„Am picat Bac-ul, dar ăsta nu e un eşec“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Tăbuică şi-a construit deja o carieră în modelling
Radu Tăbuică şi-a construit deja o carieră în modelling

Sportivul şi fotomodelul timişorean Radu Tăbuică (19 ani) este unul dintre cei care nu se aşteptau să pice Bac-ul. Elev al uneia dintre liceele de top ale Timişoarei, Colegiul Naţional Bănăţean din Timişoara, tânărul spune că şi fără Bacalaureat are tot viitorul în faţă.

Cu tot sprijinul părinţilor, care i-au plătit meditaţiile, cu o carieră în mode-lling, Radu Tăbuică la proba de matematică, a primit 4,60. Nota la română a lui Radu a fost de 8,50, iar cea la biologie, 7,40. Fără să cadă în depresie sau să ajungă chiar la gânduri de suicid, Radu Tăbuică s-a refugiat în înot, baschet şi kickboxing, sporturi care l-au promovat într-o carieră de fotomodel.

Citiţi şi:

Oana Badea, secretar de stat Ministerul Educaţiei: Bac 2011, „rezultatul orgoliilor reformatoare“

Cine sunt directorii vinovaţi de dezastrul de la Bacalaureat

Baconschi: Nu mai ţin minte nota de la bacalaureat, dar, în orice caz, nu am copiat

Reforma educaţiei începe în provincie

„Şcoala m-a învăţat să muncesc pentru o carieră. Am picat Bacalaureatul, dar pentru mine nu este un eşec. Nu m-am simţit presat de examen şi nici de aşteptarea contestaţiilor. Examenul ăsta m-a trezit la realitate. A fost o experienţă neplăcută, în sensul că nu ştiam ce ne aşteaptă la acest examen. Voi merge cu fruntea sus mai departe", spune Radu Tăbuică.

Sport şi modelling pentru examenul vieţii

Între prezentări de modă, elevul spune că şi-a găsit suficient timp de pregătire pentru „examenul vieţii", iar sporturile pe care le practică l-au ajutat să se relaxeze. „Poate că m-am relaxat prea mult, dar nu meritam să pic pentru că ştiu ce şi cum am scris. La opt pagini scrise la proba de matematică, nota 4,60 nu e acceptabilă. Personal, aştept rezultate bune de la contestaţii. Am nişte părinţi iubitori care tot timpul mi-au vrut doar binele. Nu am părinţi miliardari care să-mi fi cumpărat examenul. Suntem o familie din clasa medie", mai spune timişoreanul de 19 ani.

Unii dintre colegii lui Radu, spune tânărul, au primit recompense grase pentru notele mari de la Bac: maşini scumpe sau excursii prin străinătate. O altă recompensă pentru ei e pregătită de părinţi în cazul în care vor fi admişi la facultatea visată. „Nu văd rostul să iei Bacalaureatul sau să faci o facultate de dragul că-ţi dau părinţii o maşină sau un super concediu. Sunt lucruri pe care fiecare elev şi adolescent ar trebui să realizeze că le face doar pentru el", spune Radu.

Camerele video nu i-au dat emoţii

În timp ce tinerii care învăţau la liceele şi grupurile şcolare din oraş unde nimeni nu a promovat au dat vina pe camerele de supraveghere, la liceele de top lucrurile se văd altfel. „Faptul că am fost supravegheat video nu a influenţat. Nu am avut niciun fel de emoţii. Sunt elevul unuia dintre cele mai bune licee. Carte se face pentru cine vrea. Nu sunt olimpic şi nu sunt tocilar, dar mi-am dedicat o bună parte a timpului pentru a studia doar ce m-a interesat. Nu m-am gândit că va fi uşor, dar nici nu mi-a trecut prin minte că se vor schimba atât de multe", spune timişoreanul.

El cataloghează subiectele de la română drept filosofice, în timp ce „matematica a fost o lovitură sub centură pentru că baremul de corectare a fost în defavoarea elevului".

În aşteptarea contestaţiilor de astăzi, cu sau fără Bacalaureatul luat, tânărul are de gând să-şi trimită CV-ul pentru a deveni controlor de trafic aerian. La job se poate aplica şi fără facultate, iar tânărul a absolvit un curs obligatoriu în domeniu. Pasul următor este să aplice la o facultate a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş" din Timişoara. Cariera de mode-lling va rămâne pe lista lui de priorităţi. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite