VIDEO România prin ochii Guvernului. Cum arată filmuleţul de prezentare a ţării la Centenar. „O baladă profundă cât istoria, o expresie ca un colier cu nestemate”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorica Dăncilă, la şedinţa solemnă de Guvern de la Alba Iulia.
Viorica Dăncilă, la şedinţa solemnă de Guvern de la Alba Iulia.

Şedinţa solemnă de Guvern de la Alba-Iulia a început, joi, cu un filmuleţ de prezentare al României, realizat sub sigla Executivului, cu ocazia aniversării Centenarului. Astfel, timp de patru minute, România este prezentată ca fiind „o insulă de latinitate în Balcani”, dar şi „o descriere dintr-o baladă profundă cât istoria” şi „o expresie ca un colier cu nestemate".

„România este ţara câmpiilor unde lanurile se unduiesc în bătaia vântului, a dealurilor domoale ce dau roade gustoase, a munţilor falnici mângâiaţi de norii cerului albastru, a izvoarelor limpezi precum cleştarul  (...), a pădurilor virgine, sălaj pentru ultimii lupi liberi din Europa şi pentru urşii carpatini (...) a oamenilor ce au traversat o istorie cu măreţe izbânzi, dar şi cu teribile încercări, România este ţara nemuritorului Dracula”, este descrierea care apare în prima parte a filmului de prezentare a ţării, realizat cu ocazia Centenarului. 

În continuare sunt prezentate o serie de invenţii ale unor români apărute de-a lungul timpului, dar şi „opere ale unor creatori români atinşi de geniu”.

„Întreaga umanitate beneficiază astăzi de invenţii senzaţionale ale unor mari savanţi români, precum stiloul, insulina, tratamentul antidiabetic, cel împotriva îmbătrânirii sau vaccinul antiholeric”. Filmul aminteşte şi de performanţele sportive: „primul zece din istoria gimnasticii mondiale al Nadiei Comăneci", „primul număr unu mondial din istoria tenisului masculin Ilie Năstase", „golurile memorabile ale lui Gheorghe Hagi, dar şi perfomanţele din prezent ale Simonei Halep".

Din prezentare nu lipsesc nici Transfăgărăşanul sau Palatul Parlamentului. De asemenea, România este prezentată ca o „insulă de latinitate în Balcani, născută din contopirea dintre daci şi romani", în timp ce despre momentul Marii Uniri se spune că a fost „clipa astrală a neamului românesc".

„Toleranţa şi buna înţelegere caracterizează viaţa cetăţenilor români, indiferent de religie, etnie sau minoritate”, se mai afirmă în film.

Sursă video: gov.ro.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite