Sărbătoritul zilei: Ion Iliescu împlineşte astăzi 83 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, împlineşte astăzi 83 de ani. Marţi, acesta a declarat că îşi va petrece ziua de naştere acasă, alături de soţia sa, iar seara va merge la Ateneu, unde se va lansa o carte al cărei subiect este.

Întrebat ce va face de ziua sa, Iliescu a răspuns: „Nimic deosebit. O să stau acasă cu soţia. Dar seara voi fi la o manifestare care va avea loc la Ateneu. Se lansează o carte, nu-i cartea mea, eu sunt obiectul, nu subiectul cărţii, adică alţii scriu despre mine şi eu sunt invitat“.

În cartea coordonată de Victor Opaschi şi Ionuţ Vulpescu, a declarat el, „e vorba de foşti colaboratori, cunoscuţi din ani mai vechi, din ani mai apropiaţi, începând cu nişte colegi de liceu şi terminând cu nişte colaboratori de după decembrie ’89“.

Iliescu a mai spus că îşi doreşte ca în noul an să aibă parte de sănătate, iar din punct de vedere politic ar dori consolidarea Uniunii Social Liberale. „Îmi doresc sănătate şi să se consolideze această alianţă care s-a născut în urma unui proces politic şi alegerile au dau un mandat evident acestei alianţe care nu are o misiune uşoară şi căreia îi urez succes în anii de guvernare“, a declarat Ion Iliescu pentru Mediafax.

Şi anul trecut Ion Iliescu a ales să îşi serbeze ziua la Ateneul Român, unde a fost alături de prieteni apropiaţi şi de simpatizanţi.

Date biografice:

-S-a afirmat de tânăr în viaţa publică. În 1948, ca elev, s-a numărat printre fondatorii Uniunii Asociaţiilor Elevilor din România (UAER).

- În anii 1967 – 1971, a fost ministru pentru problemele tineretului, după care, timp de şase luni, a fost secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist Român.


-În seara zilei de 22 Decembrie 1989, se află printre principalii fondatori ai Consiliului Frontului Salvării Naţionale şi devine Preşedinte al CFSN, organism al puterii provizorii de stat şi, în acelaşi timp, un comandament ad-hoc având misiunea protejării şi consolidării victoriei revoluţiei.

-La sfârşitul lunii ianuarie, s-a numărat printre fondatorii formaţiei politice – Frontul Salvării Naţionale, din care s-au structurat, apoi, Partidul Democrat şi Partidul Democraţiei Sociale din România.

-La alegerile prezidenţiale din 11 octombrie 1992, primele alegeri organizate în conformitate cu noua Constituţie, a obţinut 7.297.551 voturi, – adică 61,5% din totalul de 11.910.609 voturi exprimate, marea majoritate a electoratului optând pentru programul său. “Cred în schimbarea în bine a României”.

-Înscris în cursa prezidenţială din noiembrie 1996 pentru un nou mandat, cu programul “Să continuăm, împreună, schimbarea în bine a României”, în turul al doilea al scrutinului electoral balanţa a înclinat în favoarea contracandidatului său. Este ales senator şi conduce, de pe băncile opoziţiei în anii 1997-2000, Grupul parlamentar al Partidului Democraţiei Sociale din România (PDSR).

-În urma scrutinului din noiembrie-decembrie 2000, propus şi susţinut de PDSR, obţine un nou mandat prezidenţial cu programul intitulat “Aproape de oameni, împreună cu ei”. Este cel de al doilea mandat constituţional pe care Ion Iliescu îl îndeplineşte în cariera sa postrevoluţionară.
 
- În decembrie 2004 este ales senator pe listele Partidului Social Democrat şi redevine liderul Grupului parlamentar PSD din Senat.

-În 10 decembrie 2006 este ales cu unanimitate de voturi Preşedintele de onoare al Partidului Social Democrat.
 
- Este căsătorit din 1951, soţia sa Nina Iliescu (Elena Şerbănescu – numele de fată, cu care s-a cunoscut în vremea studiilor liceale) fiind de profesie inginer, cercetător ştiinţific în domeniul coroziunii metalelor.
 
- Foloseşte în mod curent în activitatea sa limbile franceză, engleză şi rusă.
 
- În perioada anilor ’80 a fost preşedintele federaţiei române de caiac-canoe.

Sursa: http://ioniliescu.wordpress.com
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite