Turcan, despre votul din 2011 pentru alegerea primarilor într-un singur tur: Putea să ducă la scoaterea baronilor roşii din administraţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO gov.ro
FOTO gov.ro

Vicepremierul Raluca Turcan a explicat joi seara la Digi 24 de ce în 2011 a susţinut alegerea primarilor într-un singur tur şi de ce este acum este un moment potrivit pentru asumarea răspunderii din partea guvernului Orban pentru alegerea primarilor în două tururi

Raluca Turcan a spus că asumarea răspunderii este „o variantă corectă, curajoasă şi cu finalitatea cea mai probabilă”, „o măsură pe care oamenii au cerut-o în stradă” şi la care PNL s-a angajat să revină în condiţiile în care merge pe această opţiune „cu mandatul pe masă”.

Totodată, „Această procedură a primarilor în două tururi întăreşte democraţia” şi este una potrivită în acest moment, întrucât „Acesta a fost calendarul dat de evenimentele la care am fost cu toţii martori”.

Raluca Turcan este unul dintre parlamentarii care au votat pentru introducerea unui singur tur la alegerile locale - fapt semnalat de Marcel Ciolacu, preşedintele PSD. Vicepremierul a spus că votul a fost dat într-un anume context politic, unul de altfel similar cu cel din prezent, dar că decizia n-a avut rezultatele scontate.

„Aşa este, doar că domnul Ciolacu a avut o scăpare de matematică. A spus că mi-am schimbat opinia cu 360 de grade. Poate că ar fi trebuit să evalueze un pic cum e cu gradele cercului. Însă niciodată nu m-am dezis de decizii politice la care am fost parte sau voturi pe care le-am dat.

Dacă la un anumit moment s-a votat pentru această variantă de un singur tur şi aduceţi-vă aminte că era o procedură care putea să conducă... contextul politic era de acaparare a puterii de către PSD, oarecum o situaţie similară cu ce se întâmplă acum. Putea să ducă la scoaterea baronilor roşii din administraţie, nu s-a întâmplat lucrul acesta.

Au existat derapaje, din nefericire, prin alegerea primarilor într-un singur tur şi eu cred că un om politic, dacă sesizează că o decizie nu şi-a atins scopul, dacă o decizie poate fi îmbunătăţită, dacă e în acord cu ceea ce cer foarte mulţi oameni şi astăzi toate sondajele arată că 78% din populaţie şi-ar dori alegerea primarilor în două tururi, să nu persevereze într-o greşeală, ci dimpotrivă, să corecteze o măsură pe care a luat-o”, a declarat Raluca Turcan, citată de Digi 24.

Îmi aduc aminte perfect contextul – se intenţiona schimbarea legii electorale şi se mergea pe principiul aceleiaşi formule de alegeri la primari ca la preşedinţii de consilii judeţene. La preşedinţii de consilii judeţene nu s-a mai întâmplat, alegerea acestora din rândul consilierilor a rămas ca procedură de bază şi funcţională, în timp ce schimbarea procedurii de vot la primărie a dus de multe ori la blocaje, pentru că primarul era ales, cum a fost cazul, cu 14% dintre alegători, consiliile locale funcţionează pe bază de majoritate şi existau fracturi uriaşe între primari şi consilii”, a precizat Turcan care a concluzionat că s-a dovedit a nu fi cea mai bună variantă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite