Arhiepiscopul Teodosie: „Am câştigat procesele cu Diavolul, am pierdut procesul cu Dumnezeu”

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
sursa

Îmi imaginez o astfel de frământare interioară generată de înfrângerea pe care a suferit-o ieri domnul Macedon (Teodosie) Petrescu, arhiepiscopul Tomisului.O să prezint faptele, cu câteva elemente mai puţin cunoscute publicului, dar care dau măsura modului inuman în care acţionează arhiepiscopul creştin-ortodox Teodosie şi unii dintre cei care îl susţin.

Pentru prima parte a titlului articolului amintesc că în mai 2019, DNA a cerut condamnarea arhiepiscopului ortodox Teodosie, la închisoare cu executare, solicitând instanţei pedeapsa spre maximul prevăzut de lege, pentru că ar fi folosit acte false pentru a obţine ilegal fonduri europene. Curtea de Apel Constanţa l-a achitat, decizie menţinută de instanţa supremă, după apelul declarat de DNA (Domnul Macedon (Teodosie) Petrescu i-a mulţumit atunci pentru sentinţă magistratului Cristian Deliorga, numit ulterior de PSD judecător la CCR).

În data de 10.11.2020, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Constanţa a emis Hotărârea nr. 72, ca urmare a incidenţei cazurilor de îmbolnăvire cu Covid-19 (3‰). Hotărârea interzice, printre altele, participarea la procesiunile şi pelerinajele religioase a persoanelor care nu au domiciliul în localităţile în care se desfăşoară aceste activităţi.

 Reacţia arhiepiscopului Tomisului a venit imediat, în stilul caracteristic (pe care nu îl mai susţine nici măcar Biserica Ortodoxă Română): „Cum să nu ajung eu la peşteră în ziua Sfântului Andrei? Este imposibil! Eu nu mă mulţumesc cu nişte restricţii care n-au logică şi care ne restrâng drepturile noastre de închinători Şi cum să nu ajungă constănţenii acolo? Dar, eu cred că pot să ajungă toţi românii”.

Peştera din discursul ierahului ortodox este Peştera Sfântului Andrei, din apropierea localităţii Ion Corvin, judeţul Constanţa unde, în fiecare an, se organizează un pelerinaj. Care, de regulă, durează două zile. În anii precedenţi au participat peste 10 000 de oameni (în fiecare an) şi a fost nevoie de mai mult de 100 de jandarmi dislocaţi din alte misiuni pentru a asigura ordinea publică. 10 000 de oameni pe o suprafaţă de aproximativ 3000 mp ar fi însemnat, anul acesta, un puternic focar de transmitere a coronavirusului SARS-CoV-2. Dar ce contează pentru domnul Macedon (Teodosie) Petrescu? În martie, Ministerul Sănătăţii, prin Direcţia de Sănătate Publică Constanţa a interzis arhiepiscopului să mai oficieze ritualul împărtăşirii folosind acelaşi vas cu alcool şi aceeaşi lingură care era scufundată în vas şi apoi introdusă în gura a sute de persoane, consecutiv. Decizia a fost sfidată şi nu numai că domnul Teodosie nu a fost sancţionat – deşi asociaţia pe care o reprezint a depus două denunţuri penale, a sesizat 10 autorităţi publice şi a deschis un proces civil pentru încetarea oficierii ritualului – dar a continuat să împărtăşească şi în alte judeţe, prin aceleaşi metode, punând în pericol viaţa şi sănătatea nu numai ale adulţilor, dar şi ale copiilor care îi erau aduşi pentru a fi împărtăşiţi.

Domnul Macedon (Teodosie) Petrescu a contestat în instanţă Hotărârea 72, dar nu singur, ci împreună cu alte persoane: doamna avocată Şoşoacă (în nume personal dar şi ca apărător al arhiepiscopului), încă doi avocaţi şi alte 15 persoane, toate reprezentate de doamna cunoscută deja ca luptătoare împotriva măsurilor de combatere şi prevenire a răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2. Atât arhiepiscopul cât şi avocata înscrisă în Baroul Bucureşti au declarat pentru mass-media, cu mai multe ocazii, că vor câştiga cu siguranţă, amestecând incoerent concepte juridice, drepturi şi libertăţi.

Între timp, în Constanţa incidenţa cazurilor de infectare a crescut la peste 9/‰, fapt ce a determinat închiderea oraşului. Dar ce conta pentru reclamanţi? Nu s-au mulţumit cu termenul scurt acordat de instanţă pentru judecarea cauzei (04.12.2020) şi au formulat o cerere de preschimbare, care a fost admisă, iar procesul s-a judecat alaltăieri, 24 noiembrie. Miza? Participarea la procesiunea organizată cu ocazia sărbătorii ortodoxe a Sfântului Andrei.

Exact în timpul judecării cauzei, în faţa Tribunalului a fost organizat un protest „spontan” unde se solicita anularea hotărârii care făcea obiectul procesului (toţi participanţii au fost amendaţi pentru că deplasarea în localităţile aflate în carantină se face doar cu justificările legale).

Ca şi în alte cazuri, în perioada pandemiei, despre care am mai povestit în Adevărul, am intervenit în proces în favoarea pârâţilor – Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea, Instituţia Prefectului, Constanţa, Prefectul judeţului Constanţa – invocând inadmisibilitatea şi netemeinicia cererii şi jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului.

Printr-o hotărâre inexplicabilă, care arată câtă importanţă a acordat judecătorul unui caz de o asemenea însemnătate, cererea asociaţiei a fost anulată ca nesemnată (deşi era semnată şi ştampilată).

Vestea bună este că cererea reclamanţilor a fost respinsă. Dar povestea nu se sfârşeşte aici.

Doi dintre reclamanţi au depus un înscris, la dosarul cauzei, prin care au solicitat să fie radiaţi din lista reclamanţilor (asistaţi de doamna Şoşoacă), deoarece nu au semnat niciun contract în acest sens şi nici nu au mandatat avocata să îi reprezinte. În solicitările lor, aceştia descriu faptele: doamna avocat Şoşoacă i-a contactat telefonic şi le-a propus să fie reclamanţi în proces (fapt interzis de statutul avocatilor). Iniţial au fost de acord, dar după ce au analizat situatia au informat-o că nu doresc să participe la proces şi au rugat-o să nu îi treacă în lista reclamanţilor. Drept urmare, nu au încheiat contract de asistenţă juridică cu doamna Şoşoacă şi nici nu au mandatat-o să îi reprezinte în proces. Faptele doamnei Şoşoacă au incidenţă penală. Judecătorul de cauză este obligat să aplice procedura înscrierii în fals (şi să sesizeze organele de cercetare penală). De asemenea, Baroul Bucureşti va trebui să dispună anchetarea doamnei avocat şi să ia măsurile legale care se impun, cu privire la exercitarea, de către aceasta, a profesiei de avocat. Amintesc, în acest context, că doamna Şoşoacă este şi candidată pentru demnitatea de senator din partea partidului Alianţa pentru Unirea Românilor.

Într-o filmare postată pe youtube, doamna avocată Şoşoacă îndeamnă lumea să nu respecte hotărârea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi nici hotărârea instanţei de judecată şi să participe la pelerinajul de la Peşteră. Totodată, critica „creştinii” care nu au participat la protestul organizat în timpul judecării procesului, ca formă de presiune asupra magistraţilor.  Îndemnurile avocatei depaşesc limita libertăţii de exprimare. În contextul în care domnia sa a depus toate eforturile pentru a se împotrivi respectării măsurilor de combatere şi de prevenire a răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2, după ce a deschis un proces în care a solicitat anularea actelor normative care impuneau măsuri de protecţie a vieţii şi în subsidiar a sănătăţii persoanelor, îndemnul adresat oamenilor de a nu respecta actele normative mai ales când cererea de suspendare a aplicării lor a fost respinsă de instanţa de judecată, constituie incitare la nerespectarea legii şi la nerespectarea hotărârilor judecătoreşti. Fapte, din nou, sancţionate penal.

La rândul său, domnul Macedon (Teodosie) Petrescu participă la acest scenariu de-a dreptul grotesc. Imediat după ce instanţa i-a respins cererea de suspendare a hotărârii CJSU Constanţa, arhiepiscopul Tomisului a ţinut o slujbă religioasă în care le-a transmis oamenilor să nu respecte hotărârea respectivă şi nici hotărârea judecătorească şi să participe la pelerinajul nelegal organizat cu ocazia Sfântului Andrei. Povestea pare fără sfârşit căci, în timpul slujbei, în biserică au intrat poliţiştii care au amendat oamenii care participau la slujbă fără respectarea măsurilor de sănătate publică. (Reamintesc, Constanţa este în carantină ca urmare a numărului mare de persoane infectate cu Covid-19). Continuarea: în timp ce poliţiştii amendau oamenii care se aflau în biserică, ceilalţi preoţi au ieşit în curtea bisericii unde i-au împărtăşit pe alţii care se aflau afară. Desigur, cu un singur vas cu alcool în care era introdusă o lingură (unică) pe care apoi o introduceau, consecutiv, în gura fiecărei persoane.

Faptele arhiepiscopului Teodosie contravin prevederilor legale care protejează viaţa şi sănătatea persoanelor, sunt inumane şi Sinodul Bisericii Ortodoxe Românear trebui nu numai să se delimiteze de acesta, dar şi să îl sancţioneze conform statutului BOR, mergând până la a-i retrage calitatea de arhiepiscop.

Mai trebuie amintit că la dosar a fost depus un amicus curiae, în favoarea reclamanţilor, semnat, printre alţii, de Gheorghe Funar şi că în filmul postat pe youtube doamna Şoşoacă îi mulţumeşte lui Adrain Severin pentru sprijinul acordat.

Sentinţa de alaltăieri, de la Constanţa, se adaugă celorlalte două (în care de asemenea am intervenit cu asociaţia), de la Curtea de Apel Bacău şi de la Curtea de Apel Iaşi. Şi în aceste două cazuri au fost respinse cererile unor persoane, declarate creştin-ortodoxe, care contestau actele normative de protecţie sanitară, printre altele, limitând manifestările religioase. Diferenţa, care dă o mare greutate cazului de la Constanţa, constă în faptul că în proces nu s-a aflat doar un creştin ortodox, ci arhiepiscopul Tomisului şi Arhiepiscopia Ortodoxă a Tomisului, parte importantă a Bisericii Ortodoxe Române. Decizia de ieri a Tribunalului Constanţa constituie un precedent care va avea efecte în lanţ pentru Teodosie şi nu numai pentru domnia sa.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite