Anunţ: Vaccinul anti HPV poate fi administrat până în 45 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vaccinul anti HPV nu va fi administrat doar femeilor ci şi bărbaţilor FOTO Adevărul
Vaccinul anti HPV nu va fi administrat doar femeilor ci şi bărbaţilor FOTO Adevărul

Vaccinul împotriva virusului HPV (humanpapilloma virus) poate fi administrat şi femeilor şi bărbaţilor din grupa de vârstă 27 - 45 de ani. Decizia a fost luată, pentru moment, de Agenţia Medicamentului din Statele Unite ale Americii (Food and Drug Administration, n.red.), care a extins utilizarea vaccinului cu nouă valenţe - Gardasil, care până acum putea fi făcut doar fetiţelor şi femeilor până în 26 de ani.

Decizia este de bun augur, arată specialiştii români, care speră ca o decizie similară să fie luată şi la nivelul Uniunii Europene, asta în contextul în care vaccinarea reduce riscul de cancer de col uterin dar şi alte cancere asociate cu HPV.

„Importanţa vaccinării la bărbaţi rezultă din faptul că, în primul rând, există o protecţie individuală. HPV este responsabil de multe alte cancere precum cancerul penian, cancerul laringian, cancerul faringian şi diferite forme de cancer de piele. Iată că vaccinul HPV nu este doar pentru cancerul de col uterin. Motivaţia principală pentru care trebuie administrat la bărbaţi constă în faptul că acest virus este vehiculat de bărbaţi. Cu alte cuvinte, vaccinarea previne şi cancerul de col uterin la femei”, a explicat, pentru „Adevărul”, medicul Gindrovel Dumitra, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei. 

Româncele mor pe capete din cauza cancerului de col

De aceeaşi părere este şi medicul de familie Rodica Tănăsescu. Aceasta spune însă că, în cazul femeilor din categoria de vârstă 27- 45 de ani, vaccinul ar trebui administrat strict după un control ginecologic şi o testare Babeş Papanicolau. 

„Dacă persoana respectivă şi-a început deja viaţa sexuală este nevoie, pe lângă vaccinare, şi de testul Babeş Papanicolau şi controlul ginecologic firesc pentru că nu ştim dacă nu a fost infectată anterior. Noi ştim că nu se va mai infecta cu HPV dar nu ştim dacă nu era deja infectată în forme clinice sau subclinice sau asimptomatice şi atunci e nevoie ca vaccinarea să fie completată şi de examenul Papanicolau. Pe de altă parte, sunt deja ţări în care se vaccinează şi bărbaţii. Se vaccinează ca să întrerupă circuitul transmiterii, ca să nu mai existe rezervorul de virus care ajunge şi la femei”, a completat medicul Tănăsescu. 

România este unul din statele în care aproape 2.000 de femei pierd lupta cu cancerul de col uterin. 

„4.343 de cazuri noi de cancer de col uterin sunt înregistrate în fiecare an şi 1.909 femei pierd lupta cu această boală. Suntem pe primul loc în Europa la mortalitatea dată de acest tip de neoplasm. Oficialii nu au făcut campanii solide pentru vaccinarea împotriva HPV, în mintea multor oameni există nebuloase alimentate de personaje nocive care perorează împotriva vaccinării fără niciun fundament ştiinţific sau competenţă în domeniu, iar statisticile sunt usturătoare”, atrage atenţia şi Vasi Rădulescu, medic cardiolog.

Campanie de vaccinare eşuată în 2008

Teoretic, vaccinul anti HPV ar putea fi solicitat la cerere de către părinţi, el fiind introdus în schema naţională de vaccinare, însă nefiind obigatoriu. Pe lângă faptul că Ministerul Sănătăţii nu cumpără acest vaccin, medicii de familie susţin că nici părinţii nu îl solicită, în contextul scandalului de acum 10 ani, când nu au fost comunicate beneficiile acestui vaccin şi comunicarea cu populaţia a fost una dezastruoasă, campania fiind un adevărat fiasco. 

„S-a pierdut un tren foarte important în 2008 şi sunt sigură că au murit sute de femei care puteau fi salvate din cauza acelei gafe”, spune medicul Rodica Tănăsescu. 

„Noi ar trebui să începem cu paşi mărunţi, măcar pentru fetiţe din grupa de vârstă 9 - 11 ani, după care o să ne gândim, în măsura în care guvernul îşi permite, să extindem indicaţiile, în programul naţional, şi la alte categorii de vârstă”, a conchis Gindrovel Dumitra, adăugând că o condiţie necesară este ca vaccinul să primească aprobare de utilizare extinsă şi de la Agenţia Europeană a Medicamentului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite