România, pe urmele Poloniei şi Ungariei. Cum a ajuns Viktor Orban model pentru PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şerban Nicolae, liderul senatorilor PSD. FOTO Inquam Photos
Şerban Nicolae, liderul senatorilor PSD. FOTO Inquam Photos

Parlamentul European a adoptat, tot marţi, o rezoluţie privind statul de drept din România, în care este condamnată intervenţia jandarmilor la mitingul Diasporei, dar şi măsurile care vizează ONG-urile. Practic, România merge încet pe urmele Poloniei şi Ungariei, care au avut parte de rezoluţii similare, înainte ca forul să voteze activarea Articolului 7 din Tratatul UE, care duce la suspendarea dreptului de vot în Consiliul European.

Cu 473 de voturi „pentru“, 151 de voturi „împotrivă“ şi 40 de abţineri, Parlamentul European (PE) „condamnă intervenţia violentă şi disproporţionată a poliţiei în timpul protestelor de la Bucureşti din august 2018; solicită autorităţilor române să asigure o investigaţie transparentă, imparţială şi eficientă în ceea ce priveşte acţiunile poliţiei“.

De asemenea, inclusiv într-un comunicat ulterior al PE, forul atrage atenţia asupra faptului că Puterea pune piedici ONG-urilor. „Deputaţii avertizează asupra potenţialului efect de intimidare societăţii civile pe care l-ar putea avea legislaţia privind finanţarea, organizarea şi funcţionarea ONG-urilor şi menţionează că aceasta ar putea fi în conflict cu principiul libertăţii de asociere şi cu dreptul la viaţa privată“, se arată în poziţia Parlamentului European.

Aroganţa lui Şerban Nicolae

Toate criticile enunţate de europarlamentari nu i-au făcut pe aleşii PSD să îndulcească tonul faţă de UE.  Liderul senatorilor PSD, Şerban Nicolae, s-a lansat într-un atac dur la adresa celor care au susţinut rezoluţia. „suntem în situaţia în care la nivelul PE, într-o fierbere anti-europeană s-a produs o Rezoluţie gândită în termeni electorali ai anului viitor şi mă duce cu gândul la faptul că se va înregistra un scor anti-UE. Din punctul meu de vedere, CE în actuala formulă, probabil profund marcată de sciatică, cu ghilimelele de rigoare, va avea cel mai trist bilanţ după 5 ani“, a declarat Nicolae, care a subliniat că România şi Bulgaria sunt „încă ţinute într-o poziţie inutilă şi umilitoare“. Întrebat dacă Parlamentul va ţine cont de rezoluţie, Şerban Nicolae a răspuns ironic: „Cu exact acelaşi respect cu care a ţinut cont şi premierul Ungariei. Cred că este un model de urmat. Mai ales că Ungaria este un membru mai vechi al UE în comparaţie cu România“, potrivit Mediafax

În schimb, Opoziţia a criticat PSD şi ALDE pentru deciziile luate la nivel european. „Se vede cu ochiul limpede că un clan de derbedei politici, specializaţi în infracţiuni, au capturat statul român şi folosesc puterea obţinută în alegeri nu pentru a servi interesul cetăţeanului român, ci pentru a-şi rezolva problemele personale “, a declarat Ludovic Orban. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite