Senatorii sunt de acord cu directiva europeană prin care se interzice comercializarea ţigărilor cu arome

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Senatorii au adoptat directiva europeană prin care se interzic ţigările cu arome
Senatorii au adoptat directiva europeană prin care se interzic ţigările cu arome

Senatorii au adoptat luni cu 76 de voturi "pentru" directiva Uniunii Europene prin care se interzice comercializarea produselor din tutun cu arome specifice. De asemenea, se impune standardizarea completă a ambalajelor de ţigări, precum şi  plasarea avertismentelor vizuale pe ambele feţe ale pachetului de ţigări.

Obiectivul directivei europene este de a îmbunătăţi funcţionarea pieţei interne de tutun şi de produse aferente, vizând un înalt grad de protecţie a sănătăţii publice pentru cetăţenii Uniunii Europene şi descurajarea debutului fumatului, în special în cazul tinerilor.

Propunerea vizează apropierea actelor de lege şi a actelor administrative ale statelor membre privind ingredientele şi emisiile din tutun (se propune, printre altele, ca produsele din tutun cu arome caracteristice să fie interzise), ambalarea şi etichetarea (se propune ca avertismentele combinate să fie afişate pe ambele feţe ale pachetelor de ţigări, precum şi standardizarea completă a ambalajelor), interdicţia introducerii pe piaţă a tutunului pentru uz oral, vânzările transfrontaliere la distanţă, dar şi obligaţia de notificare pentru noile categorii de produse din tutun.

Comisia pentru sănătate a analizat directiva europeană în calitate de comisie raportoare şi a întocmit un raport de admitere considerând că propunerea respectă principiul subsidiarităţii.

De asemenea, membrii Comisiei au aprobat un amendament prin care au arătat că este necesar să se analizeze, la nivel european, posibilitatea acordării de măsuri compensatorii părţilor afectate de această directivă. 

Raportul de admitere cu amendamente a fost adoptat cu 75 de voturi pentru, 24 de voturi împotrivă şi 13 abţineri. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite