Începe nebunia mărţişoarelor: ce târguri de primăvară se deschid în toată ţara şi care sunt cele mai interesante oferte de cadouri pentru 1 Martie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhivă Adevărul
FOTO: Arhivă Adevărul

Cele mai multe târguri de mărţişoare din întreaga ţară îşi deschid porţile în acest weekend, pentru ca românii să aibă de unde alege cadouri simbolice pentru cei dragi. Pe tarabe îi aşteaptă o gamă variată de produse, de la tradiţionalii coşari, la obiectele handmade.

BUCUREŞTI

Dacă locuiţi în Capitală şi vreţi să cumpăraţi mărţişoare ieşite din comun sunteţi aşteptaţi la Târgul Mărţişorului, deschis la Muzeul Naţional al Ţăranului Român până marţi, 1 martie. Evenimentul din acest an continuă tradiţia anilor anteriori: sunteţi aşteptaţi de meşteşugari şi artişti care îşi vor prezenta lucrările. De asemenea, puteţi gusta turtă dulce, prăjituri de casă, cozonaci şi alte produse de patiserie.

MARAMUREŞ

La mall-uL din Baia Mare, târgul se deschide pe 27 februarie, în timp ce la Biblioteca Judeţeană s-a deschis din 25 februarie. Aici se pot găsi mărţişoare tradiţionale, realizate de artişti plastici. De asemenea, pentru cei care trec prin centrul nou al oraşului, târgul de mărţişoare de pe bulevardul Unirii din municipiu le stă la dispoziţie cu o ofertă foarte vastă de mărţişoare, flori şi alte simboluri ale primăverii. Târgurile rămân deschise până la 1 martie 2016.

CONSTANŢA

Organizaţia neguvernamentală  „Mare Nostrum“ propune constănţenilor un altfel de mărţişor, unul ecologic. Elevi din oraş au confecţionat mărţişoare ecologice cu caracter marin. Micii artişti au folosit hârtie, plastilină, capace de sticlă, frunze, aţă şi multe culori. Micile bijuterii vor fi expuse în cadrul târgului care se va deschide vineri, 26 februarie, de la ora 16.00, la Tomis Mall. Preţurile variază între un leu şi cinci lei.

BUZĂU

Buzoienii care păstrează tradiţia mărţişorului au posibilitatea, şi în acest an, să cumpere micile simboluri ale primăverii, din târgul organizat în centrul oraşului. Un cort destinat comerţului cu mărţişoare a fost amenajat în Piaţa Dacia şi va fi deschis până de 8 martie.

SUCEAVA

În perioada 26-28 februarie 2016, la Iulius Mall Suceava se va desfăşura Târgul de Mărţişor. Cei dornici să găsească mărţişoare altfel sunt întâmpinaţi cu numeroase obiecte lucrate manual. De asemenea, sâmbătă, de la ora 14.00,  copiii sunt invitaţi să înveţe cum să realizeze singuri mărţişoare.

CĂLĂRAŞI

Cele mai frumoase mărţişoare lucrate manual sunt expuse la Muzeul Dunării de Jos din Călăraşi, la secţia de Etnografie şi Artă Populară. Obiectele sunt lucrate de artişti plastici, iar expoziţia va fi deschisă zilnic până pe 8 martie, între orele 9.00-16.00.

SATU MARE

Şcolarii şi preşcolarii din Negreşti-Oaş au realizat mărţişoare tradiţionale şi felicitări, utilizând diferite tehnici de lucru şi materiale diverse şi încercând să păstreze specificul artei populare din Ţara Oaşului. Munca lor va fi expusă la Târgul Mărtisorului de la Negreşti, unde, începând de vineri, vor fi amplasate standuri, unde vor fi expuse spre vânzare mărţişoarele şi felicitările realizate de elevi şi de meşterii populari. Exponatele vor fi vândute pe durata târgului, banii încasaţi urmând a fi utilizaţi de către elevi sau preşcolari pentru alte activităţi culturale şi de voluntariat. „Proiectul a avut mare succes la primele trei ediţii, motiv pentru care mă aştept ca în acest an să aibă şi mai mare succes. Am văzut anii trecuţi că avem copii talentaţi şi ştiu că voi avea parte de surprize frumoase şi în acest an“, spune primarul oraşului Negreşti-Oaş, Aurelia Fedorca.

TIMIŞ

Zeci de expozanţi şi-au anunţat participarea la Târgul de Mărţişor organizat la Iulius Mall din Timişoara, în acest final de săptămână. Îndrăgitele simboluri ale primăverii se regăsesc sub cele mai variate forme şi modele, de la cele pictate pe pânză, hârtie sau piatră, realizate din mărgele, flori naturale, sticlă sau argint, până la creaţii extrem de elegante, tradiţionale sau care transmit mesaje pline de veselie. Expo Mărţişor se desfăşoară la demisolul mall-ului, în perioada 26 februarie-1 martie.

NEAMŢ

Expoziţia cu vânzare va avea loc la Pavilionul Expoziţional Municipal din Piatra Neamţ, Bulevardul Republicii, nr. 17, începând de vineri, 26 februarie şi până duminică, 28 februarie. La eveniment au fost invitaţi creatori populari renumiţi pentru meşteşugul lor din judeţele Neamţ (Piatra Neamţ, Târgu Neamţ, Pipirig, Ştefan cel Mare, Grumăzeşti), Iaşi (Ruginoasa) şi  Botoşani. Alături de mărţişoare tradiţionale, la târg se vor regăsi măşti populare, cusături şi ţesături, icoane pe lemn şi sticlă, împletituri din sfoară sau piei, ceramică şi artă decorativă. Duminică, în spaţiul târgului de Mărţişor vizitatorii vor putea vedea şi cele mai noi creaţii ale elevilor din Neamţ care frecventează cursurile claselor de ţesut-cusut, împletituri nuiele şi fibre vegetale, prelucrarea lemnului, confecţionat măşti şi împletituri sfoară.

ARAD

Arădenii au ocazia să achiziţioneze un cadou femeii din viaţa lor vizitând până pe data de 13 martie, cea de-a 6-a ediţie a Târgului de Mărţişor din Atrium Mall. „Fie că vrei doar un simplu mărţisor sau un cadou realizat manual, cu multă migală, sau poate doreşti să oferi o atenţie dulce, în cadrul târgului vei găsi cu siguranţă mărţişorul potrivit. Artizani locali şi regionali îţi pun la dispoziţie sute de produse unicat, realizate handmade, cu tematică de mărţişor şi alte zeci de idei de cadouri pentru cei dragi din jurul tău“, spun reprezentanţii Atrium Mall. De asemenea, în pieţele din Arad pot fi găsiţi comercianţii care vând flori şi mărţişoare.

GORJ

În municipiul Târgu Jiu sunt organizate târguri de mărţişor în mai multe zone ale oraşului. Comercianţii caută în special zona centrală. 68 de vânzători de mărţişoare şi flori au depus până acum solicitări la primărie pentru a comercializa mărţişoare şi flori în perioada 22 februarie-9 martie. Aceştia trebuie să achite o taxă de 5 lei pe zi pentru un metru pătrat.

BRASOV

După mai mulţi ani de interdicţie, Primăria a aprobat ca în Piaţa Sfatului să se desfăşoare un târg de mărţişoare începând cu 25 februarie. Au fost amplasate 20 de standuri, iar târgul de mărţişoare va fi deschis până pe 8 martie. Din Piaţa Sfatului se vor putea cumpăra mărţişoare tradiţionale, toate lucrate manual de mai mulţi artişti locali. De asemenea, mărţişoarele se vor mai putea cumpăra de la standurile deschise pe aleea din faţa parcului central, dar şi din toare pieţele din oraş.

SĂLAJ

Meşteri populari şi elevi din judeţ vin sâmbătă, 27 februarie, la Zalău, pentru a le oferi cumpărătorilor interesaţi mărţişoare originale, handmade, concepute şi confecţionate de ei din materiale tradiţionale precum lemn, hârtie, lână, lut sau chiar turtă dulce. Ineditele obiecte vor fi oferite spre vânzare în cadrul celei de-a şasea ediţii a Târgului de mărţişoare tradiţionale, organizat şi găzduit de Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj. Evenimentul se va desfăşura între orele 9.00 şi 13.00, în sala „Dialoguri europene“, de la etajul I al Centrului de Cultură (fostul Centru Militar Sălaj).

IAŞI

Târgul de mărţişoare de la Iaşi va reuni aproximativ 15 expozanţi care îşi vor expune mărţişoarele timp de o săptămână. Târgul handamade numit „De mărţişor la Golia“ a ajuns la a V-a ediţie. Anul acesta, expozanţii vor putea fi găsiţi în parcarea de Mănăstirea Golia de azi, 26 februarie, până pe 2 martie, de la ora 10.00 la ora 17.00. Evenimentul este organizat de Asociaţia „Centrul de Promovare Turistică“ Iaşi, cu sprijinul Primăriei şi al Consiliului Judeţean. Prin acest eveniment, organizatorii îşi propun să promoveze articolele special create de artiştii ieşeni cu ocazia mărţişorului. Printre participanţii la târg vor expune şi două asociaţii care reprezintă copiii cu dizabilităţi din judeţ. Expozanţii vor vinde mărţişoare croşetate şi cusute, mărţişoare cusute pe goblen, mărţişoare din fimo, aranjamente florale sau bijuterii din piele şi felicitări.

SLATINA

Tâgul de mărţişoare s-a deschis în Slatina oficial de Dragobete, primii comercianţi afişându-şi marfa încă de joi, tot pe trotuarul bulevardului A.I. Cuza din centrul oraşului, deşi primăria anunţa că se mută acţiunea pe Espalanadă. Mărţişoare se pot găsi în alte două locuri din oraş, în zona Steaua şi în vecinătatea pieţei Zahana

CLUJ

„Târgul Mărţişorului”este deschis între 23 februarie – 2 martie în Piaţa Unirii din Cluj şi reuneşte, pe cele patru laturi ale pieţei, un mix de mărţişoare – doar cei care le realizează manual au fost admişi aici – produse alimentare şi non-alimentare, de la mere, miere şi mezeluri tradiţionale la pălării, haine, covoare sau tablouri. Preţul mărţişoarelor pleacă de la 2 lei, în cazul unor modele mici din ceramică şi poate ajunge la 15 lei, pentru broşe din sticlă, cu model. Din panoplia de exponate nu lipsesc tritonii sau personajele animate Frozen. Un material la modă este „fimo”, un soi de plastilină care se „coace” la 120 de grade, devenind rigidă. Între mărţişoarele inedite se numără cele realizate după tehnica „frivolité”, asemănătoare unor mici broderii: „Lucrez cam o jumătate de oră la unul, cu o suveică sau chiar cu două, am învăţat tehnica de la mama. Implică manualitate şi răbdare, sunt multe noduri de făcut. Mă bucur nu atât că le vând cât de faptul că munca îmi este apreciată”, spune Ionelia Moisuc. Preţurile variază între 3 şi 5 lei. Tot cu 5 lei sunt disponibile şi mărţişoare din bucăţi de discuri de vinil, pictate în tehnică Jackson Polock, practic „stropite” cu vopsea. La Cluj produse specifice de 1 şi 8 martie pot fi procurate între 23 februarie – 8 martie şi din alte 17 amplasamente din oraş.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite