Surse. Rareş Bogdan, lăsat din braţe de Iohannis. Orban alege candidatul PNL pentru Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis le-a spus din nou liderilor PNL că nu se va implica în desemnarea candidaţilor pentru alegerile locale, susţin surse politice pentru Adevărul. Şeful statului i-a transmis lui Rareş Bogdan că organizaţia PNL Bucureşti va alege candidatul pentru Capitală, nu el. Ludovic Orban, care controlează filiala Bucureşti, insistă ca Violeta Alexandru să fie candidatul PNL, nu Rareş Bogdan, susţin sursele citate.

La întâlnirea de la Vila Lac, europarlamentarul PNL Rareş Bogdan a deschis subiectul candidatului PNL pentru Primăria Capitalei. „Domnule preşedinte, ce facem cu Bucureştiul?“, a întrebat Rareş Bogdan, potrivit surselor citate. Iohannis i-a răspuns sec: „Stabileşte partidul“. Apoi, şeful statului le-a transmis liberalilor că nu se va amesteca în alegerea candidaţilor pentru locale, nici în Bucureşti, nici în alte oraşe.

Liberalii au comandat un sondaj de opinie pe Bucureşti în care îi măsoară pe Rareş Bogdan, Violeta Alexandru, Ciprian Ciucu, dar şi candidaţi externi: Nicuşor Dan şi Vlad Voiculescu. Premierul Ludovic Orban insistă ca Violeta Alexandru, liderul PNL Bucureşti, să intre în cursă cu Firea. Rareş Bogdan, deşi a anunţat că nu-şi doreşte funcţia de primar, are mai multă notorietate. „Vom lua o decizie pe baza sondajului de opinie, însă semnalul venit de la Cotroceni e clar: Ludovic Orban va stabili candidaturile. Rareş Bogdan a plecat dezamăgit, pentru că se aştepta la sprijin din partea preşedintelui“, susţine unul dintre liderii PNL prezenţi la discuţia de la Vila Lac.

În umă cu o lună, Rareş Bogdan spunea că numai Klaus Iohannis l-ar putea convinge să candideze la Primăria Capitalei. „Dacă preşedintele Iohannis ar considera că trebuie să avem o discuţie pe subiectul Capitalei, aş fi pus într-o situaţie complicată“, afirma europarlamentarul PNL la Digi 24. Dar Iohannis nu a considerat.

„Vom avea anticipate“

Preşedintele Klaus Iohannis le-a dat asigurări liderilor PNL, la şedinţa informală de miercuri, că se va ajunge la alegeri anticipate, susţin surse din conducerea PNL pentru Adevărul. Şeful statului a susţinut că Guvernul Orban 2 trebuie respins de Parlament până pe 15 martie. Totuşi, Iohannis i-a reproşat premierului Orban ordonanţa de urgenţă privind alegerile anticipate, respinsă deja de PSD în Senat.  ”Iohannis a spus că acest articol a iritat PSD”, susţin surse participante la şedinţă pentru Adevărul.

De altfel, PSD a repsins deja OUG în Senat. Săptămâna viitoare, ordonanţa va ajunge la Camera Deputaţilor. Urmează o negociere între Marcel Ciolacu şi Ludovic Orban, însă PSD nu poate accepta liberalizarea votului la parlamentare pentru că ar pierde mai multe mandate în oraşele universitare.

În cazul în care  Guvernul Orban 2 va fi respins, preşedintele îl va desemna tot pe Ludovic Orban pemier, cu certitudine. Numai că PNL va opera câteva modificări în echipa de miniştri a Guvernului Orban 3, susţin sursele citate. ”În final, Iohannis ne-a spus că tot noi vom fi la guvernare în următorii patru ani, chiar dacă PSD va bloca alegerile anticipate“, susţin sursele citate. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite