USR pune presiune pe Iohannis. Viziteu: Doar alegerile în două tururi oferă legitimitate primarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputatul USR Lucian Stanciu Viziteu - FOTO Eduard Enea
Deputatul USR Lucian Stanciu Viziteu - FOTO Eduard Enea

Deputatul USR Lucian Viziteu îi cere preşedintelui Klaus Iohannis să pună presiune pe Guvernul Orban pentru modificarea legislaţiei electorale, astfel încât primarii să fie aleşi în două tururi.

„Îi cer preşedintelui Klaus Iohannis să lupte pentru a forma o majoritate parlamentară care să susţină alegerea primarilor în două tururi, căci aceasta este singura garanţie că un primar se bucură de legitimitate în comunitate”, spune deputatul USR, Lucian Stanciu Viziteu. 

Un prim argument adus de deputatul USR este faptul că există riscul ca un primar să ajungă pe funcţie şi prin votul a 10% din numărul alegătorilor dintr-o circumscripţie.„Preşedinte Iohannis a fost un primar de succes care şi-a câştigat de fiecare dată mandatul cu scoruri foarte mari, deci ştie că un primar performant, care este iubit de comunitate, va câştiga fără probleme alegerile, fie că acestea sunt într-un tur sau în două. Totuşi, doar alegerile în două tururi elimină posibilitatea ca o persoană să ajungă primar cu voturile a mai puţin de 10% din numărul alegătorilor din circumscripţie”, spune Viziteu. 

Deputatul USR subliniază că prin alegerile într-un tur profită inclusiv primarii neperformanţi. „Un alt element de care trebuie să ţinem cont este că alegerile într-un singur tur oferă unor primari care nu au făcut nimic pentru comunitate şansa să fie realeşi, doar pentru că vor profita de divizarea voturilor între candidaţii de opoziţie. Acest lucru s-ar putea întâmpla la Bucureşti, Constanţa sau Bacău, unde primari incompetenţi precum Firea, Făgădău sau Necula păstrează şanse de a fi aleşi, dar care într-un eventual tur doi cu un candidat al PNL, USR sau PMP nu ar avea nicio şansă”, mai spune liderul USR.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite