Tactica lui Crin Antonescu împotriva grupării Tăriceanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crin Antonescu, război pe faţă cu aripa Tăriceanu-Orban-Chiliman   FOTO Adevarul
Crin Antonescu, război pe faţă cu aripa Tăriceanu-Orban-Chiliman   FOTO Adevarul

Crin Antonescu, liderul PNL, a mutat bătălia cu Andrei Chiliman la congresul din luna februarie, pentru a fi sigur de rezultat.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, este hotărât să îl elimine din partid pe primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, pe care îl acuză de „trădare“. Edilul sectorului va avea, însă, parte de un tratament special. Cazul său nu va „judecat“ de Delegaţia Permanentă care se va reuni săptămâna viitoare, pentru a-i exclude pe primarul din Baia-Mare, Cătălin Cherecheş şi pe deputatul Octavian Bot.

Deşi ar fi avut acoperire statutară pentru a pune cazul lui Chiliman pe masa Delegaţiei Permanente, Antonescu a preferat să mute bătălia cu acesta la Congresul Extraordinar care va avea loc, cel mai probabil, în 23-24 februarie.

Motivul: Delegaţia Permanentă este un for mai restrâns, din care fac parte vicepreşedinţii partidului, şefii de filiale şi parlamentarii. La acest nivel, Chiliman, care este de 23 de ani în partid, are numeroase relaţii şi ar putea exista surprize la votul secret.

„Nu se poate însă, asta-i clar, după ce vom avea un congres clarificator în multe privinţe, să rămânem în acelaşi partid şi eu şi domnul Chiliman“ (Crin Antonescu)

În schimb, la congresul partidului vor fi prezenţi şi numeroşi primari din teritoriu care pot fi uşor sensibilizaţi, pentru că alocările bugetare depind de oamenii instalaţi în guvern de Crin Antonescu.

Preşedintele PNL susţine că îşi doreşte să îi dea ocazia lui Chiliman să îşi apere punctul de vede în faţa „unui for democratic“ dar a specificat clar că nu îl mai vrea pe primarul sectorului 1 în partid.

„Nu se poate însă, asta-i clar, după ce vom avea un congres clarificator în multe privinţe, să rămânem în acelaşi partid şi eu şi domnul Chiliman.  Fie congresul hotărăşte că toată conducerea PNL, în frunte cu mine, a transformat un partid pro-occidental de 20 de ani într-un partid exsovietic, şi atunci plec, fie domnul Chiliman este un om care loveşte în mod trădător în acest partid, şi atunci nu mai are domnia sa ce căuta“, a afirmat, ieri,  Antonescu la finalul şedinţei Biroului Politic Central.

Atac la gruparea Tăriceanu-Orban

Chiliman a replicat, imediat. „Faptul că încearcă să pună semnul de egalitate între dânsul şi partid este o dovadă a unor reflexe nedemocratice pe care le are“, a comentat primarul Sectorului 1.

Războiul dintre Crin Antonescu şi Andrei Chiliman datează din vara anului trecut când primarul sectorului 1 a fost debarcat din fruntea PNL Bucureşti, fiind acuzat că face jocurile lui Traian Băsescu.
De fapt, ţinta lui Antonescu este slăbirea grupării din sectorul 1, unde sunt parlamentari alţi doi adversari ai săi -  Călin Popescu Tăriceanu şi Ludovic Orban. Cei doi sunt, însă, politicieni de anvergură în PNL şi Crin Antonescu a repetat, în permanenţă, că nu vrea să îi excludă din partid. Ieri, însă, Antonescu i-a taxat pe Tăriceanu şi Orban fără a-i nominaliza.

„Faptul că încearcă să pună semnul de egalitate între dânsul şi partid este o dovadă a unor reflexe nedemocratice pe care le are“ (Andrei Chiliman)

„Toţi cei care sunt invocaţi de domnul Chiliman, care tac, care gândesc precum domnul Chiliman, sunt invitaţi la cea mai democratică dezbatere cu putinţă“, a fost invitaţia lui Antonescu, după şedinţa conducerii PNL.

Antonescu, însă, prefaţase reuniunea conducerii PNL prin două atacuri  mult mai dure la adresa lui Tăriceanu. El a declarat postului Antena 3 că probabil Chiliman crede că Tăriceanu şi-a pierdut curajul politic şi de aceea se luptă personal cu preşedintele PNL.
Mai mult, Antonescu a afirmat că Tăriceanu a „procedat neinspirat“ când a devenit „secundantul lui Chiliman“.

Tăriceanu: „M-am simţit umilit“

Invitat de Antonescu să îşi spună punctul de vedere, Tăriceanu a ieşit, ieri, la rampă cu o declaraţie fără precedent.

„Eu totul pot să accept, până la atitudinea unora dintre colegi care mă umileşte. Aceste lucru nu-l pot accepta şi de câte ori voi simţi că sunt în această postură – şi din păcate în ultima perioadă au fost câteva ocazii la care nu vreau să fac referire directă aici în care efectiv consider că am fost umilit – atunci îmi rezerv dreptul să reacţionez“, a comentat Tăriceanu.

Efectiv consider că am fost umilit (Călin Popescu Tăriceanu)

„Într-un partid democratic, cum este, sper, PNL, fiecare are dreptul la propria opinie, cum domnul Antonescu are dreptul la opinia lui, eu am dreptul la opinia mea, pe care atunci când consider necesar o spun inclusiv în public şi sigur că faţă de o serie de luări de poziţie pe care domnia sa le are (Crin Antonescu, n.r.) îmi rezerv şi eu dreptul să am poziţiile mele“, a susţinut Tăriceanu.


 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite