Stelian Ion, despre Raportul privind statul de drept: Ne încurajează să continuăm reformele în ritm accelerat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stelian Ion - ministrul Justiţiei - conferinţă de presă - Ministerul Justiţiei / 12 feb 2021 / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a transmis, marţi, după ce Comisia Europeană a publicat Raportul privind statul de drept că „tonul de astăzi este unul de încurajare, iar imaginea obiectivă şi foarte bine argumentată pe care o oferă sistemului de justiţie ne ajută să identificăm măsurile pentru a repara ce s-a stricat ani de zile în justiţie”.

Comunicatul de presă transmis de Ministerul Justiţiei arată că acesta „este al doilea an în care Comisia Europeană publică analiza efectuată în fiecare stat membru, prin prisma respectării principiilor statului de drept, în cadrul a patru capitole: independenţa justiţiei, lupta împotriva corupţiei, libertatea presei şi sistemul de control şi echilibru institutional”.

„Tonul raportului de astăzi este unul de încurajare, iar imaginea obiectivă şi foarte bine argumentată pe care o oferă sistemului de justiţie ne ajută să identificăm măsurile pentru a repara ce s-a stricat ani de zile în justiţie”, a transmis ministrul Justiţiei. 

El a precizat că anul acesta este şi „primul an în care Comisia Europeană evaluează România atât în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, cât şi în cadrul Mecanismului privind Statul de Drept” şi a explicat faptul că „avem două rapoarte de monitorizare, realizate de experţi europeni obiectivi, care apreciază măsurile luate până acum de Ministerul Justiţiei şi de Guvern şi ne încurajează să continuăm reformele în ritm accelerat. Raportul ne spune, încă o dată, explicit că desfiinţarea SIIJ şi refacerea competenţelor DNA, DIICOT şi ale parchetele de pe lângă Curţile de apel reprezintă soluţia corectă pentru a elimina potenţiale presiuni asupra magistraţilor”. 

Ministrul a mai transmis că speră ca de „anul viitor să existe doar monitorizarea generală, în cadrul acestui ultim mecanism”. El a mai precizat că „avem o singură condiţie de îndeplinit, şi anume respectarea recomandărilor MCV, care să ducă la ridicarea acestei monitorizări în vigoare de la aderarea la UE”.  Tonul raportului de astăzi este unul de încurajare, iar imaginea obiectivă şi foarte bine argumentată pe care o oferă sistemului de justiţie ne ajută să identificăm măsurile pentru a repara ce s-a stricat ani de zile în justiţie”.

Ultimul raport al Comisiei Europene privind statul de drept în ţările Uniunii atrage atenţia asupra problemelor din Justiţia română, fiind taxat comportamentul CCR privind interpretarea deciziilor instanţelor UE, tergiversarea reformelor şi criza de personal din magistratură. Comisia Europeană atrage atenţia asupra mai multor aspecte negative care ţin de modul cum s-au comportat actorii politici, dar şi unele instituţii, fiind dat exemplul Curţii Constituţionale

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite