Au dat ligheanul pe spălătoria socială

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fără apă curentă, maşină de spălat sau chiar fără casă, nevoiaşii Capitalei îşi spală rufele murdare la „curăţătoria comunală“. Spălătoria socială de pe Calea Griviţei are un succes nesperat la românii pe care sondajele îi dau drept „nespălaţii Europei“.

Un român foloseşte două tuburi de pastă de dinţi, patru săpunuri şi un singur deodorant într-un an de zile, potrivit unor studii realizate recent. Consumul redus ar putea fi explicat şi de preţul ridicat al produselor de la raft. Agenţia de cercetare GfK arată că un român plăteşte 48 de eurocenţi (2 lei) pe un săpun, faţă de 21 de eurocenţi (0,9 lei) un ungur şi 24 de eurocenţi (1 leu) un polonez, iar un tub de pastă de dinţi costă 1,8 euro în România faţă de 1,19 euro în Bulgaria sau 1,46 euro în Ungaria.

Victoriţa Băloi, angajată a primei spălătorii sociale deschise în urmă cu două săptămâni în Capitală, a consumat deja zeci de kilograme de detergent în două săptămâni. Maşinile primite din donaţii sunt puse în funcţiune şi de 20 de ori pe zi, iar succesul are o explicaţie mai mult decât simplă: pentru că e gratis.

O maşină de spălat pentru oamenii străzii

„Clienţii" spălătoriei de pe Calea Griviţei din Bucureşti sunt în mare parte şi ai cantinei sociale, aşa că de fiecare dată când vin să-şi ia sacoşa cu mâncare, aduc şi rufe la spălat. Oamenii străzii au şi ei rezervată o maşină de spălat doar a lor şi sunt destui care vin să se împrospăteze, potrivit Victoriţei Băloi. „Mulţi nu ştiu nici să citească, îi mai învăţ, dar fac eu mai tot. Unii au încredere şi vin, îşi lasă hainele, pleacă şi se întorc apoi să le ia", spune femeia.

„Îmi place. e gratuit"

Laurenţia Muller vine şi de două ori pe săptămână. E de înţeles, are acasă cinci copii şi cinci nepoţi. În plus, n-a avut niciodată maşină de spălat acasă după ce tradiţionala Albalux şi-a dat duhul. „Numai de mână spăl, la lighean. Aici îmi place, e şi gratuit şi seara miros şi eu frumos, mă bag în lenjerii curate", spune femeia mulţumită.

Prea săraci să se spele

Înainte de a porni la drum pentru înfiinţarea spălătoriei, reprezentanţii Asociaţiei Portico, cei care au venit cu ideea implementată de Primăria Municipiului Bucureşti şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială, au făcut un sondaj. Aproape 80% din cei care frecventau cantina socială îşi spălau hainele de mână sau pe la rude şi aproape 60% spuneau că poartă o bluză sau o cămaşă de la două la zece ori înainte de a o curăţa. Majoritatea celor intervievaţi au spus că nu au bani să cumpere o maşină de spălat, detergent sau chiar apa şi curentul. Cu toate că trăiesc în Capitală, mulţi dintre aceştia nici măcar nu au curent electric, canalizare şi chiar o casă. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite