 ore nu ajută”, au informat retailerii într-un comunicat, precizând că au nevoie de suportul statului în această situaţie, având în vedere că plata taxelor şi a impozitelor va fi imposibilă. 

Starea românilor care au răspândit iresponsabil coronavirusul 

Tânăra de 26 de ani din Hunedoara care a infectat cu coronavirus cel puţin 13 oameni şi a trimis în izolare alte peste 40 de persoane, după ce a ascuns faptul că s-a întors din Italia, a ajuns din nou în spital, la o zi după ce a fost externată. Situaţia femeii a stârnit noi controverse. Familia ei s-a plâns că este în stare gravă şi că nu beneficiază de sprijin din partea autorităţilor. Cadrele medicale susţin că acuzaţiile familiei sunt exagerate. 

Reamintim că marţi, 10 martie, hunedoreanca a fost depistată pozitiv cu virusul COVID-19 şi a fost internată în Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş“ din Timişoara. Sâmbătă, 14 martie, după ce două testări epidemiologice consecutive i-au ieşit negativ, medicii au decis externarea sa. Duminică, în jurul orei 3.00 dimineaţa, tânăra a ajuns acasă, în Valea Jiului, unde trebuia să rămână în izolare încă 14 zile. Câteva ore mai târziu, mama fetei a sunat la 112, anunţând că fiica ei are probleme neurologice grave. La scurt timp, aparţinătorii fetei s-au plâns presei din Valea Jiului că sunt ignoraţi de autorităţi. „Am sunat la 112, dar ni s-a spus că în cazul ei trebuie să sunăm înapoi la spitalul din Timişoara şi nu au vrut s-o preia. Vă rog să ne credeţi că este foarte grav. Are dureri cumplite de spate şi nu ştim ce să mai facem. Nici nu putem s-o ducem noi cu maşina, că probabil iar încălcăm vreo interdicţie. Nu ştim ce să ne mai facem, iar ei îi este foarte, foarte rău“, a anunţat familia acesteia.

„A închis“ Neurologia din Petroşani

Situaţia pacientei a fost cu atât mai complicată, întrucât secţia de Neurologie din Petroşani a rămas închisă, după ce cadrele medicale au intrat în izolare, unele fiind infectate cu COVID-19 chiar de către tânără în perioada în care aceasta trebuia să stea în carantină, dar a ales să iasă din casă şi să meargă singură la spital.

După ce au fost îndeplinite formalităţile necesare, hunedoreanca a fost preluată de un echipaj al Ambulanţei şi adusă la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Deva, unde a rămas internată la secţia de Boli Infecţioase, dar pentru a fi tratată de probleme neurologice. „S-au respectat procedurile în cazul tinerei aflate în izolare, astfel că pacienta şi aparţinătorii ei au trebuit să aştepte o oră-două. Acuzaţiile că s-a refuzat preluarea ei sunt exagerate, starea ei nefiind atât de gravă cum au prezentat-o“, a declarat un cadru medical. Fata ar suferi de hernie de disc şi necesită o intervenţie chrurgicală.

Peste 30 de persoane infectate de poliţistul internat la „Gerota”

Un alt campion la transmiterea noului coronavirus este fostul ofiţer MAI Lupu Nelu, internat la Spitalul „Dimitrie Gerota”, care a ascuns iniţial autorităţilor că a fost plecat în străinătate. Peste 30 de persoane au fost infectate până acum din cauza acestuia. „În acest moment sunt peste 30 de persoane pe care le avem, dar numărul contacţilor depăşeşte 120. E posibil ca numărul să crească, pentru că având în vedere că noi îi testăm ca şi contacţi, ei sunt asimptomatici la acest moment”, a spus Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. Din cauza minciunii fostului poliţist, comisarul-şef Lupu Nelu, nu doar că au fost infectate persoanele apropiate lui, fiul, nora, nepotul de 3 ani, dar şi multe alte persoane, precum cadre medicale de la „Dimitrie Gerota”. În plus, au fost închise trei instituţii: Spitalul MAI, cu toţi pacienţii şi cadrele medicale în el, ADP Sector 4, dar şi Primăria Capitalei, o angajată de acolo declarând că a călătorit împreună cu acesta în Israel. „Gestul nu poate fi catalogat decât ca total iresponsabil. Este exemplul clar a ceea ce nu trebuie să facem. Trebuie să conştientizăm că, chiar şi atunci când nu avem simptome sau doar forme uşoare, acţiunile noastre pot avea efecte necuantificabile. Putem să infectăm 3 sau 50 de persoane”, a precizat Adrian Marinescu, medic infecţionist la Spitalul „Matei Balş” din Capitală. 

„Problema în acest caz a fost că acea persoană a minţit cu bună ştiinţă. Nu doar că a infectat un număr mare de persoane, dar a băgat un spital întreg în carantină. Fapte în mod categoric de dosar penal”, a declarat şi Alexandru Rafila, şeful Disciplinei de Microbiologie a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”. De altfel, procurorii au deschis un dosar penal pe numele fostului cadru MAI, dosarul acestuia fiind preluat joi de către Parchetul General.

De asemenea procurorii de la Parchetul General au deschis un dosar penal in rem, pentru săvârşirea infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, în cazul senatorului liberal Vergil Chiţac, care a infectat mai multe persoane cu noul coronavirus. Procurorii s-au sesizat din oficiu în acest caz, ancheta urmând să stabilească dacă senatorul şi-a luat toate măsurile pentru a preveni răspândirea virusului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite