Oficial: Cîţu, noul preşedinte al PNL. Orban anunţă că nu mai are niciun parteneriat cu Klaus Iohannis şi că pleacă de la Camera Deputaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Inquam Photos / Octav Ganea
Foto Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Florin Cîţu este noul preşedinte al PNL, el având aproximativ 1.000 de voturi în faţa lui Ludovic Orban, rezultatul fiind anunţat oficial de către Teodor Stolojan. ”De astăzi, suntem un partid unit şi vom folosi toate resursele împotriva adversarului nostru, PSD”, a declarat Cîţu după aflarea rezultatului votului, invitându-şi echipa pe scenă.

UPDATE 18.45 Ludovic Orban anunţă că va demisiona din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor luni dimineaţa.

"Între mine şi Klaus Iohannis nu mai există niciun parteneriat", a spus Ludovic Orban.

Orban l-a felicitat pe Florin Cîţu.

UPDATE 18.40 În primul său discurs după ce a câştigat preşedinţia PNL, Florin Cîţu susţine că PNL va fi un partid unit şi va lupta împotriva PSD.

UPDATE 18.30 Din cele 4848 de voturi valabil exprimate, Florin Cîţu a primit 2878 voturi, 60,2%, iar Ludovic Orban a fost votat de 1898 de delegaţi, 39,7%. 72 de voturi au fost anulate.

Duminică, aproximativ 2000 de delegaţi vor decide cine va face parte din Biroul Executiv al PNL.

Potrivit surselor „Adevărul“, pentru funcţiile de conducere din partid, prim-ministrul Florin Cîţu îi susţine pe:

1. Prim-vicepreşedinte – Iulian Dumitrescu

2. Prim-vicepreşedinte – Rareş Bogdan

3. Prim-vicepreşedinte – Gheorghe Flutur

4. Prim-vicepreşedinte – Lucian Bode

5. Secretar general – Dan Vîlceanu

6. Vicepreşedinte – Nicolae Ciucă

7. Vicepreşedinte – Alexandru Muraru

8. Vicepreşedinte – Alin Nica

9. Vicepreşedinte – Alin Tişe

10. Vicepreşedinte – Cristian Buşoi

11. Vicepreşedinte – Robert Sighiartău

12. Vicepreşedinte – Daniela Câmpean

13. Vicepreşedinte – Sorin Câmpeanu

14. Vicepreşedinte – George Stângă

15. Vicepreşedinte – Pavel Popescu

16. Vicepreşedinte – Gheorghe Falcă

17. Vicepreşedinte Economie – Virgil Popescu

18. Vicepreşedinte Mediu – Mircea Fechet

19. Vicepreşedinte Administraţie – Florin Roman

20. Vicepreşedinte Români de Pretutindeni – Monica Anisie

21. Vicepreşedinte Grupuri vulnerabile si minoritaţi – Alina Ghorghiu

22. Vicepreşedinte Tineret şi Sport – Adrian Cozm

La eveniment a participat şi Klaus Iohannis. Preşedintele României a criticat USR PLUS şi sabotajele din interiorul partidului. În discursurile pe care le-au susţinut, Ludovic Orban şi Florin Cîţu s-au atacat reciproc.

UPDATE 18:20 Surse din Comisia de Organizare spun ca diferenţa între premierul Florin Citu si Ludovic Orban este de peste 1000 de voturi.

UPDATE 18.10 Se numără voturile. Premierul Florin Cîţu are avans în faţa contracandidatului său, Ludovic Orban, susţin surse din conducerea PNL pentru „Adevărul”. 

UPDATE 16:30 S-a încheiat votul. Urnele au fost sigilate. 

UPDATE 16:00 Incident: O persoană a căzut sub scenă. Un echipaj SMURD evaluează starea de sănătate în care se află. 

GALERIE FOTO

UPDATE 15:40 Orban acuză nereguli la votul pentru şefia PNL: „Să le fie ruşine. Asta nu e democraţie“. Sala este aglomerată, iar în cabina de vot intră şi câte doi liberali.

UPDATE 15:20 Votează premierul Florin Cîţu. Liderul Executivului a criticat la ieşirea din cabina de vot echipa susţinătoare a contracandidatului său în cursa pentru şefia PNL, argumentând că s-a văzut diferenţa privind comportamentul celor două echipe. Premierul spune că va face tot ce este posibil ca să menţină coaliţia de guvernare formată din PNL-USR PLUS-UDMR, Executivul rămânând sub conducerea sa.

UPDATE 15:15 A început votul. PNL Vrancea a votat fără să tragă perdelele cabinelor de vot. Lodovic Orban se pregăteşte să intre în cabina de vot. 

UPDATE 15.10 Liberalul Silviu Zetea a anunţat, sâmbătă, 25 septembrie, la Congresul PNL, că va candida la preşedinţia României. „Îmi anunţ astăzi candidatura pentru funcţia de preşedinte al României şi îmi retrag candidatura pentru orice altă funcţie în partid”, a declarat Zetea pe scena de la Romexpo.

UPDATE 15.00 Liderul PNL Dâmboviţa şi susţinător al lui Ludovic Orban pentru un nou mandat la şefia PNL, Virgil Guran, le-a transmis liberalilor la congresul PNL că antrenorul nu se schimbă dacă nu există un motiv. În ceea ce priveşte criza politică actuală în care se află România, că este greu de lucrat cu USR PLUS, însă partidul nu trebuie să aducă PSD să îi „arbitreze”.

UPDATE 14.50 Adrian Veştea, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, susţine că Ludovic Orban poate reface coaliţia, menţionând că “guvernarea este în impas”.

UPDATE 14.20 Noi tensiuni între tabere. Pe un grup intern, Ion Ştefan le-a recomandat delegaţilor din Vrancea să voteze la vedere, adică să nu tragă perdelele. 

UPDATE 14.00 Deputatul PNL şi susţinător al lui Ludovic Orban în cursa internă pentru şefia partidului, Ionel Dancă, a dat o lecţie în discursul său, amintind de declaraţiile premierului Florin Cîţu, potrivit cărora, ar fi tranşat Congresul PNL. Liberalul s-a declarat „jignit” pentru că nu a fost „inclus” în „Echipa câştigătoare”.

UPDATE 13.50 Ludovic Orban a subliniat în discursul său că este un garant al unităţii PNL şi că el ar putea să rezolve criza guvernamentală. De asemenea, şeful liberalilor a punctat faptul că România are un premier cu care nu se „mândreşte”.


FOTO Mediafax

Congres PNL 2021. Foto Mediafaxfoto

UPDATE 13.40 Emil Boc susţine că ar trebui ca tensiunile şi cuvintele dure spune în campania internă a PNL să fie lăsate în urmă, argumentând că "trecutul nu îl putem schimba". Liderul de la Cluj l-a acuzat pe Ludovic Orban pentru rezultatele slabe la ultimele alegeri, menţionând că "PNL nu este un partid de locul 2".

UPDATE 13.35 Gheorghe Flutur a transmis în discursul său că, în opinia sa, moţiunea de cenzură a fost folosită împotriva adversarului politic în contextul alegerilor pentru şefia PNL, cursă în care s-au înscris premierul Florin Cîţu şi actualul preşedinte al PNL Ludovic Orban. Liderul le-a transmis foştilor colegi de coaliţie că nu ei le spun liberalilor pe cine vor preşedinte al PNL.

UPDATE 13.30 Dan Vîlceanu, ministrul Finanţelor şi membru al echipei Cîţu, l-a atacat pe Ludovic Orban pentru faptul că ar fi vrut să demită Guvernul prin modul său de comportament din Parlament. Vîlceanu a recunoscut faptul că taberele de la Congres au ajuns să se critice fără a se gândi că de mâine vor fi în acelaşi partid.

UPDATE 13.15 Rareş Bogdan a ţinut un discurs prin care i-a ridicat în picioare pe cei din echipa Cîţu. „Duşmanii sunt în afara sălii, nu aici”, a subliniat eurodeputatul.

UPDATE 13.00 Premierul Florin Cîţu a lansat mai multe atacuri la adresa contracandidatului său, actualul preşedinte al PNL Ludovic Orban, în discursul pe care l-a ţinut în faţa delegaţilor liberali care urmează să voteze următorul preşedinte al formaţiunii. „Nu voi pune în pericol parteneriatul cu preşedintele Klaus Iohannis. Cei care fac acest lucru sunt ipocriţi. Au uitat că suntem la guvernare cu premier liberal”, a declarat liderul Executivului.


FOTO Inquam Photos

Congres PNL 2021. Foto Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE 12.30 Florin Cîţu a fost huiduit când a urcat pe scenă pentru a susţine moţiunea cu care candidează la şefia PNL. "Demisia", au strigat mai mulţi liberali. Ludovic Orban a intervenit şi le-a cerut susţinătorilor săi să facă linişte."Nu am nevoie de susţinere, e ok", a replicat premierul. Premierul a pierdut sala, susţinătorii luii Orban fiind mai vocali. În timpul discursului, Cîţu a rămas fără voce.

UPDATE 12.20 Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a explicat în raportul de activitate al mandatului său de patru ani în fruntea partidului că formaţiunea datorează toate rezultatele modului în care au muncit membrii formaţiunii, care au mers şi au făcut campanie la firul ierbii.

UPDATE 12.00 Preşedintele României Klaus Iohannis a părăsit congresul PNL. Şeful statului a fost din nou însoţit de premierul Florin Cîţu şi actualul preşedinte al PNL, Ludovic Orban. În timpul plecării şefului de stat, mulţimea a strigat numele premierului. 

UPDATE 11.30 Liderul UDMR Kelemen Hunor a lansat un apel către liderii politici.  "Să trecem peste neînţelegerile de moment, peste orgoliile personale", a fost apelul lui Kelemen Hunor.

UPDATE 11.15 Preşedintele României s-a declarat nemulţumit de campania internă, menţionând că a fost afectată credibilitatea PNL. "S-au spus lucruri grave, cuvinte dure", a spus şeful statului.

În timpul discursului susţinut de preşedinte, din sală se striga numele lui Ludovic Orban.

UPDATE 11.00 La eveniment a ajuns preşedintele României, Klaus Iohannis. Şeful statului a fost întâmpinat de Ludovic Orban şi de Florin Cîţu, în aplauzele liberalilor. La intrarea preşedintelui în sala de vot, mai mulţi susţinători scandau numele lui Ludovic Orban.


FOTO Mediafax

Congres PNL 2021. Foto Mediafaxfoto

UPDATE 11.00 La Congres a ajuns şi Kelemen Hunor, preşedintele UDMR.

UPDATE 10.45 La turul făcut în sală de Florin Cîţu mai multe zeci de delegaţi din filiale ca Vrancea, Arad, Braşov sau Giurgiu l-au întâmpinat scandând pro-Orban. Premierul şi-a văzut de drum şi a salutat în continuare delegaţii.  

UPDATE 10.30 Mai multe persoane, reprezentanţi ai unor ONG-uri sau ai unor sindicate, protestează la Romexpo. 

UPDATE 10:15 Premierul Florin Cîţu a ajuns la Romexpo, acolo unde are loc evenimentul în care liberalii îşi vor alege următorul preşedinte de partid. Liderul Executivului spune că formaţiunea o să fie „mai unită ca niciodata” după această zi, iar Congresul PNL o să fie organizat impecabil.

Premierul a făcut un tur de sală, apoi s-a fotografiat cu Alin Tise şi cu Victor Paul Dobre. "Vă rog să vă abţineţi de la îmbrăţişări şi strângeri de de mână", le-a spus Teodor Stolojan.

În timpul turului său prin sală, o parte din delegaţi au început să scandeze numele actualului preşedinte al PNL, Ludovic Orban. 

Primul candidat care a ajuns la Romexpo a fost Ludovic Orban. Acesta a bătut cafea la o terasă din apropiere, iar ulterior a intrat în sala. S-a scandat numele lui, din zona unde sunt reprezentanţii filialelor Vrancea, Arad şi Dolj. Orban este susţinut de filiala Vrancea, iar delegaţii din Arad sunt împărţiţi.

UPDATE 10.00 Apar primele incidente la eveniment. Mai mulţi membri ai PNL sunt acuzaţi că au rupt perdelele cabinelor de vot.

"Colegii noştri şi-au făcut calcule şi au văzut că n-au cum să obţină nici măcar 2000 de voturi din cele 5000 au devenit puţin nervoşi. Votul este secret şi aşa funcţionează democratia peste tot. Fiecare om votează aşa cum îi dictează conştiinţa", a afirmat Rareş Bogdan.

În realitate, perdelele nu sunt rupte, ci din cauza culorii nu se distingeau. Mai multe persoane păzesc cabinele de vot.

Rareş Bogdan, provocare pentru Dacian Cioloş: Dacă vine pentru o poziţie de ministru, voi intra şi eu în Guvern

UPDATE 09:30 Preşedintele PNL Ludovic Orban a ajuns a ajuns la eveniment. Liderul face baie de mulţime. 

„E binevenit preşedintele. E partener al partidului“, a declarat Ludovic Orban.

***

Ludovic Orban a făcut campanie om la om în ultimele zile, vorbind personal cu aproape un sfert dintre delegaţi, susţin surse politice pentru „Adevărul”, şi e convins că balanţa va fi înclinată înspre el.

Viitorul PNL şi direcţia guvernării vor fi decise de votul de astăzi pentru funcţia de preşedinte al liberalilor. În funcţie de rezultatul de la Congresul PNL, partidul fie va reîncepe negocierile cu USR PLUS pentru revenirea în Coaliţie, fie va încerca să guverneze minoritar şi să apeleze conjunctural al PSD sau USR PLUS. 

Florin Cîţu are de partea sa majoritatea liderilor de filială. Pe de altă parte, chiar dacă mai puţin şefi de organizaţii au mers lângă Orban, preşedintele PNL a făcut o campanie om la om. Echipa sa a luat la rând aproape toţi delegaţii şi i-a sunat să ceară sprijinul la Congres. Orban, persona, a vorbit în ultimele zile la telefon cu peste 1.000 de colegi liberali, susţin surse politice din PNL. În timp ce echipa Cîţu consideră că va câştiga la scor, echipa Orban e de părerea că victoria va fi a actualului şef al PNL, însă cu un scor strâns. 

La eveniment va veni şi preşedintele Klaus Iohannis, cel care s-a afişat în campanie alături de Florin Cîţu. E o premieră participarea la un asemenea congres din poziţia de preşedinte al ţării. În 2017, Klaus Iohannis nu a mers la Congresul PNL, ci a trimis un consilier prezidenţial.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite