PSD şi PNL, un nou consens pentru alegerile parlamentare. Numărul aleşilor pentru Diaspora, neschimbat. Băsescu: Dispreţul este egal şi la PSD, şi la PNL

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat, cu 105 voturi „pentru“ şi numai două „împotrivă“, noua lege a alegerilor parlamentare, care prevede un Parlament mai mic cu aproximativ 150 de aleşi. În noua lege, PSD şi PNL nu au umblat la numărul parlamentarilor pentru Diaspora. Românii din străinătate vor fi reprezentanţi şi în viitorul Legislativ de doar şase aleşi.

PSD şi-au dat mâna pentru adoptarea unui alt proiect de lege din pachetul de legi electorale, şi anume: alegerile parlamentare. „Am hotărât cu unanimitate de voturi, aşa cum am făcut de fiecare dată şi v-aţi obişnuit, cred, cu acest mod de lucru, să propun plenului Senatului adoptarea legii pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, cu amendamentele admise din anexă. Precizăm că nu există amendamente resinse“, s-a lăudat deputatul Mihai Voicu (PNL), preşedintele Comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului, cu victoria unei noi legi parlamentare.

Proiectul de lege privind alegerile parlamentare prevede că alegerile vor fi pe liste parlamentare, cu prag electoral de 5%, iar norma de reprezentare să fie un deputat la 73.000 locuitori şi un senator la 168.000 locuitori. Potrivit acestei norme de reprezentare, ar urma să fie 308 deputaţi, cărora li se adaugă cei 18 deputaţi ai minorităţilor şi deputaţii de diaspora şi 134 de senatori. La ultimele alegeri parlamentare, din 2012, au fost aleşi 412 deputaţi şi 176 de senatori.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a criticat Parlamentul pentru neschimbarea număruluid e parlamentari de Diaspora, care a rămas acelaşi: patru deputaţi şi doi senatori. „Dispreţul faţă de românii din Diaspora este egal la PSD şi PNL“, a spus Băsescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite