Atacurile teroriste au devenit mainstream

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

La nivel internaţional, în 2016 s-a aşternut o stare generală de tensiune. Britanicii nu mai vor să audă de UE, francezii sunt încă în stare de şoc după nenorocirile din Paris, iar Statele Unite îl au la cârmă pe Trump.

În tot acest peisaj integrăm o Turcie condusă cu o mână de fier de către Erdogan, măcinată şi ea de atacuri teroriste, o Rusie îngenuncheată de preţul barilului de ţiţei, dar care, în imaginarul tuturor, are tendinţe expansioniste, fapt ce o pune într-un clinci continuu cu toate statele europene şi o Germanie de la care se aşteaptă să fie mediatorul. Luni seara însă asistăm la două atacuri teroriste pe care eu personale le-aş cataloga drept „de tip nou”.

Imagini cutremurătoare din Alep. Un video în care ambasadorul rus la Ankara este împuşcat mişeleşte din spate. Un camion care spulberă o mulţime în Berlin. Nu este tocmai începutul se săptămână perfect. S-a instaurat o stare generală de tensiune pentru oamenii care, de obicei, în preajma sărbătorilor de Crăciun se relaxează. Conflictele din Siria ne oferă scene macabre pe internet. Acest lucru ţin să ne reamintească unii atacatori, care, într-un fel sau altul au legături cu acel spaţiu.

Europenii se află într-o semi-criză politică confirmată de ascensiunea partidelor populiste. Fapt care generează reacţii dure la adresa unor oameni disperaţi. Va urma cu siguranţă momentul în care naţiunea va reveni în centrul atenţiei, iar acest lucru va fi datorat unor reacţii întârziate ale marilor puteri.

Asistăm astfel la o schimbare de paradigmă. Atacurile teroriste au devenit deja mainstream pentru europeni.

Şochează, dar nu mai au acelaşi impact precum Londra 2005 sau Madrid 2004. Aşadar, teroriştii schimbă tactica şi decid să treacă de la a instaura panica prin uciderea maselor la a băga râca între două state prin asasinate.

Ţinta: Rusia, care cu 5 zile în urmă comitea o serie de atrocităţi în Alep.

Opozant: Turcia, gazda a 1 milion de refugiaţi sirieni, slăbită din toate punctele de vedere, a doua armată în NATO după SUA.

Un şoc care ne aminteşte instant de Primul Război Mondial. Toată lumea a început să facă trimiteri la asasinarea lui Franz Ferdinand şi a soţiei sale Sophia. Cea mai importantă, însă, a fost reacţia la cald a celor doi lideri cunoscuţi drept oameni impulsivi, capabili de orice. Ambii au declarat că „Atacatorul a sperat că va distruge relaţiile noastre cu Rusia/Turcia”. Cu siguranţă asta a fost intenţia. Surprinzător sau nu, spiritele au fost şi sunt destul de calme.

Până să ne lămurim dacă va începe sau nu o conflagraţie la Marea Neagră, un camion omoară 12 oameni şi răneşte alţi 48, dintre care 18 în stare gravă, într-un alt atentat în Berlin. Germania, ţara care a fost cea mai deschisă la adresa migranţilor se vede pusă faţă în faţă cu dezastrul. Trebuie remarcat că nici în acest caz nu asistăm la un atac clasic, deşi el a fost revendicat de către gruparea teroristă Stat Islamic. Avem un şofer polonez mort, care de fapt era pasager în momentul atacului, un camion cu numere de Polonia şi un individ care îndreaptă mastodontul spre mulţime. Mă întreb dacă individul neidentificat scăpa din toată nebunia, Germania ar fi acuzat Polonia de agresiune?

Un lucru este sigur. Teroriştii şi-au atins scopul. Au instaurat teroarea în rândul occidentalilor chiar în momentul lor favorit, Crăciunul.

O bulă este pe cale să se spargă. Să sperăm că va fi ca în cazul cutremurelor şi evenimentele mai mici vor duce la evidarea unuia de proporţii. Cum au demonstrat-o şi luni seară, teroriştii vor găsi noi metode neconvenţionale îndreptate împotriva civililor menite să alimenteze ura faţă de semeni. Cu siguranţă, sfârşitul acestor nenorociri nu va fi odată cu încetarea conflictelor din Orientul Mijlociu, ci atunci când oamenii vor învăţa să aprecieze valorile şi să fie toleranţi.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite