Aplicaţia lui Arafat, Google pentru sinistrat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei peste 115.000 de utilizatori ai aplicaţiei Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă pot afla care sunt adăposturile pentru protecţie civilă, unităţile de primiri urgenţe din proximitatea lor şi pot apela serviciul 112 direct din aplicaţie. „Dacă internetul rămâne funcţional în caz de dezastru şi reţetele de telefonie nu vor funcţiona, aplicaţia va fi extrem de utilă”, spun specialiştii.

Românii care au instalată aplicaţia Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) pe telefonul mobil pot afla acum unde sunt situate adăposturile de protecţie civilă, unităţile de primiri urgenţe, farmaciile deschise non-stop sau cele mai apropiate unităţi de poliţie de pe raza oraşului în care se află. Asta după ce aplicaţia, lansată anul trecut, a fost îmbunătăţită, între altele, cu o hartă interactivă. 

De asemenea, cei aflaţi în pericol pot apela numărul de urgenţă 112 direct din aplicaţie care, spune doctorul Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, este foarte utilă şi este folosită de peste 115.000 de români din întreaga ţară. 

„Am făcut această îmbunătăţire a aplicaţiei la un an de la evenimentul de lansare pentru că aplicaţia s-a dovedit a fi extrem de utilă. Practic avem pe lângă alertele meteo şi alte nouăţi. Utilizatorii pot afla care sunt bazele şi refugiile de salvamont, dar şi unde sunt situate unităţile de pompieri sau cele câteva mii de adăposturi publice de protecţie civilă. O altă noutate e faptul că persoanele care vor să ne ajute în caz de dezastru sau calamitate, pot trece numele organizaţiei din care fac parte şi noi îi vom căuta pentru a le cere sprijinul”, a explicat medicul Raed Arafat, şeful DSU.

Copiii şi adulţii, învăţaţi să recunoască riscul prin jocuri

În plus, aplicaţia conţine link-uri către Ghidul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă privind avizare sau autorizare, destinat companiilor şi firmelor, care pot avea acces mai uşor la un formular care arată ce documente sunt necesare şi unde trebuie depuse. În ceea ce-i priveşte pe copii, o componentă importantă a aplicaţiei o reprezintă, în continuare, componenta educaţională. Pentru aceştia a fost creat un joc prin intermediul căruia pot fi recunoscute riscurile.

„Poţi să intri în joc, unde există doctorul Formidabilis. Misiunea lui este să creeze dezastre iar copiii, în principal, sunt învăţaţi cum să acţioneze şi cum să recunoască riscul, atunci când el există”, a mai aratat oficialul. 

Fotografii de la locul accidentului

La fel ca şi înainte, utilizatorii pot trimite fotografii sau filmuleţe şi mesaje din locul unui accident. „E o interacţiune bidirecţională, nu poţi să trimiţi mesaje fără să fii autentificat, mesajele nu înlocuiesc apelul la 112, dar ele pot fi foarte utile salvatorilor”, a spus Raed Arafat. 

Aplicaţia, care poate fi descărcată din Google Play, în cazul utilizatorilor de Android, şi din AppStore, în cazul utilizatorilor de Iphone, are patru componente: informare, alertare, raportare şi învăţare. De asemenea, alertele sunt grupate într-un singur loc, spre deosebire de anul precedent. 

„Este o aplicaţie care are menirea să ne aducă şi mai aproape de populaţie şi orice dispecerat din ţară poate primi informaţia prin această aplicaţie dacă ea este relevantă. Aplicaţia poate să suporte zeci de mii de oameni şi include patru categorii importante - ştiri şi comunicate, alerte, partea cu raportarea în care persoana poate să ne trimită poze şi alte lucruri din teren plus partea de educare, care include 40 de lecţii, cu posibilitatea de autoverificare”, declara doctorul Raed Arafat. 

Codurile de inundaţii sau ninsori, direct pe telefon

La rândul rău, Daniel Vasile, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti a precizat că beneficiul este semnificativ în special pentru zonele limitrofe. 

„De pildă, dacă va fi un accident feroviar în judeţul Ilfov şi cineva se află într-un tren, trebuie sunat la 112 şi dacă are posibilitatea să trimită fotografii şi o scurtă descriere ne pot ajuta. Asta pentru că, în funcţie de ce primim, putem mobiliza mai multe resurse şi ne dăm seama de amploarea evenimentului”, a arătat Vasile. 

„Vorbim şi de partea de transmitere a unor urgenţe meteorologice, cele nowcasting, acestea sunt cele mai periculoase, dacă avem descărcată aplicaţia şi selectăm zona din care vrem să primim alerta meteo, ea ne va informa în timp real că a fost emis un Cod portocaliu de ninsori”, a completat acesta.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite