Şeitan: Actualul sistem de pensii este nesustenabil. Pensiile magistraţilor vor scădea de patru ori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Şeitan, ministrul Muncii
Mihai Şeitan, ministrul Muncii

Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a anunţat astăzi că, în urma recalculării, pensiile procurorilor şi judecătorilor vor scădea, în medie, de patru ori faţă de nivelul actual.

"Pensia medie a procurorilor şi a judecătorilor este de 8.529 lei şi din această sumă doar 20%, respectiv 1.709 lei, reprezintă valoarea reală a pensiei. Aşa statul completează restul pensiei de aproape 80%. Această situaţie va fi rezolvată în urma recalculării pensiilor, urmând ca magistraţii să câştige de patru ori mai puţin", a spus Şeitan.

Ministrul Muncii a adăugat că în această situaţie se regăsesc şi diplomaţii, funcţionarii publici parlamentari şi foştii angajaţi ai Curţii de Conturi, ale căror pensii sunt calculate la valoarea de 80% din ultimul salariu.

Şeitan a mai spus că proiectul Legii Pensiilor va intra săptămâna viitoare în discuţii în Senat şi speră ca până în vară să fie aprobat de Parlament.

"După aprobarea în Parlament vrem să creăm toate normele şi detaliile procedurale şi instituţionale, iar de la 1 ianuarie 2011 să intre în aplicare", a spus Şeitan.

Actualul sistem de pensii este nesustenabil

Ministrul Muncii a precizat că motivul introducerii unui noi legi a pensiilor a vizat faptul că actualul sistem a devenit nesustenabil financiar şi urmează să devină o problemă majoră dacă nu este restructurat pentru că deficitul bugetului de pensii ar ajunge la 6% din produsul intern brut (PIB) în 2025, iar acest lucru este "un lux inadmisibil şi imposibil de susţinut financiar".

"Acest sistem a devenit inechitabil şi a creat foarte multe breşe, subsisteme sau sisteme conexe care îşi tratează pensiile bazându-se pe contribuţiile plătite de alţii", a mai spus Şeitan.

Vârsta de pensionare în 2015: femeile - 60, bărbaţii - 65

Un alt scop al noii legi este acela de a creşte vârsta de pensionare în România şi de a o egaliza între bărbaţi şi femei. Ministrul a precizat că este "impropriu" spus că se măreşte vârsta de pensionare, deoarece este o speranţa de viaţă redusă în România.

Potrivit acestuia, până în 2015 femeile vor ieşi la pensie la 60 de ani, iar bărbaţi la 65. Din 2015 şi până în 2030, tot gradual, o să crească cu patru luni pe an, doar vârsta de pensionare a femeilor, astfel încât, în 2030, să avem cele două vârste egale de pensionare, respectiv 65 de ani.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite