PSD şi UDMR îi premiază pe scriitorii din puşcării. Se întorc „operele ştiinţifice“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea şi Kelemen Hunor s-au înţeles să se sprijine în Parlament
Liviu Dragnea şi Kelemen Hunor s-au înţeles să se sprijine în Parlament

Comisia de Învăţământ din Camera Deputaţilor, dominată de PSD- ALDE-UDMR, a venit cu un amendament în favoarea scriitorilor din penitenciare. După ce Guvernul Cioloş a stabilit, anul trecut, prin OUG, că unui deţinut i se poate reduce pedeapsă cu doar 20 de zile, indiferent de numărul cărţilor scrise, PSD şi UDMR au modificat OUG, astfel încât un deţinut va primi 20 de zile reducere din pedepasă pentru fiecare aşa-zisă lucrare ştiinţifică.

Până anul trecut, un deţinut primea o reducere de 30 de zile pentru fiecare „lucrare ştiinţifică“ scrisă după gratii, deşi „lucrare ştiinţifică“ e foarte mult spus pentru creaţiile din penitenciare. În realitate, zeci de puşcăriaşi notorii au încropit cărţi pe bandă rulantă pentru a ieşi mai repede în libertate. Spre exemplu, Gigi Becali a scris „Iubirea milostivă şi mântuitoare“, Relu Fenechiu a fost preocupat de „Itinerarii duhovniceşti în judeţul Iaşi“, iar George Copos a coborât în istorie, pentru a cerceta  „Alianţe matrimoniale iîn politică ale principilor români din Ţara Românească şi Moldova“.

Guvernul Cioloş a curmat impostura printr-o ordonanţă de urgenţă ( 24/2016): în loc de 30 de zile în minus pentru fiecare carte scrisă după gratii, Cioloş a decis ca pedepsele „savanţilor“ din puşcării să fie reduse cu doar 20 de zile, indiferent de numărul cărţilor scrise. OUG a intrat imediat în vigoare – deci a tăiat din elanul scriitorilor- însă, ca orice ordonanţă de urgenţă, şi OUG 24/2016 a fost trimisă la Parlament pentru a fi adoptată, modificată sau respinsă printr-o lege. 

În decembrie anul trecut, OUG 24/2016 a trecut prin Senat în forma adoptată de Guvernul Cioloş, iar zilele acestea a ajuns în Comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor, unde a suferit modificări radicale. Spre exemplu, în Comisia de Învăţământ, cârdăşia PSD-UDMR a modificat ordonanţa de urgenţă în favoarea scriitorilor din puşcării.

„Colegul de la UDMR se arată revoltat: cum adică limităm dreptul intelectualilor din puşcării să beneficieze de 20 de zile reducere de pedeapsă pentru fiecare lucrare ştiintifică?! Îi ţine isonul şi un deputat PSD“, a povestit, pe Facebook, deputatul PMP Robert Turcescu, secretarul Comisiei de Învăţământ.

Potrivit unor surse politice, deputatul UDMR Szabo Odon a fost cel care a propus amendamentul ca scriitorii de după gratii să primească 20 de zile reducere pentru fiecare carte scrisă. „Domnul Odon este copilul de mingi al PSD. Au folosit vechiul argument: cum să-i tai din zile celui care bate cuie după gratii, dar să nu-i tai şi celui care scrie cărţi?“, au povestit surse participante la şedinţă pentru „Adevărul“.

„Le reamintesc de impresionanta producţie «ştiintifică» realizată de cercetatori celebri precum Becali, Copos şi multi altii. Nem tudom! Se votează. Căştigă ei (PSD şi UDMR - n.r.) cu 9-8“, a mai scris Robert Turcescu pe Facebook. „Unii dintre deputaţii PSD au votat pentru amendamentul propus de UDMR, alţii împotrivă, ca să nu bată la ochi. Dar scorul a fost în favoarea lor. Amendamentul a trecut, asta e important“, a adăugat unul dintre deputaţiii Opoziţiei pentru „Adevărul“.

Doar un pas până la adoptare
În continuare, ordonanţa va merge la Comisia Juridică. „ Aş putea paria că UDMR va vota din nou alături de PSD şi se va menţine forma din Comisia De Învăţământ, adică favorabila deţinuţilor“, a spus, pentru Adevăîrul, unul dintre parlamentarii Opoziţiei. Din Comisia Juridică, dominată tot de PSD, ALDE şi UDMR, orodnanţa va ajunge în plenul Camerei Deputaţilor, pentru votul final. Ulterior, va fi trimisă spre promulgare preşedintelui Iohannis, care o poate retrimite în Parlament sau o poate contesta la CCR.


 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite