Asistenţii vocali Alexa, Siri şi Google Assistant îngrijorează UE: „Şi-ar putea utiliza influenţa pentru a prejudicia concurenţa”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexa, Siri şi Google Assistant sunt cei mai
populari asistenţi vocali de pe dispozitivele din Europa
Alexa, Siri şi Google Assistant sunt cei mai populari asistenţi vocali de pe dispozitivele din Europa

Comisia Europeană este îngrijorată de posibile practici anticoncurenţiale odată cu creşterea puterii de piaţă a asistenţilor vocali, mai precis Alexa (Amazon), Siri (Apple) şi Google Assistant (Alphabet). Astfel, Comisia a publicat, miercuri, rezultatele anchetei sale sectoriale în materie de concurenţă pe pieţele produselor şi serviciilor legate de internetul obiectelor, informează Reuters.

„Atunci când am lansat această anchetă sectorială, ne gândeam că ar putea exista riscul apariţiei unor controlori ai fluxului de informaţii în acest sector. Eram îngrijoraţi că aceştia şi-ar putea utiliza influenţa pentru a prejudicia concurenţa, în detrimentul dezvoltării întreprinderilor şi al consumatorilor. Din primele rezultate publicate astăzi rezultă că mulţi actori din acest sector ne împărtăşesc preocupările. Această analiză va contribui la viitoarele noastre acţiuni în materie de asigurare a respectării normelor şi de reglementare; prin urmare, aşteptăm cu interes să primim în continuare feedback din partea tuturor părţilor interesate în lunile următoare”, a declarat comisarul pentru Concurenţă, Margrethe Vestager, potrivit Agerpres. 

Potrivit Comisiei Europene, respondenţii la ancheta sectorială privind internetul obiectelor destinat consumatorilor, care a fost lansată la 16 iulie 2020, şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la anumite practici de exclusivitate şi de legare în legătură cu asistenţii vocali, precum şi cu privire la practicile care limitează posibilitatea de a utiliza asistenţi vocali diferiţi pentru acelaşi dispozitiv inteligent.

 O a doua îngrijorare era legată de faptul că asistenţii vocali îşi promovează propriile lor servicii sau cele ale terţelor părţi via setările default de la dispozitive, restrângând astfel serviciile rivalilor.

Cea de a treia îngrijorare are legătură cu cantitatea mare de date puse la dispoziţia furnizorilor de asistenţi vocali. În sfârşit, cea de a patra îngrijorare are legătură cu lipsa de interoperabilitate între dispozitive.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite