Bătălia cu noul coronavirus. MApN a finalizat amplasarea spitalului militar modular de la Timişoara. Câte paturi de Terapie Intensivă are unitatea medicală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalul va putea primi 56 de bolnavi COVID-19 FOTO Statul Major al Forţelor Terestre
Spitalul va putea primi 56 de bolnavi COVID-19 FOTO Statul Major al Forţelor Terestre

Militarii Brigăzii 18 Cercetare Supraveghere ,,Decebal” au acţionat alături de colegii din Forţele Terestre Române în executarea lucrărilor de instalare şi de asamblare a modulului medical si a taberei de carantinare şi izolare din cadrul Sistemului Modular Medical de Izolare şi Tratament (SMMIT) de la Timişoara, din incinta stadionului CFR.

Sistemul este alcătuit dintr-o zonă medicală cu o capacitate de 56 de locuri, din care 4 pentru Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI) şi este compus, printre altele, din unităţi de triaj, radiologie, sterilizare, laborator şi zonă de decontaminare. În locaţie va fi instalat şi un modul (tabără) de carantinare şi izolare, cu o capacitate de 120 de locuri, arată MApN.

Instalarea şi operaţionalizarea SMMIT Timişoara este realizată de Direcţia medicală, Statul Major al Forţelor Terestre, Comandamentul Logistic Întrunit, Direcţia logistică şi Comandamentul Comunicaţiilor şi Informaticii.

Nemulţumirea localnicilor

Reamintim că. locuitorii cartierului timişorean Blaşcovici sunt disperaţi că Ministrerul Apărării Naţionale a ridicat un spital de campanie pe stadionul CFR. Astfel,aceştia au trimis o scrisoare către Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Timiş, prin care îşi arată nemulţumirea faţă de ridicarea unui spital de campanie pe stadionul CFR.

„În această perioadă de grea încercare pentru toată ţara noastră cât şi pentru oraşul nostru, noi, cetăţenii cartierului Blaşcovici din Timişoara, apreciem şi înţelegem majoritatea măsurilor care au fost luate în vederea prevenirii şi minimizării impactului epidemiei de coronavirus asupra comunităţii noastre. 

Însă în acelaşi timp dorim să ne exprimăm şi nemulţumirea faţă de decizia de amplasare a unui spital mobil destinat persoanelor infestate cu noul coronavirus, pe terenul Stadionului CFR, aflat la câteva minute de mers pe jos de Piaţa Victoriei din Timişoara. 

Menţionăm că un astfel de spital este binevenit în situaţia crizei sanitare actuale însă, amplasarea lui nu este oportună în vecinătatea unui cartier de locatari cu preponderenţă vârstnici, aflaţi la vârsta critică de infestare şi la mai puţin de 1 kilometru distanţă de Centrul Municipiului Timişoara. 

Considerăm că amplasarea pe Stadionul CFR a unui Spital de campanie destinat tratării pacienţilor cu Covid19 este periculoasă pentru cetăţeni riscând să devină un focar de infecţie pentru întreg oraşul şi totdată o practică extrem de neobişnuită. 

În toate oraşele mari ale lumii astfel de spitale cu specific - boli infecţioase - se construiesc la periferia acestora, evitând astfel la maxim riscul de contagiune al cetăţenilor acelui oraş, ci nicidecum în centrul oraşelor sau la mai puţin de un kilometru distanţă faţă de centrul acestora. 

Considerăm astfel că prin amplasarea unei noi entităţi spitaliceşti de boli infecţioase precum acest spital pe Stadionul CFR, într-o zonă atât de centrală şi de circulată va creşte în cel mai scurt timp riscul de contagiune la un nivel maxim! 

Astfel, venim în întâmpinarea celor expuse cu exemplul spitalului de campanie din Bucureşti ridicat recent pentru Covid19, care a fost amplasat în curtea Institutului de Gerontologie şi Geriatrie <Ana Aslan> din Otopeni, şi nu în proximitatea hotelului Intercontinental, din inima capitalei! În aceeaşi idee considerăm că acest spital de campanie pentru zona de vest a ţării ar putea fi amplasat lângă unitatea de Boli infecţioase <Victor Babeş> sau în vecinătatea acestuia lângă amplasamentul Staţiei de Meteorologie, unde spaţiul curţii este generos.

Astfel s-ar limita şi timpii de deplasare a cadrelor medicale de specialitate dintr-o clădire în cealaltă nou amplasată. Faţă de cele arătate mai sus vă solicităm imperios reanalizarea locaţiei pusă la dispoziţia amplasării spitalului de campanie destinat tratării pacienţilor cu Covid19 şi relocarea acestuia într-o zonă în partea de periferie a oraşului, nicidecum în vecinătatea centrul Municipiului Timişoara, respectiv pe Stadionul CFR din Timişoara destinat activităţilor sportive. Din fericire, Timişoara este un oraş de câmpie, cu multe oportunităţi de amplasare şi cu multe zone disponibile şi în imediata sa apropiere. Va mulţumim pentru înţelegere, Cu aleasă consideraţie, Cetăţenii Cartierului Blaşcovici”, se arată în scrisoare. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite