Şeitan: Începând cu 1 ianuarie 2011, pensia s-ar putea cumula din nou cu salariul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a declarat astăzi că începând cu 1 ianuarie 2011 ar putea fi ridicată interdicţia privind cumulul pensiei cu salariul de la stat, menţionând că acesată măsură a fost luată pentru a se face economii.

"Cumulul pensiei cu salariul de la stat se va putea face după perioada de criză, măsura fiind o restricţie doar pentru această perioadă, ea nefiind impusă pentru totdeauna. După depăşirea acestei perioade, angajaţii de la stat vor putea cumula pensia cu salariul", a afirmat astăzi Şeitan, la Comisia de muncă din Senat,.adăugând că interdicţia ar putea fi ridicată de la 1 ianuarie 2011.

Guvernul a hotărât să ia această decizie după ce FMI a cerut României reducerea cheltuielilor pentru a se încadra în deficitul bugetar convenit.


Prevederile actului normativ îi vizează pe pensionarii proveniţi din cadrele militare şi funcţionarii publici cu statut special din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale, pensionarii sistemului de asigurări sociale al avocaţilor, pensionarii sistemelor proprii de asigurări sociale ale cultelor recunoscute de lege şi beneficiarii pensiilor de serviciu, stabilite prin legi speciale sau statute profesionale.


Potrivit datelor furnizate, în urmă cu o lună, de către Casa Naţională de Pensii şi alte Asigurări Sociale (CNPAS), peste 600 de persoane au ales salariul de la stat în locul pensiei, acestea cerând suspendarea plăţii pensiilor din sistemul public pentru a putea continua să lucreze în sistemul bugetar.

Din datele CNPAS, circa 4.000 de persoane beneficiau şi de pensie şi de salariu, însă CNPAS nu poate vedea în baza de date pe care o deţine câte dintre acestea intrau în categoriile exceptate de lege, respectiv reprezentanţi ai Avocatului Poporului, ai Curţii de Conturi, primari, consilieri locali, consilieri judeţeni sau parlamentari.

Potrivit Legii 329/2009, cumulul pensiei cu veniturile salariale poate fi realizat numai în situaţia în care pensia netă are un cuantum mai mic sau egal cu salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat stabilit anual prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat, care în 2009 a fost de 1.693 de lei.

Anul trecut, Guvernul estima că va economisi la bugetul de stat 60 milioane lei în 2009 şi 65 milioane lei în 2010 prin interzicerea cumulului pensiei cu salariul pentru bugetarii care câştigă mai mult decât salariul mediu pe economie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite