PSD şi PNL, prietenie pe muchie de cuţit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crin Antonescu şi Victor Ponta încep să privească în direcţii diferite  FOTO: MEDIAFAX
Crin Antonescu şi Victor Ponta încep să privească în direcţii diferite  FOTO: MEDIAFAX

Neînţelegerile dintre social-democraţi şi liberali ies din ce în ce mai des la suprafaţă. Analiştii politici cred, însă, că niciunul dintre partide nu are interes să rupă USL.

Criticile liberalilor la adresa PSD s-au înteţit în ultimele zile, iar tonul l-a dat chiar liderul PNL, Crin Antonescu. „Veţi vedea o mare mâhnire în sufletele unora din PSD că mai există şi alţii la guvernare“, a comentat Crin Antonescu.

El a avut şi un sfat pentru premierul Victor Ponta. „În măsura în care Ponta va înţelege că e premierul unui guvern de mare coaliţie, nu ca preşedinte PSD, PSD îşi va trage destul profit electoral dacă guvernarea iese bine“, a adăugat Antonescu.

Antonescu a renunţat la ideea transformării României în republică parlamentară, susţinută ani de zile de PNL, pe motiv că, în acest caz „toată puterea se va duce la primul ministru“.

La rândul său, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a dezvăluit că în interiorul PNL „mulţi colegi şi-au exprimat sentimentul că funcţiile de ministru delegat au fost inventate împotriva PNL.“ El a invocat situaţiile de la Finanţe, Economie şi Transporturi – unde titularii din PNL sunt flancaţi de miniştrii delegaţi din PSD.

Declaraţiile liderilor PNL au venit în condiţiile în care PSD ar putea ajunge în situa­ţia de a avea majoritate parlamentară fără liberali. Majoritatea este de 295 de voturi, iar liderii PSD mizează deja pe 269 – 224 ale social-democraţilor, 27 ale UDMR, formaţiune cu care Victor Ponta a păstrat relaţii bune, şi 18 de la Grupul Minorităţilor.

Cu Victor Ponta instalat la Palatul Victoria, PSD are deschisă opţiunea de a atrage parlamentari din PPDD.

Scenarii pentru viitor

Analiştii politici contactaţi de „Adevărul“ cred, însă, că şi în cazul în care PSD ar avea o majoritate, nu s-ar ajunge, deocamdată, la ruperea USL.

„Fără PNL, PSD nu are două treimi din voturi pentru modificarea Constituţiei. Pentru alte proiecte este suficientă o majoritate simplă, dar PSD va avea probleme de imagine dacă va defila alături de PPDD“, susţine preşedintele Asociaţiei Pro-Democraţia, Cristian Pârvulescu.

 Din acest motiv, el estimează că, în următoarele şase luni, situaţia nu se va schimba. Ulterior, lucrurile ar putea fi influenţate de presiunile din interiorul PSD ca social-democraţii să aibă un candidat propriu la alegerile prezidenţiale din 2014.

Directorul IMAS, Alin Teodorescu, nu crede că falia din USL este atât de adâncă: „USL se va strica doar dacă Victor Ponta se ceartă cu Crin Antonescu, ceea ce nu este cazul“. El respinge şi posibilitatea ca PSD şi PNL să fie despărţite de problema candidaturii la prezidenţiale. „PSD are un candidat la prezidenţiale – Crin Antonescu, coliderul USL. Zvonurile potrivit cărora PSD îşi caută alt candidat nu au nici o valoare“, a afirmat Teodorescu.

Analistul politic Bogdan Ficeac are o altă interpretare:  ultimele controvese pornesc de la negocierile din USL pentru eşalonul doi al Puterii – secretari de stat, şefi de agenţii, directori de deconcentrate.

 „Fiecare parte îşi etalează cărţile, dar cred că interesul de a guverna va prevala. În plus, au câştigat atât de multe voturi împreună, încât nu văd cum se poate ajunge la o alianţă PSD-PPDD, de pildă“, a comentat Ficeac. ;

Guvernare cu scântei

USL a câştigat clar alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012, dar relaţia dintre PSD şi PNL s-a dovedit dificilă. PNL şi PC au blocat cooptarea UDMR la guvernare, deşi Victor Ponta a susţinut acest pas pe baza unui protocol semnat de liderii USL şi ai Uniunii, în luna octombrie.

Cele două partide au fost pe punctul de a arunca în aer instalarea guvernului în Parlament după ce liberalii au descoperit că Victor Ponta a transferat o serie de instituţii din parohia miniştrilor PNL în cea a PSD.

Crin Antonescu a criticat şi pactul de coabitare semnat de Victor Ponta şi Traian Băsescu, calificând documentul drept „caraghios“.

Cel mai recent episod s-a consumat vineri, când preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, i-a trimis preşedintelui Băsescu Statutul deputaţilor şi senatorilor, fără a-l informa şi pe preşedintele Senatului, Crin Antonescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite