Concretizată, în primul rând, în scăderea dramatică a audienţei postului public care doar cu ocazia transmisiunilor sportive mai atinge cu ceva mai mult decât un amărât de 1 punct de rating. În rest, în cel mai bun caz, un biet 0,7 pe care de abia dacă îl fac Telejurnalul şi mizerabilul talk-show România 9. O emisiune pusă în slujba puterii actuale pentru a cărei realizare încasează o căruţă de bani Ionuţ Cristache. Adus în TVR din înalt ordin, pe filieră voiculesciană, încă de pe vremea “martirei” Irina Radu. Reamintesc acest detaliu spre a-i reîmprospăta memoriei celei care astăzi pozează în victimă silită să deconteze tirania lui Dragnea tocmai la Tirana.

Nu i-a trebuit prea mult aceleiaşi doamne Gradea să facă dovada totalei sale lipse de bun simţ. A comportamentului de mahală. Înregistrările incriminatorii cu felul în care vorbeşte d-na Gradea în biroul domniei-sale cu un anume Eduard Dârvariu, cules de pe stradă, din ipostaza de şomer, de concediat din Pro Tv, şi făcut fără nici un fel de concurs director al TVR 1. Înregistrările făcute publice în primăvara anului 2018 de Dragoş Pătraru, au dovedit, fără putinţă de tăgadă, că cei doi nacealnici din Calea Dorobanţi nr. 191 sunt defectivi de cei şapte ani de acasă.

La multe mă aşteptam de la respectivii, ca şi de la directoarea de programe pe nume Carla Tompea-Haralambie, care este atât de capabilă, de inestimabilă încât cumulează, tot cu titlul de interimar, şi postul de director al TVR 2, însă nu şi la îndrăzneala de a transforma principalul canal al Televiziunii publice în oficină de propagandă comunistă.

Cu ce s-a gândit să umple incomparabila triadă Gradea-Dârvariu-Tompea grila de vară a TVR 1? Mai întâi cu reluarea serialului cu ilegalişti, cu contrafăcută luptă a minusculului PCdR împotriva Siguranţei şi a nedreptăţilor de clasă, Lumini şi umbre. Un film bazat pe scenariul unuia dintre cei mai mizeri lefegii ai propagandei comuniste, Titus Popovici, ale cărui scrieri devenite publice după 1989 nu îi justifică, ci, din contră, îi pun într-o lumină încă şi mai defavorabilă condiţia de prostituat, de ins care şi-a vândut condeiul şi talentul pe sume considerabile şi pe tot felul de funcţii în ierarhia PCR.

De o a doua mare, dezagreabilă surpriză am avut parte nu mai departe decât luni, 29 august. Cum s-au gândit Casa de producţie şi Teatrul Tv să marcheze aniversarea marii actriţe Valeria Seciu? Programând complet aiurea un spectacol cu o piesă de serviciu, tot cu lupta comuniştilor în ilegalitate, a altminteri respectabilului Iosif Naghiu. E vorba despre Valiza cu fluturi. Sunt gata să pariez că nimeni, nici un angajat cu însărcinări redacţionale, din structura sus-menţionatei Case de producţie, nu a pre-vizionat Valiza cu fluturi. Că nimeni nu a cunoscut subiectul piesei. S-au verificat doar parametrii de calitate tehnică, s-a citit lista de distribuţie, s-a observat numele regizoarei şi cu asta-basta. S-a dat „bun pentru difuzare” fiindcă după cum se ştie, delăsarea, plictisul sunt la ele acasă în institutuţia de pe Calea Dorobanţi nr. 191.

Iar ca meniul propagandei comuniste, al îndoctrinării să fie complet, aceeaşi tripletă Gradea- Dârvariu- Tompea a decis şi reprogramarea serialului Moştenirea clandestină realizat de Monica Ghiurco după o carte a unui istoric american, Larry Watts, pe vremuri un apropiat al falşilor istorici, dar veritabililor culturnici şi servanţi ai propagandei comuniste Ilie Ceauşescu, Mircea Muşat şi Ion Ardeleanu. Moştenirea clandestină are deja un istoric. Difuzarea serialului a fost oprită - et pour cause - în vremea directoratului lui Stelian Tănase. Acum respectivul film a fost reevaluat de actuala conducere, poate şi cu scopul câştigării bunăvoinţei realizatoarei, membră în CA, contestatară a Doinei Gradea& co.

Cum vara e lungă, cum toţi banii TVR se cheltuiesc aiurea ba pe eşuatul Eurovision, ba pe încropitul Cerb de aur la care şi-au anunţat participarea doar minuscule şi false vedete, nu m-ar mira deloc ca în săptămânile următoare să fie programate serialele Urmărirea şi Un august în flăcări, ambele pe scenariul lui Eugen Barbu şi Nicolae Mihail, spectacolul de teatru Comuniştii după o pretinsă piesă a unui oarecare Ion Marina şi anchetele Catedra nu este amvon şi Dus-întors pe calea amăgirilor semnate de Anca Arion. Şi, de ce nu?, chiar şi Telejurnalele din vremea lui Nea Nicu.

P.S. Nu pot să nu îmi exprim revolta faţă de modul incalificabil în care Direcţia Ştiri din TVR, un compartiment dus spre dezastru de o anume Mădălina Rădulescu-Vochin, a dat sâmbătă seară vestea cumplită a dispariţiei marii regizoare Cătălina Buzoianu. Undeva către sfârşitul Telejurnalului a intrat pe post o ştire prost scrisă, compusă pe genunchi, evident concepută de un neprofesionist, de cineva al cărui loc nu este în nici un caz în Televiziunea publică. E clar. TVR devine pe zi ce trece un bastion al imposturii.