Un nou proiect al deputatului AKM, adoptat de Senat. În ce condiţii ar scăpa acuzaţii de evaziune fiscală de urmărirea penală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plenul Senatului a adoptat marţi un proiect de lege prin care persoanele acuzate de evaziune fiscală ar urma să scape de urmărirea penală dacă ar achita prejudiciul integral plus 50% din suma datorată, prevedere care s-ar putea aplica o singură dată. Iniţiativa legislativă a fost lansată de deputatul PSD, Cătălin Rădulescu.

Plentul Senatului, în calitate de primă cameră sesizată, a adoptat marţi un proiect legislativ iniţiat de deputatul PSD Cătălin Rădulescu, prin care persoanele acuzate de evaziune fiscală ar urma să scape de urmărirea penală dacă ar achita prejudiciul integral plus 50% din suma datorată, prevedere care s-ar aplica o singură dată.

Iniţiativa a trecut cu 74 de voturi „pentru” şi 33 „împotrivă” şi urmează să ajungă la Camera Deputaţilor pentru votul final. Potrivit textului legislativ, „în cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală prevăzute la art. 8 şi 9, dacă, în cursul urmăririi penale, inculpatul va acoperi integral prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 50% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, se va dispune, o singură dată, renunţarea la urmărirea penală”.

Cătălin Rădulescu, cunoscut şi drept „deputatul AKM”,  a precizat în expunerea de motive că „starea sistemului judiciar românesc”, mai exact „condiţiile de detenţie şi gradul de aglomerare”, dar şi „faptul că în cazul infracţiunilor de evaziune fiscală, cel mai important este recuperarea prejudiciului suferit de stat”, au făcut ca scopul pedepselor să fie „prevenţia, reeducarea, dar şi recuperarea prejudiciilor, şi nu menţinerea persoanelor în detenţie”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite