PSD face un pas în spate pe tema moţiunii de cenzură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Grindeanu şi Marcel Ciolacu FOTO Inquam Photos / George Călin
Sorin Grindeanu şi Marcel Ciolacu FOTO Inquam Photos / George Călin

Conducerea PSD a decis depunerea moţiunii de cenzură doar în momentul în care social-democraţii ar reuşi să strângă cele 234 de voturi necesare demiterii Guvernului Cîţu. Una din variantele luate în discuţie a fost forţarea unei moţiuni de cenzură înainte de congresele PNL şi USR-PLUS, însă social-democraţii au realizat că şansele de a dărâma actualul Cabinet sunt minime în prezent, susţin surse din PSD pentru „Adevărul”.

„Am decis în unanimitate de voturi că vom depune moţiunea de cenzură în momentul în care vom avea cele 234 de voturi necesare să treacă această moţiune. În acest moment, partea de opoziţie are 204 voturi. Un guvern nu poate să cadă decât printr-o moţiune de cenzură în Parlament sau milioanele de români să iasă pe stradă şi să ceară demisia acestui guvern”, a declarat Marcel Ciolacu, după Consiliul Politic Naţional al PSD.

Întrebat de jurnalişti de ce s-a răzgândit PSD şi nu depune moţiune de cenzură înainte de congrese sau imediat după acestea, Marcel Ciolacu a subliniat că PSD vrea să fie sigur că Opoziţia are o şansă reală de a da jos Guvernul Coaliţiei. „Nu vrem să depunem moţiune de dragul de a depune moţiune şi de a face spectacol politic”, a completat social-democratul.

Surse din conducerea PSD au declarat pentru „Adevărul” că principalul argument al amânării depunerii moţiunii de cenzură pentru un moment în care ar fi posibilă atragerea de parlamentari nemulţumiţi ai Coaliţiei, imediat după congrese, a fost acela că dacă moţiunea pică din primele săptămâni ale noii sesiuni parlamentare, social-democraţii vor rămâne fără nicio posibilitate de a da jos Guvernul până în 2022, chiar dacă vor avea noi aliaţi politici.

Într-o declaraţie dată presei, Mihai Tudose sintetiza raţionamentul PSD pe tema moţiunii de cenzură: „Depunerea depinde de oportunitate. Nu «hai să o depunem, ca să scăpăm de presiune»”, a precizat Tudose, vicepreşedinte, care a subliniat că PSD nu vrea doar să tragă un glonţ în aer. Cele 30 de voturi pe care PSD caută să le strângă pot veni doar din rândul aleşilor Coaliţiei sau al parlamentarilor minorităţilor, cei din urmă fiind 18 la număr. Deputaţii minorităţilor au evitat în mod tradiţional să voteze pentru demiterea guvernelor la moţiunile de cenzură.

Împărţirea funcţiilor politice

În Consiliul Politic Naţional, PSD a revenit asupra deciziei ca fruntaşii partidului să nu ocupe funcţii de conducere în Camera Deputaţilor sau în Senat. Prin urmare, forul social-democrat a luat decizia ca Gabriela Firea (prim-vicepreşedinte) şi Vasile Dîncu (preşedinte al Consiliului Naţional) să fie susţinuţi pentru funcţiile de vicepreşedinţi ai Senatului, urmând să-i înlocuiască pe Robert Cazanciuc şi Radu Oprea. O schimbare va avea loc şi la Camera Deputaţilor, acolo unde Sorin Grindeanu (prim-vicepreşedinte) îl va înlocui pe Marius Budăi ca vicepreşedinte al Camerei. Pe de altă parte, deputatul Alexandru Rafila îşi va menţine postul de vicepreşedinte al Camerei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite