Va avea şi România îmbogăţiţii ei după pandemia de Coronavirus?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În toate conflictele, epidemiile din istorie, există învingători şi învinşi, există profitori de ocazie, de la mărunţii escroci şi speculanţi, la marile operaţiuni de contrabandă şi achiziţii suspecte. Oare ce se petrece în România, în aceste momente critice?

Vor fi şi în România ”îmbogăţiţii de pe urma pandemiei”? De această dată, în România se duce un război între viaţă şi moarte, cauza fiind pandemia de Coronavirus. România se află sub regimul stării de urgenţă, în prezent fiind dată deja a treia ordonanţă militară. În lupta contra Coronavirus, se solicită combinezoane de protecţie, măşti de protecţie, mănuşi de protecţie şi dezinfectante, de către cei care luptă în linia I, contra pandemiei. Cinste acestor eroi ai zilelor noastre care îşi sacrifică propria viaţă luptând contra pandemiei de Coronavirus, cu mâinile goale în faţa teribilei ameninţări!

România a fost prinsă din nou, descoperită, cu politicienii din toate partidele certându-se pe subiectul alegerilor anticipate, deşi avertismentele internaţionale erau cunoscute. În prezent, România depinde de importuri pentru a obţine ceea ce are nevoie. Guvernul României a avut o atitudine oscilantă, fie să permită finanţări pentru firmele autohtone care să reorienteze producţia către măşti de protecţie, fie să importe echipamentele necesare. S-a afirmat că facilităţile fostei firme Hexipharma ar putea fi repornite pentru a produce dezinfectanţi(https://sibiu100.ro/economie/189217-guvernul-vrea-sa-rechizitioneze-fabrica-de-biocide-hexi-pharma-inchisa-dupa-colectiv/).

În tot acest timp, specula pe internet cu măşti chirurgicale şi mănuşi a înflorit, site-urile de achiziţii on –line introducând cenzurarea acestor anunţuri. Marile farmacii au deja anunţuri că nu există mănuşi, măşti, dezinfectanţi.

În fruntea ONAC (Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate) se află Cornelia Nagy, instalată acolo de Guvernul Viorica Dăncilă (https://www.ziardecluj.ro/cea-mai-importanta-femeie-momentului-regina-oficiului-national-pentru-achizitii-centralizate-sotia-ambasadorului-din-muntenegru-cornelia-nagy). În presă, au apărut deja declaraţii despre contracte fabuloase acordate unor firme ”de cămăruţă” (https://newsweek.ro/investigatii/masti-cu-pret-umflat-de-cinci-ori-de-peste-11-milioane-euro-cumparate-dintr-un-sat-din-giurgiu), în spatele cărora erau alte companii mult mai puternice.

   Potrivit presei (https://www.ziardecluj.ro/cea-mai-importanta-femeie-momentului-regina-oficiului-national-pentru-achizitii-centralizate-sotia-ambasadorului-din-muntenegru-cornelia-nagy),  firma Viggo Fashion International SRL, având ca obiect de activitate ”comerţul cu amănuntul al îmbrăcămintei”,  deţinută de către  omul de afaceri Ionuţ Marius Marin, ar urma să primească 87 de milioane de lei pentru două contracte ”acord-cadru”: unul în valoare de  54.145.000 de lei pentru livrarea a  500.000 de combinezoane şi încălţăminte de protecţie, cel de-al doilea, în valoare de 33.320.000 lei, pentru a livra 1.750.000 de bucăţi de viziere de protecţie.

O firmă din Cluj-Napoca, al cărei obiect de activitate este importul de şeminee electrice, şi-ar dori să importe 50 000 măşti zilnic cu 7-8 lei pe bucată, costul de producţie în China fiind de 1, 6 dolari (https://www.libertatea.ro/stiri/o-firma-care-importa-seminee-electrice-s-a-reorientat-cumpara-masti-din-china-si-vrea-sa-aduca-50-000-de-bucati-pe-zi-2922857).

Firma Romwine & Coffee SRL, cu sediul în satul Uzunu, comuna Călugăreni, din judeţul Giurgiu, în spatele căreia se află Cătălin Hideg, patronul SANIMED Internaţional (https://www.viitorulilfovean.ro/catalin-hideg-omul-din-spatele-firmei-de-alcool-care-a-vandut-statului-17-milioane-de-masti/) ar urma să vândă către  ONAC  875.000 de măşti, cu 22,8 milioane de lei, adică o mască ar fi costat 26 lei. Al doilea lot de 875.000 bucăţi ar urma să coste 33,21 milioane lei, adică 38 de lei bucata. Deci, statul român va cheltui 56 milioane lei, adică 11,3 milioane euro. Se consideră că, la un magazin, o mască de acest tip ar costa 7, 2 lei, deci preţul pe care l-ar plăti statul român ar fi de 4-5 ori mai ridicat.(https://newsweek.ro/investigatii/masti-cu-pret-umflat-de-cinci-ori-de-peste-11-milioane-euro-cumparate-dintr-un-sat-din-giurgiu).

Patronul SANIMED Internaţional, Cătălin Hideg îl acuză pe Victor Ponta că s-a lansat în acuzaţii la adresa companiei SANIMED (https://www.b1.ro/stiri/eveniment/contractul-pentru-cele-doua-milioane-de-masti-de-protectie-326849.html): ” Aşa că domnul Ponta care a aruncat această petardă în presa românească, mi-aş dori să îşi ceară scuze. Firma nu a încasat niciun leu, nu a încasat nici 11 milioane de euro de la nimeni pentru că nu s-a livrat decât 100.000 de măşti din cele aproape  1.700.000 contractate. Nici măcar banii pe marfa livrată nu i-am primit. Nu mai vorbim de ajutorul pe care trebuia să mi-l dea ca să plătim avansul turcilor. L-am plătit noi, peste 2 milioane de euro din banii companiei noastre, a SANIMED-ului, avans firmei turceşti. Am primit autorizare în Turcia, în regim de excepţie pentru România. Suntem nebuni la cap?! Continuăm să jignim nişte oameni care au muncit. Eu am stat şapte zile acolo, m-am culcat numai la două-trei noaptea. Eram numai între fabrici, cabinete de avocaţi, ministere ca să luăm aprobare. Dacă am făcut ceva rău să îmi spuneţi că eu chiar nu mai fac nimic!”.

Există declaraţii potrivit cărora tot mai multe spitale nu au echipamente, în timp ce premierul a zis că va trimite anchete acolo unde vor fi suspiciuni. Alte declaraţii arată că preţurile noilor echipamente achiziţionate de stat au preţuri mult mai mari decât ar fi normal.

UNIFARM declară că nu ar fi cumpărat teste de Coronavirus de la compania Praxis Medica. În plus, nu ar fi fost vorba de 2 milioane de teste ci doar 200 000 teste (https://www.podul.ro/articol/unifarm-nearga-cumpararea-testelor-pentru-coronavirus-de-la-firma-fostului-ofiter-sri-din-iasi-dar-nu-sunt-doua-milioane-ci-200-000-cine-este-actualul-director-al-companiei-despre-care-s-a-spus-in-2015-ca-este-omul-sri-9825.html).

Deşi se estimează că în România sunt 388 fabrici care pot produce echipamente de protecţie, inclusiv echipamente medicale (putându-şi adapta rapid liniile de producţie), patru firme din România au primit de la statul român 180 milioane lei pentru a importa echipamente medicale de protecţie (https://www.mediafax.ro/coronavirus/romania-are-sute-de-fabrici-care-produc-masti-dar-da-milioane-pe-importuri-patru-firme-au-primit-183-de-mil-de-lei-de-la-stat-19025461).

În România, a început, la un moment dat, fabricarea de măşti în mod manual, din materiale simple textile (tifon, bumbac). OMS a avertizat că măştile realizate manual pot fi periculoase, înlesnind infectarea (din cauza reţelei de fibre prea largi pe care o au materialele textile simple, prin care pot trece uşor microorganismele) în loc să protejeze purtătorul de pericolul infecţiei (http://www.turnucustiri.ro/stiri-locale/12176-sunt-utile-mastile-textile-sau-cele-fabricate-manual).

Societatea UPC td Coreea (http://www.ziare.com/stiri/contracte/top-10-firme-care-au-castigat-cele-mai-mari-contracte-de-achizitie-de-echipamente-pentru-domeniul-sanitar-in-stare-de-urgenta-1603566)  a reuşit să încheie cel mai mare contract, în valoare de 155.575.875 de lei, cu Guvernul Romaniei pentru livrarea de echipamente medicale destinate combaterii coronavirusului, conform datelor publicate de Oficiul National pentru Achizitii Centralizate (ONAC), urmând să livreze 1.750.000 de combinezoane complete cu gluga în 35 de zile calendaristice.

Societatea Nanosystems MC SRL din Vârteju (Măgurele, Ilfov) a  reuşit să încheie un contract în valoare de 29.274.000 de lei pentru  a livrara 82 de camere de izolare cu presiune negativă ( preţ mediu de  357.000 de lei/unitate, deşi are ca obiect de activitate ”intermedieri în comerţul cu maşini, echipamente industriale, nave şi avioane(http://www.ziare.com/stiri/contracte/top-10-firme-care-au-castigat-cele-mai-mari-contracte-de-achizitie-de-echipamente-pentru-domeniul-sanitar-in-stare-de-urgenta-1603566).

Societatea Chronos Trade Medical SRL a încheiat  un contract de 11.797.571 de lei  cu statul român pentru a livrarea a 1.750.000 de mănuşi de unică folosinţă cu manşeta medie. Preţul mediu al unei perechi de mănuşi ajunge la 6,7 lei(http://www.ziare.com/stiri/contracte/top-10-firme-care-au-castigat-cele-mai-mari-contracte-de-achizitie-de-echipamente-pentru-domeniul-sanitar-in-stare-de-urgenta-1603566).

Chronos Trade Medical SRL este o firmă din Bucureşti înfiinţată în 2015. Obiectul de activitate: Comerţ cu ridicata al produselor farmaceutice.

Societatea Brains M&A Consulting SRL(obiect de activitate comertul cu ridicata al produselor farmaceutice) a primit un contract de 10.812.340 de lei pentru livrarea în  45 de zile  a 200 de ventilatoare medicale.

Conform site-ului ziare.com (http://www.ziare.com/stiri/contracte/top-10-firme-care-au-castigat-cele-mai-mari-contracte-de-achizitie-de-echipamente-pentru-domeniul-sanitar-in-stare-de-urgenta-1603566), statul român a mai acordat contracte în valoare de: 4.271.374 de lei - Societăţii EMP Trade SRL - 35 de scanere termice în 75 zile calendaristice; 3.547.198 de lei - Societăţii Virid Doo SRL -38.512 de combinezoane complet echipate; 2.618.000 de lei - Societăţii Elsaco Solutions -35 de scanere termice în 67 zile calendaristice; 2.623.950 de lei -Societăţii Electro Optic SRL- 35 de scanere termice- 15 unităţi în 50 zile calendaristice şi 20 unităţi în 85 zile calendaristice; 2.492.753 de lei - Societăţii Mira Technologies SRL, pentru livrarea a 35 de scanere termice - 12 unităţi în 45 zile calendaristice, 23 unităţi în 60 zile calendaristice.

Pe site-ul ONAC (http://onac.gov.ro/wp-content/uploads/2020/03/SITUATIE-ACHIZITII_revizuit_10_25032020.pdf) figurează următoarele firme care s-au angajat să livreze dezinfectanţi : PRO INTEGRATOR  SRL, CN UNIFARM SA , PHARMA SA, TRIDENT MEDICAL COMPANY SRL, BIOSTEC CLINILAB SRL, B BRAUN MEDICAL SRL, CLEANING LOGISTIC DISTRIBUTION SRL,  cu valori cuprinse între 1.574 lei la 267.853  lei.

Alte echipamente  (http://onac.gov.ro/wp-content/uploads/2020/03/SITUATIE-ACHIZITII_revizuit_10_25032020.pdfcontractate de statul român sunt: Izolete cu presiune negativă pentru transportul pe targă – 50 unităţi în valoare de 1.328.457 livrate în 40 zile calendaristice de către firma PROTON IMPEX 2000 SRL;  20 de unităţi în valoare de 1.187.858 de livrat în 90 zile calendaristice de către firma SAPACO 2000 SRL, Ventilator medical -200 unităţi în valoare de 10.812.340 livrate în 45 zile calendaristice de firma BRAINS M&A CONSULTING SRL;  Injectomate – 800 unităţi în valoare de 1.204.280 de livrat în 42 zile calendaristice de către firma LIAMED SRL şi firma BRAINS M&A CONSULTING SRL; Filtre pentru camerele de izolare cu presiune negativă existente 150 seturi (10 seturi camere fixe şi 140 seturi camera transport), 75 de unităţi de livrat etapizat între 21 zile calendaristice şi 40 zile calendaristice  de către firma ATUM MEDCARE SRL.

Ministrul Sănătăţii Victor Costache (care a demisionat între timp) îşi imagina o testare în masă a Bucureştiului, cu echipe mergând din uşă în uşă,  ceea ce nu avea cum să fie posibil în aceste condiţii. Demisia lui a fost pusă în contextul acestei afirmaţii hazardate. Totuşi, Primarul Gabriela Firea a prins ideea din zbor şi alături de medicul Streinu-Cercel au mai îndulcit tonul spunând că vor fi testări selective, cu teste rapide. Recent, autorităţile spaniole au declarat că toate cele 340 000 teste achiziţionate din China nu au fost bune (https://www.digi24.ro/stiri/externe/spania-a-cumparat-340-000-de-teste-de-coronavirus-care-nu-functioneaza-ambasada-chinei-spune-ca-furnizorul-ales-nu-avea-autorizatie-1281819), iar autorităţile chineze spun că vânzătorul nu era autorizat să vândă acest tip de teste.

Chiar Premierul Ludovic Orban a considerat că poveştile că mergem din uşă în uşă să facem teste nu sunt serioase şi aş vrea să accentuez acest lucru. Deci noi aplicăm clar procedurile, care sunt proceduri validate” (https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/ludovic-orban-povestile-ca-mergem-din-usa-in-usa-sa-facem-teste-nu-sunt-serioase-1281862). Practic, oamenii simpli ce să înţeleagă? Când e stare de urgenţă, nu decid primarii sau directorii de institute, fie ele de prim rang, decide Premierul, decid autorităţile centrale. Aşadar, doamna Gabriela Firea şi domnul Adrian Streinu-Cercel au avut acordul Premierului când au anunţat acea testare?

Multe dintre aceste contracte au stârnit controverse în spaţiul public, legate de costurile exagerate ( au fost anunţate anchete, în urma dezvăluirilor din presă), în timp ce unele personaje prezente în spaţiul public au reclamat abuzuri ale instituţiilor cu rol de anchetă, lansând ideea că ”anchetele întârzie salvarea vieţilor”.  În mod normal, achiziţiile ar trebui să fie făcute transparent, la preţuri normale iarcalitatea să fie certificată. Evident, este perfect normal ca aceia care au cumpărat sau au acceptat cumpărarea produselor neconforme şi la preţuri exagerate să răspundă penal pentrru faptele lor, mai ales că în starea de urgenţă, pedepsele sunt mult mai aspre.

Ca să avem şi o bomboană pe colivă, însuşi medicul Adrian Streinu-Cercel a făcut o declaraţie controversată la Antena 3 (emisiunea lui Mihai Gâdea, ”Sinteza Zilei”): ”După ce se termină bolâşniţa asta, pandemia, or sa vină alţii să ne tragă de mânecă: dar cum aţi realizat voi achiziţiile? Aici trebuie scos un cadru normativ cât se poate de clar care să stipuleze foarte clar că nimeni nu va avea voie să se atingă de noi în viitor”( https://revista22.ro/actualitate-interna/streinu-cercel-imunitate-pentru-cei-care-incheie-contracte-pe-bani-publici-nimeni-sa-nu-ne-atinga)

Deci, în România, în loc să existe preocupări de achiziţii transparente, de achiziţii corecte (cazul din Spania este evident, cele 340 000 teste achiziţionate nu  au fost bune, iar autorităţile de la Beijing au spus că vânzătorii nu erau autorizaţi), întrucât orice greşeală înseamnă vieţi pierdute, medicul  Adrian Streinu-Cercel dă de înţeles că ar trebui ca aceia care vor greşi să nu păţească nimic.

Aşadar, persoanele fizice dacă se constată că încalcă prevederile legale (starea de urgenţă, ordonanţele militare) vor putea plăti (dacă se vor produce modificări prin ordonanţa militară de mâine) până la 20 000 lei, persoanele juridice vor ajunge să plătească până la 70 000 lei (iar dacă greşeala lor duce la îmbolnăviri ar putea ajunge pentru 15 ani în închisoare), iar cei ce îşi vor bate joc de banii publici prin achiziţii suspecte vor avea imunitate?

Şi dacă este să încheiem în aceeaşi notă istorică, dacă tot ne lăudăm cu cercetarea noastră şi cu 25 milioane lei pe care Ministerul Educaţiei (https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/ministerul-educatiei-si-cercetarii-aloca-25-de-milioane-de-lei-pentru-proiecte-de-cercetare-care-sa-limiteze-raspandirea-covid-19-1282304) le-a pus la bătaie pentru cercetări privind epidemia de Coronavirus, haideti să vedem cum România se protejează de pandemie cu un program care seamănă izbitor cu textul dintr-un manual vechi de 89 de ani. Am avut şansa să descopăr la o căutare pe Internet, la link-ul: https://core.ac.uk/download/pdf/84607304.pdf,  lucrarea doctorului Iosif Stoichiţă, Ce trebuie să ştim despre boalele molipsitoare, Editura Asociaţiunii Astra, Sibiu, 1931. Citind-o, am dat peste următorul pasaj, aflat la pagina 72,  care m-a uluit prin asemănarea cu realitatea anului 2020: ” Se pune acum întrebarea, cari ar fi măsurile de apărare în contra acestei molime primejdioase? Înainte de toate ne vom feri de a veni în atingere cu aceia despre cari ştim că sunt atinşi de această boală. În timp de epidemie, vom şedea frumuşel acasă, vom ţinea în jurul nostru cea mai mare curăţenie şi nu vom intra nici în cârciumă, nici la şezătoare şi nici într-alt loc, unde se adună lume multă şi de tot felul. Vom aierisi des odăile în cari locuim, ne vom spăla mânile de mai multe ori pe zi (...). Ne vom feri de răceli, iar când suntem siliţi, totuşi, să stăm între oameni mai mulţi, cari vorbesc, tuşesc şi strănută, ne vom păzi şi vom ţinea o batistă curată înaintea gurei şi a nasului”.

Vorba nemuritorului Caragiale (care poate scria o comedie dacă ar fi trăit în zilele noastre şi ar fi stat în casă), prin vocea personajului Pristanda: ”Curat-murdar!”

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite