Reacţia lui Tudose, după ce al doilea ministru al Apărării ratează o vizită în SUA: „Nu mergem la peţit acolo“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Mihai Tudose nu e îngrijorat că, după demisia lui Adrian Ţuţuianu, România este pe cale să rateze a doua vizită a unui ministru al Apărării în SUA. „Nu mergem acolo la peţit“, a spus premierul, într-un interviu pentru Digi 24. În iunie, Gabriel Leş avea programată o vizită peste Ocean, dar PSD a dat jos Guvernul Grindeanu. Şi Adrian Ţuţuianu urma să plece în SUA luna aceasta, dar a demisionat.

Întrebat, într-un interviu pentru Digi 24, dacă nu e o problemă pentru imaginea României faptul că al doliea ministru al Apărării ratează o întâlnire cu James Mattis, secretarul Apării din SUA, Mihai Tudose a răspuns: „Nu mergem la peţit în SUA“. Premierul a mai spus că în SUA ar putea merge ministrul inetrimar al Apărării, Marcel Ciolacu, însă surse diplomatice au declarat pentru „Adevărul“ că e foarte puţin probabil ca James Mattis să accepte o întâlnire cu ministrul interimar.

Trei întâlniri ratate

Adrian Ţuţuianu avea programată în această toamnă o întâlnire în SUA cu James Mattis, secretarul Apărării de peste Ocean. Va fi a doua vizită ratatîă a unui ministru românal Apărării în SUA, după ce, în vară, Gabriel Leş, predecesorul lui Ţuţuianu, n-a mai ajuns la Washington pentru că Guvernul Grindeanu a fost dat jos prin moţiunea de cenzură a PSD. În plus, tot în iunie, James Mattis avea programată o vizită în România, pentru a participa la un exerciţiu militar, însă n-a mei venit, căci Românai la acel moment nu avea Guvern. „Cum se face că de fiecare dată când vrem să rezolvăm probleme ale Armatei, ba nu avem bani de salarii, ba nu sunt de înzestrare, ba nu avem ministru. E o chestiune care nu e la locul ei“, a declarat pentru „Adevărul“ analistul militar Alexandru Grumaz.

Şi Liviu Dragnea a reacţionat nervos când a fost întrebat ce cred partenerii externi despre faptul că România a schimbat deja doi miniştri ai Apărării în jumătate de an. Întrebat cum vor reacţiona partnerii externi, în condiţiile în care România asigură securitatea Flancului Estic al NATO, Drganea a răspuns nervos: „Văd că murim de dragul externului, uitând că suntem români şi nu slugi“. 

Mihai Tudose a explicat că Adrian Ţuţuianu ar fi rămas în funcţie dacă reacţiona rapid după comunicatul în care Ministerul Apărării semnala că nu sunt bani pentru normele de hrană ale militarilor.  „Dacă (ministrul Ţuţuianu), iertaţi-mă, până îl chemam eu, domnia sa găsea vinovaţii şi rezolva el, cred că discutam astfel. Dar când stai de patru ore cu scandal despre o armată a unei ţări NATO, foarte importantă la flancul estic, care spune că nu are bani de solde, iertaţi-mă, dar nu este posibil!”, a detaliat premierul motivele pentru care i-a cerut demisia ministrului Apărării. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite