Ştirea falsă care a păcălit mii de români. Imaginea unui lift spectaculos din China, plasată într-un parc natural din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liftul care ar fi fost construit în Parcul Cozia FOTO Facebook/ Make Romania Great Again
Liftul care ar fi fost construit în Parcul Cozia FOTO Facebook/ Make Romania Great Again

O mesaj fals publicat pe o pagină de Facebook din România a fost redistribuit în doar două zile de peste 2.800 de ori, viralizându-se în mediul online.

Administratorii paginii de Facebook intitulate "Make Romania Great Again" au postat pe 23 februarie fotografia unui lift contruit într-o zonă montană a Chinei însoţită de mesajul: „Cel mai înalt ascensor din lume se află chiar în rezervaţia naturală Cozia. Vizitatorii pot avea o panorama asupra rezervaţiei, de la impresionantă înălţime de 330 de metri. De-a lungul anilor, liftul "Gheorghiţă", cum este poreclit de localnici, a doborât trei recorduri mondiale: cel mai rapid lift exterior, cel mai înalt lift cu vederi şi cel mai rapid lift cu cea mai mare încărcătură de pasageri“.

Postarea s-a viralizat în scurt timp, fiind redistribuită până în seara zilei de 25 februarie de peste 2.800 de utilizatori. Câţiva dintre cei care comentează în dreptul postării au sesizat falsul şi continuă ironia lansată de administratori: „Liftul ajunge până în China. Călătoria durează 38 de minute şi pe drum te poţi întâlni cu Burebista în pădurea stejarilor de aur prin care curge pârâul cu nestemate. Veţi descoperi că dacii foloseau dolari încă de acum 2000 de ani şi făceau negoţ cu bibelouri şi stilouri chinezeşti“, scrie unul dintre comentatori. 

Alţii sunt revoltaţi de promovarea ştirii false şi cer înlăturarea acesteia de pe pagina respectivă de Facebook.

Majoritatea utilizatorilor care au văzut imaginea şi informaţia aferentă au redistribuit arătându-se convinşi că ascensorul există cu adevărat în Parcul Natural din Cozia.

În realitate, este vorba despre o megaconstrucţie inaugurată în urmă cu câţiva ani în China. Ascensorul Bailong sau Ascensorul celor 100 de Dragoni a fost construit în regiunea Zhangjiajie, în exteriorul unei stânci uriaşe. În 2015, a intrat oficial în Cartea Recordurilor la capitolul "Cel mai înalt lift exterior din lume".

Pagina de Facebook intitulată "Make Romania Great Again" abundă de informaţii nerealiste, pe care cititorii cu picioarele pe pământ ar trebui să le identifice cu uşurinţă ca fiind false. Administratorii şi-au făcut un scop din promovarea unor astfel de informaţii tocmai pentru a ironiza credulitatea multor utilizatori ai Facebook. De exemplu, o postare din 21 februarie, cu mesajul „Ce destinaţie avem astăzi pentru voi! Comună Salciua, Judeţul Albă. Mulţumim lui Carmen pentru poză", are ataşată o fotografie a unei localităţi aflate în mod cert peste hotare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite