ANM, caracterizarea climatică a lunii februarie: Ultima lună calendaristică de iarnă păstrează multe din caracteristicile lunii ianuarie DOCUMENT

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regimul precipitaţiilor din februarie este destul de apropiat de cel din luna ianuarie Foto: Pixabay
Regimul precipitaţiilor din februarie este destul de apropiat de cel din luna ianuarie Foto: Pixabay

Luna februarie păstrează multe din caracteristicile lunii ianuarie, iar temperaturile pot fi la fel de scăzute şi gerurile la fel de aspre, potrivit caracteristicii climatice a ultimei luni calendaristice de iarnă, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

„Ultima lună calendaristică de iarnă, februarie, păstrează multe din caracteristicile lunii ianuarie. Deşi ne apropiem de echinocţiul de primăvară şi ziua creşte, iar temperatura aerului înregistrează o uşoară creştere, totuşi advecţiile maselor de aer rece din nordul, nord-estul şi nordvestul continentului European şi staţionarea lor determină, de cele mai multe ori, ca temperaturile să fie la fel de scăzute ca în prima lună a anului şi gerurile să fie la fel de aspre”, se arată în prognoza transmisă de ANM.

Potrivit sursei citate, din datele înregistrate în perioada 1961–2021 la staţiile meteorologice din reţeaua Administraţiei Naţionale de Meteorologie se constată că, în luna februarie, valorile temperaturii medii ale aerului sunt pozitive în zone din sudul ţării (în Oltenia, în cea mai mare parte a Munteniei, în Dobrogea şi Delta Dunării), precum şi în zonele de câmpie din vestul ţării şi variază, în general, între 0 şi 2 ºC. 

Izolat, în zona sudică a litoralului şi pe suprafeţe reduse din sud-vestul ţării, valorile medii de temperatură depăşesc 2 ºC. 

În timp ce în Transilvania şi Moldova, acestea se situează între –2 şi 0 ºC, coborând, în zona deluroasă şi subcarpatică, uneori, până la –4 ºC. 

Pe culmile joase ale Carpaţilor precum şi în depresiunile din estul Transilvaniei, temperatura medie a aerului are valori cuprinse între –6 şi –4 ºC.

Iar la altitudini de peste 1500 de metri, în Carpaţii Orientali, dar şi în masivele din Carpaţii Meridionali, valorile scad până la -8 ºC şi izolat, sub această limită . 

Temmperatura minimă şi maximă absolută a lunii februarie

Potrivit ANM, temperatura minimă absolută a lunii februarie, în România, este -38,0 ºC şi a fost înregistrată în data de 10 februarie 1929, la staţia meteorologică Vf. Omu.  Iar la Bucureşti, minima absolută este de -30,2 ºC, înregistrată în 6 februarie 1954, la staţia meteorologică Bucureşti-Afumaţi. 

Totodată, temperatura maximă absolută a lunii februarie în România este 26,0 ºC, înregistrată la Medgidia, în 27 februarie 1995 şi la Pătârlagele, în 16 februarie 2016. Iar la Bucureşti, maxima absolută este de 25,7 ºC, înregistrată la staţia meteorologică Bucureşti-Filaret, în data de 16 februarie 2016.

Precipitaţiile

„Regimul precipitaţiilor din februarie este destul de apropiat de cel din luna ianuarie. Din datele înregistrate în perioada 1961–2021 la staţiile meteorologice din reţeaua Administraţiei Naţionale de Meteorologie se constată că, în luna februarie, cele mai mici cantităţi de precipitaţii, cuprinse între 20 şi 30 mm, sunt caracteristice Moldovei, Bărăganului şi Dobrogei precum şi Podişului Transilvaniei. În extremitatea estică a Deltei Dunării şi izolat, în centrul Transilvaniei şi al Moldovei, valorile medii multianuale ale cantităţii de precipitaţii scad sub 20 mm. Spre vestul ţării, cantităţile de precipitaţii cresc, înregistrându-se valori medii cuprinse între 30-40 mm în cea mai mare parte a Munteniei, Olteniei, în Câmpia şi Dealurile de Vest, precum şi pe areale din nordul Carpaţilor Orientali. Cantităţi lunare mai mari de 40 mm, se regăsesc în masivele din Carpaţii Meridionali, în Munţii Banatului, Munţii Apuseni şi în Maramureş”, se arată în documentul citat.

Potrivit ANM, printre anii cu cele mai ploioase luni februarie se enumeră: 1969, 1970, 1978, 1986, 2010 etc. Iar pe de altă parte, în topul anilor cu cele mai secetoase luni februarie se regăsesc: 1975, 1976, 1994, 1998, 2008, 2014 etc.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite