Dăncilă: Îl chem pe candidatul Iohannis la o confruntare unu la unu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele PSD Viorica Dăncilă a criticat marţi seară anunţul preşedintelui Klaus Iohannis care l-a nominalizat pe Ludovic Orban în funcţia de premier. Aceasta a atacat apoi şi Opoziţia care a semnat moţiunea de cenzură pe motiv că nu se poate mobiliza pentru un vot de investitură şi îl cheamă pe Klaus Iohannis „la o confruntare unu la unu”.

Viorica Dăncilă: Am văzut propunerea de premier. După aceste zile de aşteptare vedem un singur lucru din partea preşedintelui. Că propunerea de premier e chiar cel mai vocal promotor al măsurilor de austeritate. În rest, acelaşi amatorism şi acelaşi mare nimic ca de până acum. Niciun program de guvernare, niciun plan şi nicio majoritate.

Cei care au dat jos guvernul PSD nu se pot pune de acord şi forma un nou guvern. Aceşti oameni ştiu doar să distrugă. Nu au nicio viziune. E de o crasă iresponsabilitate să dai jos guvernul şi să nu ai nicio soluţie de înlocuire. Partidele care au votat moţiunea au răspunderea de a forma un nou executiv. Dacă nu, înseamnă că şi-au bătut joc de români şi viitorul ţării. Să fie clar. PSD nu va vota guvernul lui Iohannis.

Noi nu putem da un vot de încredere unor asemenea oameni care vin să distrugă. Acest lucru vreau să fie clar. Noi nu ne batem joc de viitorul românilor. Nu vom gira aruncarea românilor în sărăcie din cauza unor oportunişti care nu văd mai departe de preluarea puterii. Preşedintele Iohannis are o maximă eficienţă în a face rău României. S-a dovedit eficient în a coaliza partidele pentru a da jos guvernul. Îl aşteptăm să dea dovadă de aceeaşi eficienţă la votul guvernului său.

Pentru dărâmarea acestui guvern fără o soluţie de înlocuire şi lipsa de responsabilitate, îl chem în faţa românilor pe candidatul Iohannis la o confruntare unu la unu”, a declarat preşedintele PSD VIorica Dăncilă.

În urmă cu o oră jumătate, preşedintele Klaus Iohannis anunţa la Palatul Cotroceni că îl propune pe liderul PNL, Ludovic Orban, pentru funcţia de prim-ministru. Liderul liberal are zece zile la dispoziţie să-şi formeze echipa pentru Palatul Victoria. 

„După consultările cu partidele politice şi formaţiunile politice parlamentare am tras concluzia spusă şi după prima rundă de consultări, că se conturează un Guvern în jurul PNL. PNL a fost singurul partid care a venit şi a spus direct că sunt dispuşi, chiar dacă e foarte dificil, să-şi asume guvernarea. Guvernul care va fi instalat va avea un mandat scurt, până la alegerile parlamentare. dacă veni vorba de ele, repet că alegerile anticipate sunt o soluţie bună, dar nu cu Guvernul Dăncilă interimar. Am decis să desemnez următorul prim-ministru în persoana lui Ludovic Orban”, a declarat Klaus Iohannis.

De cealaltă parte, liderul PNL a anunţat că printre priorităţile noului guvern se regăsesc digitalizarea administrativă, infrastructura de transport, sănătatea şi educaţia.

„Câteva priorităţi ale noului Guvern: vrem simplficarea adminsitrativă, digitalizarea administrativă, acordarea unei atenţii serioase pentru obiectivele din infrastructura de transport, de sănătate şi de educaţie. Vrem consolidarea parcursului european al României, în conformitate cu pactul semnat de PNL. Vrem respectarea rigorilor privind statul de drept. vrem asigurarea unei independenţe reale a Justiţiei, readucerea instituţiilor guvernamentale în slujba cetăţenilor”, a declarat Orban.

Portret. Cine e Ludovic Orban: a încercat de trei ori să fie primar al Capitalei, s-a opus formării USL şi a ajuns şef al PNL în urma unui vot covârşitor

Adevărul vă prezintă în exclusivitate 11 nume pregătite de PNL pentru viitorul Guvern. Preşedintele Klaus Iohannis va avea ultimul cuvânt.

  • Ministerul de Interne – Marcel Vela, fost preşedinte al Comisiei de apărare şi ordine publică din Senat, în prezent secretar al Senatului.
  • Ministerul de Externe – Bogdan Aurescu, consilier prezidenţial pe politică externă, fost ministru de Externe.
  • Ministerul Dezvoltării – Robert Ionatan Sighiartău, secretarul general al PNL. Sighiartău e o varianta şi pentru Ministerul Muncii, susţin sursele citate.
  • Ministerul Finanţelor – Florin Cîţu, liderul senatorilor PNL. Sau Cristian Păun, profesor la ASE şi consilierul liderului PNL Ludovic Orban.
  • Ministerul Apărării – Ovidiu Raeţchi, vicepreşedinte al Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor. Sau generalul Nicolae Ciucă, şeful Statului Major al Apărarii.
  • Ministerul Fondurilor Europene - Bogdan Glăvan, profesor universitar de economie şi consilier al liderului PNl Ludovic Orban.
  • Ministerul Economiei – Virgil Popescu, deputat PNL, vicepreşedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor. Ministerul Economiei urmează să fie comasat cu Ministerul Energiei.
  • Ministerul Educaţiei – Monica Anisie, preşedintele PNL Sector 2, fost secretar de stat în Ministerul Educaţiei în guvernarea Cioloş. Prima varianta era Raluca Turcan, care ar prefera însă şefia Camerei Deputaţilor, sustin sursele citate.
  • Ministerul Muncii – Violeta Alexandru, liderul PNL Bucureşti.
  • Ministerul Agriculturii – Emil Dumitru, liderul Federaţiei ProAgro.
  • Ministerul Transporturilor – Lucian Bode, fost ministru al Economiei în Guvernul condus de Mihai Răzvan Ungureanu.

Purtătorul de cuvânt al viitorului executiv ar urma să fie Ionel Dancă, actual purtător de cuvânt al PNL.

Titularii de la Justiţie, Sănătate, Comunicaţii, Mediu şi Cultură urmează să fie stabiliţi zilele viitoare, după discuţii cu preşedintele Klaus Iohannis.

Cu toate astea, aproape toate partidele pun numeroase condiţii pentru a vota Guvernul PNL. UDMR nu vrea alegeri în două tururi pentru primari, ALDE se opune ca Secţia Specială pentru magistraţi să fie desfiinţată, PMP cere minister special pentru Republica Moldova, iar USR vine cu patru condiţii, plus un angajament pentru alegeri anticipate. ProRomânia râvneşte la un minister, susţin surse politice pentru „Adevărul“.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite