Rusia a fost reprimită în APCE. Fusese suspendată după anexarea Crimeei. Deputatul PSD a votat „pentru“, reprezentantul USR a votat „împotrivă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a votat în noaptea de luni spre marţi un text ce face posibilă revenirea Rusiei în această instanţă, după cinci ani de criză instituţională în relaţia cu Moscova, informează AFP, citată de Agerpres. Dreptul de vot al Moscovei a fost suspendat după anexarea peninsulei Crimeea, apoi ruşii s-au retras singuri din APCE

După 4 ore de dezbateri aprinse, urmate de aproape 5 ore de votare a amendamentelor, 118 parlamentari ai statelor membre ale Consiliului Europei au acceptat în cele din urmă, spre marea dezamăgire a Ucrainei, ca Rusia să poată să îşi prezinte delegaţia în cadrul APCE începând chiar de marţi. Un număr de 62 de parlamentari au vot împotrivă, iar 10 s-au abţinut.

La vot, din România, au fost prezenţi doar deputatul USR Iulian Bulai, care a votat contra reprimirii Rusiei, şi deputatul PSD Gheorghe Dinu Socotar, care a votat în favoarea Moscovei, potrivit site-ului APCE.

Acest vot ar urma să permită Rusiei să participe miercuri la alegerea secretarului general al organizaţiei paneuropene de apărare a drepturilor omului.

”Cu mici excepţii toate ţările din est au votat împotriva revenirii delegaţiei Rusiei cu drepturi depline de vot”, spune Iulian Bulai, acuzând că ”votul PSD este îngrijorător pentru România şi pentru interesele noastre regionale”.

APCE este unul din organele Consiliului Europei ce reuneşte delegaţii ale aleşilor celor 47 de state membre. Actele adoptate de APCE nu au forţă juridică obligatorie. Adunarea emite însă recomandări sau solicită statelor explicaţii privind situaţia drepturilor omului sau a democraţiei. Din 2014, a reprezentat un cadru pentru manifestarea conflictului dintre Rusia şi Ucraina.

Sancţionată pentru anexarea peninsulei Crimeea, delegaţia rusă la APCE s-a văzut lipsită în 2014 de dreptul de vot. Moscova a reacţionat boicotând APCE apoi, din 2017, a încetat să îşi plătească contribuţia anuală la bugetul Consiliului Europei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite