PSD şi PNL au fabricat o nouă temă de dispută: revizuirea Constituţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Co-preşedintele PNL, Alina Gorghiu a anunţat că PSD nu mai pot fi partener al PNL în procesuld e revizuire a Constituţiei. Imediat, premierul Ponta a taxat, pe facebook, „lipsa de viziune a conducerii liberale“. De fapt, liderii PNL şi PSD nu fac decât să se răfuiască public, pentru că în Comisia de revizuire a Constituţiei discuţiile sunt oricum îngheţate.

Co-preşedintele PNL Alina Gorghiu a vorbit, joi seară, la evenimentul ”Constituţia Liberală”, organizat de TNL, despre refoirma constituţiuonală. ”Nu trebuie să facem greşeala de a privi acest demers ca pe unul strict politic. Revizuirea Constituţiei este înainte de toate o chestiune personală, individuală, a fiecărui cetăţean al acestei ţări. Trebuie să ne întrebăm dacă suntem mulţumiţi de noi înşine în România. Avem suficiente drepturi şi libertăţi? Sunt acestea bine protejate? Funcţionează instituţiile statului în interesul cetăţeanului? Suntem feriţi de abuzuri?”, a afirmat Alina Gorghiu.

„Afirm răspicat că Victor Ponta şi PSD nu ne mai pot fi parteneri în realizarea reformei constituţionale”, a subliniat Alina Gorghiu. 

Aflat în plin turneu în ţările arabe, Ponta a răspuns pe facebook, "Regret profund faptul că liderii PNL au anunţat oficial (după ce negaseră cu îndârjire câteva săptămâni) că au decis definitiv blocarea procesului de revizuire a Constituţiei! Este o măsura total greşită, încă o dovadă a miopiei, mediocrităţii şi lipsei de viziune a actualei conduceri a PNL, care afectează fiecare cetăţean", a postat premierul.

El apreciază că statul nu poate fi reformat, cu respectarea standardelor europene, prevenirea conflictele instituţionale, adaptarea imunităţilor sau facilitarea confiscării bunurilor ilicite, fără să fie aduse modificările necesare la Constituţie şi aminteşte că parlamentarii liberali, spre deosebire de noii lor colegi pedelişti, au fost aleşi în decembrie 2012 pe baza promisiunii asumate de a revizui Constituţia.

"Încă o răzgândire, încă o păcăleală, încă o dovadă de miopie politică din partea lor - iar în 2016 vor cere iar votul cetăţenilor după ce au uitat tot ce au promis in 2012! Sper că mintea de pe urmă să îi ajute pe liderii PNL să revină asupra acestor decizii total eronate! România are nevoie de o Constituţie modernizată!!!", a conchis Ponta.

În timp ce Victor Ponta şi Alina Gorghiu se ceartă de la distanţă, în comisia de revizuire a Constituţiei nu se întâmplă absolut nimic. Şedinţele se amână de la o săptămână la alta din diverse motive, aleşii aşteptând să se încheie această sesiune parlamentară. "În această comisie nu se pot lua decizii decât cu votul a două treimi, în condiţiile în care nu există şi o înţelegere politică, este discutabilă activitatea în continuare a comisiei. Îmi pare rău, este o activitate de doi ani şi jumătate, a trecut un proiect de CC, Comisia de la Veneţia, încă sper la bunele intenţii şi la ideea de a face o Constituţie revizuită. Dacă nu, o să vedem la şedinţa pe care am convocat-o în 12 mai care este şi poziţia colegilor liberali, dacă mai agrează din textele adoptate, dacă mai continuăm procedura“, spunea senatorul PSD Ioan Chelaru, preşedintele comisiei. Aşadar, peste câteva zile, subiectul reformei cosntituţionale ar putea fi îngropat definitiv. Nici PSD, nici PNL nu vor să se angajaze că vor revizui Constituţia, din moment ce anul viitor sunt programate alegeri locale şi parlamentare, adevăratele obiective politice ale celor două mari partide. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite