Ambalajele de plastic ar putea fi interzise la evenimentele publice. Cât sunt amenzile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organizatorii evenimentelor publice ar putea fi obligaţi, prin Legea picnicului, să nu mai folosească ambalaje de plastic, ci doar ambalaje refolosibile sau biodegradabile, cele din plastic urmând să fie interzise.

Legea picnicului va fi modificată pentru a acoperi evenimentele şi reuniunile publice, cum ar fi concertele, festivalurile, serbările sau manifestaţiile politice. Măsurile sunt incluse într-un proiect iniţiat recent de Ministerul Mediului. Pentru a se aplica, acesta trebuie aprobat de Guvern şi de Parlament, informează Ministerul Mediului. 

Drept urmare, organizatorii evenimentelor publice vor fi obligaţi să se asigure că alimentele şi băuturile vândute sau date gratis sunt ambalate în ambalaje refolosibile sau biodegradabile. Drept urmare, folosirea ambalajelor din plastic de unică folosinţă va fi interzisă pentru mâncare şi băutură, iar colectarea deşeurilor se va face complet diferit. Concret, colectarea nu se va mai face selectiv (plastic, sticlă, hârtie etc.), ci se va face separat - adică deşeuri reciclabile, deşeuri nereciclabile şi deşeuri biodegradabile.

Organizatorii care nu vor respecta aceste reguli vor risca amenzi între 10.000 şi 50.000 de lei, conform proiectului de lege iniţiat de minister.

Mai mult, organizatorii vor fi obligaţi să păstreze curăţenia în timpul şi la finalul evenimentelor publice. În caz contrar, amenzile vor fi cuprinse între 50.000 şi 100.000 de lei. Aceeaşi sancţiune se va aplica şi pentru încălcarea interdicţiei de folosire a ambalajelor de plastic de unică folosinţă.

Conform proiectului de lege, persoanele fizice care vor arunca gunoaiele, inclusiv chiştoacele de ţigări, vor risca să fie amendate cu sume între 500 şi 3.000 de lei.

Pentru ca proiectul de lege să intre în vigoare, acesta trebuie aprobat de Guvern, adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidenţial şi publicat în Monitorul Oficial.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite