UPDATE Viorica Dăncilă confirmă că va merge marţi la Cotroceni, la invitaţia lui Iohannis. Şeful statului a vorbit la telefon şi cu ministrul de Externe

UPDATE Viorica Dăncilă confirmă că va merge marţi la Cotroceni, la invitaţia lui Iohannis. Şeful statului a vorbit la telefon şi cu ministrul de Externe

Teodor Meleşcanu şi Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis l-a invitat marţi, la Palatul Cotroceni, pe ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, pentru a explica de ce România a blocat o iniţiativă a UE care critica relocarea ambasadei Statelor Unite la Ierusalim. Ulteriori, Iohannis a invitat-o pe premierul Viorica Dăncilă pentru discuţii, aceasta din urmă confirmând că va merge.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE Premierul Viorica Dăncilă  a confirmat  că va merge la întâlnirea de la Palatul Cotroceni. "Domnule Preşedinte, în cadrul dialogului interinstituţional, am primit invitaţia dumneavoastră la consultări pe teme de actualitate de politică externă, respectiv recentele evoluţii din Orientul Mijlociu şi relaţiile bilaterale ale României cu Statul Israel.Pe această cale, confirm participarea“, a răspuns Dăncilă. 

UPDATE Iohannis, către Dăncilă: „Având în vedere opiniile exprimate de Guvern în legătură cu evoluţii recente din politica externă, în temeiul dispoziţiilor art. 86 din Constituţie, vă invit pentru consultări în data de 15 mai a.c., ora 11:00, la Palatul Cotroceni. Consultările vizează clarificarea unor aspecte ce ţin de politica externă a României, inclusiv problematica relocării ambasadei României din statul Israel, care constituie probleme urgente şi de importanţă deosebită. La această întâlnire puteţi fi însoţită de miniştrii de resort.”

Art. 86 din Constituţie spune că Preşedintele României poate consulta Guvernul cu privire la probleme urgente şi de importanţă deosebită.

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis a vorbit la telefon cu ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, care i-a tranimis că va veni mâine la Cotroceni doar dacă va primi permisiunea premierului Viorica Dăncilă. 

UPDATE Viorica Dăncilă: „Sper să am o discuţie cu domnul preşedinte. Dacă preşedintele vrea să meargă un ministru la Cotroceni, trebuie să vorbesc cu premierul. Într-un Guvern, ca să chemi un ministru, trebuie să vorbeşti cu primul ministru. Dacă vrea să meargă ministrul la Cotroceni, trebuie să mă sune. Domnul Meleşcanu a vorbit cu mine şi, dacă îşi va da acordul premierul, va merge. Eu nu pot să-mi dau acordul pentru ceva ce n-am fost întrebată“. 

***

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, la Blaj, că Guvernul nu s-a consultat cu el când a acţionat pentru blocarea declaraţiei UE, că PSD face politică externă după ureche şi riscă să ne scoată din UE.

”Iată un nou exemplu cum PSD guvernează foarte prost. Aceşti pesedişti s-au folosit de lipsa unei clarităţi în legislaţia în vigoare şi au blocat un document la nivel european fără să se consulte cu preşedintele. Este deja a doua oară când încearcă să facă politică externă după ureche, aşa cum au făcut şi salarizarea după ureche, cum fac multe lucruri după ureche. Iese prost, iese foarte prost, fiindcă blocarea unei declaraţii... Iată că dintr-odată România este readusă la marginea Uniunii împreună cu ţări pentru care am tot respectul, dar care sunt de esenţă mai degrabă eurosceptică. Vreau să reamintesc acestor pesedişti că românii sunt europeni, sunt pro-europeni, iar aceste măsuri din ce în ce mai frecvente antieuropene, care vin pe linia PSD, care vin pe linia unei guvernări contraperformante a PSD, aceste măsuri riscă realmente să ne scoată din Europa. Aşa ceva nu se poate, nu este admisibil ca PSD printr-o guvernare după ureche, nefundamentată să ia din ce în ce mai des decizii care eu sunt convins că sunt dictate de la nivelul partidului, nu de la nivelul Guvernului şi să ne readucă în marginea Europei. Românii îşi doresc să fie parte integrantă din nucleul Europei, românii nu-şi doresc să aibă aceste abordări eurosceptice sau antieuropene”, a declarat preşedintele.

Klaus Iohannis a spus că îl va chema pe ministrul de Externe pentru a-i da explicaţii.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: