Scandalul din USL. Ponta mizează pe dependenţa lui Antonescu de sprijinul PSD pentru Cotroceni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crin Antonescu şi Victor Ponta au, din ce în ce mai des, divergenţe FOTO Adevărul
Crin Antonescu şi Victor Ponta au, din ce în ce mai des, divergenţe FOTO Adevărul

Premierul Victor Ponta încearcă să îi acuze pe liberali de încălcarea protocolului USL. Sociologul Vasile Dâncu atrage atenţia că Antonescu nu are nicio şansă să ajungă preşedinte fără sprijinul PSD.

Premierul Victor Ponta a declarat joi seară, la TVR că nu se pune problema unei rupturi a coaliţiei de guvernare, dar că liberalii trebuie să ia o decizie în ceea ce-l priveşte pe senatorul Sorin Roşca Stănescu.

“Vreau sa fie foarte clar, dacă Sorin Roşca Stănescu este în continuare senator USL, înseamnă că acordul nu mai e în vigoare. Nu cred că liberalii, între PSD şi Sorin Roşca Stănescu, îl vor alege pe Roşca Stănescu. Nu se pune problema să nu avem coaliţie de guvernare, ci se face un nou acord”, a declarat Ponta la TVR.

„E vorba de legi pe care le-a susţinut împotriva Guvernului, iar picătura care a umplut paharul a fost o declaraţie prin care a spus că este foarte mândru de votul de luni din Senat, în care pentru prima dată s-a creat o altă majoritate: PNL, PDL, PPDD. Dacă lucrurile stau aşa, atunci colegii din PNL trebuie să ne spună şi lucrurile sunt foarte serioase“, a spus Ponta.

În replică, liderul liberal Crin Antonescu a declarat joi, într-o intervenţie telefonică la B1TV că nu va face un acord special al cărui obiect să fie senatorul PNL.

„Din păcate sună a ultimatum, deşi nu cu ultimatum se rezolvă chestiunile. Am zis, SRS este senator PNL şi USL nu se rupe. Un acord special pentru SRS nu facem“, a precizat Antonescu.

Dâncu: „Antonescu nu e avantajat de cartea independenţei

Sociologul Vasile Dâncu a declarat pentru „Adevărul“ că liderul liberal Crin Antonescu va avea numai de pierdut dacă va încerca să joace cartea independenţei în USL. Motivul este acela că succesul lui Antonescu la alegerile prezidenţiale depinde de calitatea guvernării premierului Victor Ponta.

În opinia sociologului, reacţia lui Victor Ponta din ultima vreme este legată de opoziţia internă care vine din partea PNL. Mai exact, Antonescu trebuie să se pregătească pentru algerile prezidenţiale şi, implicit, caută să iasă cât mai mult în evidenţă. „Eu înţeleg poziţia PNL-ului şi pe Crin Antonescu, pentru că scăzut mult în sondaje şi a devenit vioara a doua. Prin natura funcţiei, premierul a devenit foarte important. Antonescu trebuie să se pregătească pentru preşedinţie şi caută o modalitate de a ieşi în faţă. Dar nu cred că acesta este modalitatea cea mai bună. Succesul sau insuccesul lui Crin Antonescu este legat inclusiv de calitatea guvernării lui Victor Ponta. Dacă Victor Ponta reuşeşte în guvernare, atunci şi Crin Antonescu va fi preşedinte pentru că protocolul mi se pare destul de clar.

Crin Antonescu va avea mult de pierdut dacă va încerca să joace o carte a independenţei. El nu are nicio şansă să fie ales fără voturile PSD-iştilor“, a comentat Dâncu.

În context, acesta a subliniat că USL a rezistat atâta vreme  „datorită relaţiei de prietenie dintre Victor Ponta şi Crin Antonescu şi nicidecum datorită ideologiei sau a cine ştie ce proiect comun“.

Referitor la modalitatea în care Crin Antonescu ar putea creşte în sondaje, sociologul Vasile Dâncu a afirmat că „nu se poate creşte numai pe spinarea lui Băsescu“: „Are dreptate, dar cred că ar trebui să găsească alte metode. Traian Băsescu nu este singura resursă. Nu se poate creşte numai pe spinarea lui Băsescu. Acum Băsescu începe să fie tot mai puţin o miză politică. Eu cred că USL şi partea PNL din USL ar trebui să deschidă nişte fronturi de strategii politice legate de dezvoltarea României, de schimbare a României, legate de Constituţiei care ar putea să aducă voturi“.

Precedentele lui Ponta


Nu este pentru prima dată când Victor Ponta face trimitere la faptul că liberalii ar fi încălcat protocolul USL. Un astfel de caz a fost legat de opoziţia liberalilor faţă de taxa de solidaritate pe care Ponta a vrut să o introducă pentru bugetarii cu salarii mari.

Liberalii s-au opus, iar premierul a instat pe ideea că taxa de solidaritate fusese aprobată într-o şedinţă a conducerii USL.

Ponta a vrut să transmit, în acest fel, că liberalii au încălcat articolul din protocol potrivit căruia deciziile conducerii USL sunt obligatorii pentru toţi membrii alianţei.
„A fost o idee absolut convenită în cadrul USL în luna ianuarie. Am prezentat-o celor de la FMI ca o măsură de obţinere a unor venituri exact în contextul în care căutăm venituri pentru pensionarii militari, cei 15.000, şi cei de la FMI au zis bun şi le daţi banii, influenţa anuală este undeva la 100 – 110 milioane de lei, de unde îi obţineţi? Având acord în cadrul USL am zis că îi obţinem din această taxă tot de la bugetarii care au salarii foarte mari. Acum, dacă nu mai sunt de acord liberalii, trebuie să căutăm în altă parte cele 110 milioane pentru a-i da la militari aşa cum am promis”, a declarat, recent, Ponta.

Un alt caz în care PSD ar putea acuza PNL de încălcarea protocolului este legat de propunerea avansată de Victor Ponta ca Laura Codruţa Kovesi să preia şefia DNA.

La momentul respectiv, unii lideri ai PNL, precum Ludovic Orban l-au caracterizat pe Pona drept „o marionetă“ şi au cerut ca liberalii să demareze debarcarea premierului.

Înâlnire Ponta-Antonescu pe tema crizei din USL

USL, în pericol după scandalul Sorin Roşca Stănescu

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite