Viorica Dăncilă, prima reacţie după ce preşedintele i-a cerut demisia: Categoric nu voi demisiona. Aprecierile şi modul de exprimare al preşedintelui m-au jignit

Viorica Dăncilă, prima reacţie după ce preşedintele i-a cerut demisia: Categoric nu voi demisiona. Aprecierile şi modul de exprimare al preşedintelui m-au jignit

Viorica Dancila FOTO gov.ro

Premierul Viorica Dăncilă a spus, vineri seară, că nu va demisiona pentru că nu are niciun motiv, că s-a simţit jignită de aprecierile preşedintelui şi că va merge mai departe. „Preşedintele nu are atribuţii în a demite un prim-ministru“, a afirmat Dăncilă. Ea a mai susţinut că preşedintele „dorea să medieze o dispută imaginară între Guvern şi BNR, dar, în acelaşi timp, vrea un război între Guvern şi Administraţia Prezidenţială“.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Categoric nu demisionez. Nu văd niciun motiv pentru care să demisionez, atâta timp cât am susţinerea coaliţiei de guvernare, atâta timp cât cred că în cele trei luni am avut rezultate bune. Nu văd niciun motiv de demisie. Nu aş putea spune că mă afectează retragerea publică a încrederii preşedintelui României, dar cred că este un gest şi o declaraţie care nu îşi aveau rostul acum şi am să explic cele afirmate. Cred că acest mod de lucru poate duce la o slăbire a încrederii pe plan extern şi cred că acest lucru nu trebuie făcut. Dincolo de interesele personale, de supărări, de frustrările pe care le avem unul sau altul, cred că trebuie să dăm dovadă de responsabilitate, iar toate ţările trebuie să vadă în România o ţara stabilă, în care pot să investească, în care să vină cu încredere şi care să fie un partenere de încredere pentru orice stat”, a declarat Viorica Dăncilă, vineri seară, la România TV.
 
Referindu-se la întâlnirea pe care ar fi urmat să o aibă astăzi cu preşedintele la Cotroceni, Dăncilă a spus că Iohannis a chemat-o "să o certe ca pe un elev" şi a subliniat că s-a simţit jignită de atitudinea preşedintelui.
 
„M-au jignit aprecierile peiorative ale preşedintelui, dar nu numai ce a spus preşedintele în această zi. Şi înainte, aprecierile preşedintelui, modul de exprimare al preşedintelui m-au jignit, şi acesta a fost şi motivul pentru care astăzi nu am mers la Cotroceni. Am încercat să comunic direct cu preşedintele. Aşa cum am spus încă de la învestirea mea, am încercat să păstrez echilibrul, să am o bună cooperare interinstituţională. Am sunat azi pentru a-i comunica preşedintelui, să am o discuţie cu dânsul. Mi s-a spus că este într-o întâlnire şi că nu poate răspunde şi că această întrunire va dura până la ora 11. Atunci am comunicat că nu o să mă prezint la Cotroceni astăzi la întâlnire. Am sperat ca preşedintele să sune şi să discutăm acest aspect, dar reacţia preşedintelui a fost o reacţie publică pe care am văzut-o cu toţii", a susţinut Dăncilă.
 
Întrebată dacă i-a comunicat preşedintelui refuzul său de a merge astăzi la Cotroceni, Viorică Dăncilă a spus că a încercat să vorbească la telefon cu acesta, dar nu i-a răspuns.
 
„Am încercat. Aşa cum am spus încă de la învestirea mea, am încercat să păstrez echilibrul, să am o bună cooperare interinstituţională. Am sunat azi pentru a-i comunică preşedintelui, să am o discuţie cu dânsul. Mi s-a spus că este într-o întâlnire şi că nu poate răspunde şi că această întrunire va dură până la oră 11.00. Atunci am comunicat că nu o să mă prezint la Cotroceni azi la întâlnire. Am sperat că preşedintele să sune şi să discutăm acest aspect, dar reacţia preşedintelui a fost o reacţie publică pe care am văzut-o cu toţii", a afirmat Dăncilă.
 
Ea a mai spus că este un om eclilibrat, discret, căruia nu îi place să facă spectacol, în timp ce preşedintele "dorea să medieze o dispută imaginară între Guvern şi BNR, dar, în acelaşi timp, vrea un război între Guvern şi Administraţia Prezidenţială". 
 
„Dacă aţi văzut, nu am ieşit niciodată cu declaraţii care să stârnească un război sau indignare. În acelaşi timp, sunt un om demn, am încredere în mine şi sunt un om care are tăria să meargă mai departe atunci când ştie că merge pe drumul cel bun. (...) Eu nu am voie să dezamăgesc pe cei care au crezut în mine şi voi merge  mai departe. Preşedintele României nu are atribuţii în ceea ce înseamnă a demite prim-ministrul. Dacă eu i-aş spune acelaşi lucru domnului preşedinte, probabil ar zâmbi. Eu nu am zâmbit pentru că mi se pare o glumă nelalocul ei. Nu poţi să spui aşa ceva în calitate de om care trebuie să aduci echilibru, să fii mediator în cadrul statului, între instituţiile statului. Deci, domnul preşedinte dorea să medieze o dispută imaginară între Guvern şi BNR, dar, în acelaşi timp, vrea un război între Guvern şi Administraţia Prezidenţială. Eu nu înţeleg acest lucru, dar, pentru mine mai important este să duc la capăt programul de guvernare, să fac ceea ce am propus românilor, iar dacă domul preşedinte consideră că nu mai poate coopera cu Guvernul, acest lucru este destul de grav", a adăugat premierul Dăncilă.
 
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri că Viorica Dăncilă nu face faţă poziţiei de prim-ministru al României şi i-a cerut public demisia, spunând că îi retrage încrederea. Şeful statului a invocat disputa Guvern - BNR şi memorandumul privind mutarea ambasadei României la Ierusalim. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările