Ţara noastră alocă cei mai puţini bani pentru Sănătate din întreaga Uniune Europeană. Care sunt consecinţele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevarul
FOTO Adevarul

România alocă doar 400 de euro pe cap de locuitor pentru cheltuielile legate de Sănătate. Ţara noastră este astfel în urma unor state precum Bulgaria şi Polonia, care alocă 600 de euro pe cap de locuitor, respectiv 700 de euro pe cap de locuitor.

Concluzia se desprinde din cele mai recente statistici furnizate de Biroul European de Statistică - Eurostat. Dacă ţările est-europene investesc puţin în Sănătate, ţările nordice alocă cei mai mulţi bani, conform sursei citate. De pildă, în Luxemburg cheltuiala cu Sănătatea pe cap de locuitor ajunge la 5.600 de euro în timp ce în Suedia ea este de 5100 de euro iar în Danemarca este de 5.000 de euro pe cap de locuitor. 

Reprezentanţii asociaţiilor de pacienţi afirmă că alocarea insuficientă se vede în calitatea serviciilor de care beneficiază românii atunci când ajung să aibă nevoie de consultaţii, analize medicale sau medicamente. 

„Ne plasăm constant pe ultimul loc. Grav este că guvernanţii nu au învăţat că investiţia în sănătate înseamnă, de fapt, profit şi nu pierdere. România este ţara în care nu ai acces la investigaţii pentru că nu sunt bani. Nu ai acces la medicamente, pentru că nu sunt bani. Nu ai acces nici măcar la medici, pentru că au plecat, tot din lipsa banilor. Toate acestea sunt consecinţe ale procentului mic din produsul intern brut (PIB) alocat sănătăţii. Aşa cum s-au dat bani pentru dotarea armatei ar trebui să se dea bani pentru serviciile de sănătate”, a declarat, pentru „Adevărul”, Cezar Irimia, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor Cronici din România (APCR). 

România nu dă bani pentru prevenţie

O problemă, arată acesta, e faptul că România nu dă bani pentru prevenţie. Iar pacienţii ajung la medic atunci când stadiul bolii este unul avansat. 

„Preferă să deconteze spitalizări, medicamente, investigaţii foarte scumpe, în loc să prevină apariţia bolilor şi agravarea lor, aşa cum procedează alte state europene. Nu ne putem compara cu Luxemburg, spre exemplu, acolo există seriozitate, există planuri de depistare a bolilor din timp şi de monitorizare a pacienţilor, sunt programe de screening care funcţionează foarte bine. Din păcate, România nu alocă bani nici educaţiei, iar un popor needucat nici sănătate nu are”, a conchis Irimia. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite