A fost prelungit cu o lună contractul cadru dintre medicii de familie şi Casa de Asigurări de Sănătate a Capitalei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la 1 iunie, bolnavii nu vor mai putea primi medicamente compensate şi gratuite şi nici trimiteri către specialişti. Medicii de familie au decis, miercuri, în şedinţa Biroului executiv, să nu semneze contractul cadru privind asistenţa medicală, informează Mediafax.

UPDATE 20:19 Casa de Asigurări de Sănătate a Capitalei a decis prelungirea cu o lună a acordului cadru din 2010, astfel că în luna iulie activitatea furnizorilor de servicii medicale cu care se află în relaţii contractuale se desfăşoară în baza actelor adiţionale la contractele de furnizare de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale pentru anul 2010.

Prin urmare vor putea fi eliberate reţete pentru medicamentele compensate şi gratuite, iar medicii de familie vor putea da bolnavilor trimiteri către medicii specialişti.

Medicii de familie rămân însă ferm pe poziţie şi spun că nu vor semna contractul cadru nici după anunţul făcut de CASMB, întrucât acest anunţ nu rezolvă problemele.

 Medicii din Bucureşti au decis, miercuri, la întrunirea de la Spitalul Universitar de Urgenţă să nu semneze contractul cadru pe 2011 - 2012.

Botoşani: Consilierul ministrului Sănătăţii va semna noul contract cu Casa de Asigurări

Preşedintele Patronatului Medicilor de Familie, Doina Mihăilă, a spus că problema vine de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), care care în pofida faptului că a avut un buget egal cu cel din 2010 pentru medicina primară, atunci când acesta trebuia alocat doctorilor de familie, a fost mai mic.

Sănătate cu probleme grave: bolnavi lăsaţi fără reţete compensate şi gratuite

Bistriţa. Medicii de familie din judeţ vor consulta gratuit şi săptămâna aceasta

"Nu înţeleg cum la buget egal toată lumea pierde. Nu vom semna contractul cadru şi mă refer la asociaţiile medicilor de familie şi Patronatul acestora, aliindu-ne astfel deciziei luate la nivel naţional de către colegii noştri", a spus Doina Mihăilă.

Lipsa contractului dintre medicii de familie şi CNAS i-a lăsat pe bolnavi fără medicamnete gratuite şi compensate şi fără trimiteri pentru medicii specialişti, pentru că nu au contract cu CNAS.

Preşedintele Societăţii Naţionale a Medicinei de Familie/Medicină Generală (SNMF/MG), Rodica Tănăsescu, a precizat că medicii îşi vor consulta pacienţii fără bani, dar că îi vor ruga să înţeleagă faptul că lipsa contractului nu le permite mai mult.

Medicii de familie cer CNAS elibereze un act adiţional care să le permită prelungirea cu încă o lună a actualului contract cadru, timp în care să se reia discuţiile pe punctele cheie.

"Dacă CNAS vrea, poate face prelungirea contractului cadru pentru a revizui normele", a conchis Rodica Tănăsescu.

Noul contract-cadru privind acordarea asistenţei medicale trebuia să intre în vigoare la 1 aprilie, dar Guvernul a decis amânarea cu două luni - până la 1 iunie - a termenului iniţial. Decizia a fost luată pentru a putea fi finalizată în prealabil procedura de clasificare a spitalelor, pe baza căreia vor fi alocate şi fondurile aferente finanţării spitalelor, informează Mediafax.

Ce îi nemulţumeşte pe medici

Medicii spun că aceeptarea contractului cadru, în care sunt impuse plafoane orientative de prescripţii la medicamente, vor fi nevoiţi să aleagă pacienţii în funcţie de gravitatea bolii. Ei spun că astfel nu îşi vor putea face meseria.

De asemenea, aceştia vor modificarea normelor privind informatizarea, pentru că sunt obligaţi să presteze servicii precum emiterea cardurilor de sănătate, care nu au legatură cu profesia lor, că îi transformă în nişte birocraţi.

"Acest lucru afectează nu numai pacienţii, dar şi medicii. Nu ni se plătesc serviciile medicale şi suntem sancţionaţi. S-a întâmplat frecvent să nu fie plătite consultaţiile din cauza sistemului informatic", a afirmat Tănăsescu la începutul lunii mai.

Medicii de familie nu sunt de acord nici cu impunerea obligativităţii permanenţei în cabinetele medicale pentru că nu sunt fonduri pentru acest lucru.

Vezi pe forbes.ro cine este pperatorul de servicii medicale private care a investit 15 milioane de euro întrun spital în Bucureşti

Află pe forbes.ro care sunt bolile pentru care există tratament, dar care totuşi ucid milioane de oameni

Ce spun oficialii de la Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate

Preşedintele CNAS a declarat că el a semnat contractul cadru pe care l-a trimis la MS, în noaptea de marţi spre miercuri, şi că nu înţelege "atitudinea ostilă" a medicilor de familie o au faţă de pacienţi, susţinând că în contractul cadru este prevăzută o creştere cu 10% a finanţării pe medicina de familie, iar problemele ridicate de doctori au fost rezolvate.

"Nu înţeleg atitudinea agresivă pe care o au medicii de familie faţă de pacienţi. Prin normele la contractul cadru finanţarea medicinei de familie creşte cu 10%, iar toate problemele semnalate de ei au fost rezolvate", a declarat preşedintele CNAS.

Şi ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a susţinut şi el că solicitările medicilor de familie au fost rezolvate, astfel că aceştia nu ar mai avea niciun motiv să nu semneze contractul cadrui privind acordarea asisitenţei medicale pe 2011 - 2012.

"Normele la contractul cadru vor fi publicate astăzi (miercuri - nr.) .Din punctul de vedere al Ministerului Sănătăţii, solicitările medicilor de familie au fost rezolvate şi mă refer la reducerea sancţiunilor, la abrogarea art. 144 care prevedea înlocuirea acestora cu medici de specialitate dacă nu vor semna contractul cadru şi la eliminarea bugetelor orientative", a spus Cseke Attila.

Potrivit aceştuia noul contract cadru prevede introducerea unui spor de 100% pentru medicii de familie din Delta Dunării. În plus, valoarea punctului a crescut la 3 lei/pacient, iar pe serviciu la 1,80 faţă de 0,9. De asemenea pe lista de servicii au fost introduse alte servicii noi care până în iunie 2011 erau trecute la plata per capita, informează Mediafax.

Şeful de la Sănătate a adăugat că este nevoie de un contract cadru pe doi ani, pentru o mai mare predictibilitate în sistem.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite