Statul se lăţeşte sub guvernarea Cîţu. Cum a ajuns Executivul să angajeze pe bandă rulantă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Cîţu & Horaţiu Gorun (foto Mediafax Foto & sgg.gov.ro)
Florin Cîţu & Horaţiu Gorun (foto Mediafax Foto & sgg.gov.ro)

Reforma sistemului public, promisă de Florin Cîţu de când era ministru al Finanţelor, s-a transformat, de fapt, într-o competiţie în care instituţii ale Guvernului angajează oameni pe bandă rulantă, în unele cazuri fără nicio explicaţie.

Guvernul Cîţu îşi deschide porţile larg către angajarea de noi bugetari, într-o perioadă în care, ocazional, reprezentanţii Executivului vorbesc de reforme şi despre un aparat al statului suplu. Deciziile concrete ale premierului sau ale unor miniştri arată contrariul a ceea ce au promis în trecut, adică reformarea sistemului public, prin eficientizarea lui. „Suntem condamnaţi să facem reforma aparatului de stat în acest an”, declara Cîţu, în martie, după ce în trecut tot el afirmase că în pandemie „s-a lucrat foarte bine cu un număr mai mic de funcţionari”.

Pe 28 iulie, cu doar două zile înainte de a numi un nou secretar de stat la Externe, iar numărul acestora să ajungă la cinci, Guvernul a adoptat HG 824/2021, prin care era modificată organizarea şi funcţionarea MAE. Pe lângă crearea unei demnităţi de secretar de stat pentru relaţia cu Institutul Cultural Român şi politici culturale, în HG a fost modificat şi numărul de posturi, adică de la 946 la 1.006 posturi. În nota de fundamentare a HG-ului MAE nu a fost explicat deloc de unde apare necesitatea celor 60 de posturi în plus, precum nici a unui nou secretar de stat. Impactul bugetar nu e menţionat, deşi instituţia îşi măreşte personalul cu încă circa 6%. Secretarul de stat numit în noua funcţie este Andrei Novac, ginerele şefului CJ Constanţa, Mihai Lupu, care şi-a anunţat susţinerea lui Cîţu, dar şi fiu al unui fost lider al PDL Gorj, Gheorghe Novac. În trecut, Novac a lucrat în perioada 2019-2021 ca director în Institutul Cultural Român, acolo unde a intrat în conflict cu mai mulţi colegi.

Dublare de posturi

Noi angajări au loc şi la Departamentul pentru Relaţia cu Republica Moldova, structură intrată în subordinea Secretariatului General al Guvernului (SGG). Printr-o HG publicată în Monitorul Oficial, are loc dublarea numărului personalului din instituţie. Mai exact, numărul persoanelor din instituţie, excluzându-l pe „demnitar”, adică pe şeful instituţiei (Andrei Dupu), şi cabinetul acestuia, va creşte de la 31 la 66 de persoane. Aici, mai multe posturi sunt scoase la concurs, anunţurile ridicând semne de întrebare.

Potrivit G4Media, cea mai bizară situaţia se regăseşte la Direcţia Management şi Comunicare – Serviciul Management, acolo unde pentru funcţia de şef serviciu este cerută experienţă minimă de doi ani, iar pentru cea de consilier de şapte ani. De altfel, majoritatea posturilor sunt la această direcţie, adică 15, numărul minim pentru a putea fi înfiinţată, potrivit Codului Administrativ. Surse din Guvernul Cîţu au declarat pentru „Adevărul” că este de neînţeles apariţia acestei structuri şi mai ales numărul mare de posturi, în condiţiile în care MAE oricum se ocupă de relaţia cu Republica Moldova.

Situaţia la SGG, structură condusă de Tiberiu Horaţiu Gorun, un apropiat al premierului, arată că actuala Putere are nevoie de o armată de personal, dată fiind campania de mărire a numărului de angajaţi. La sfârşitul lunii iunie, senatoarea Gabriela Firea, care cita date din trecut ale Ministerului Finanţelor, susţinea, într-o interpelare adresată SGG, că numărul personalului a crescut cu peste 1.000 de angajaţi în perioada august 2019 – martie 2021, ajungând de la 3.133 la 4.473. Datele actualizate, conform site-ului Ministerului Finanţelor, arată că numărul angajaţilor din SGG a ajuns în luna iunie la 4.723. Aşadar, în doar trei luni au mai fost angajate în instituţie încă 250 de persoane.

Premierul neagă

Cîţu a negat faptul că în Guvern au avut loc angajări în masă. „Lucrurile nu stau chiar aşa. Am introdus şapte noi instituţii. Şi Departamentul pentru Moldova e tot la SGG. E o instituţie cu doi vicepremieri. Nu au fost făcute angajări, ci au fost mutate instituţii”, a precizat premierul. Doar că cifrele îl contrazic pe şeful Guvernului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite