PSD contestă numirea lui Mircea Minea, devenit judecător CCR în 2010

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Minea FOTO ccr.ro
Mircea Minea FOTO ccr.ro

Deputaţii PSD au cerut conducerii Camerei Deputaţilor verificarea votului în urma căruia Mircea Minea, propus de PDL, a devenit judecător la Curtea Constituţională (CCR).

”E vorba că prin decizia CCR din 2008 s-a statuat că numărul membrilor prezenţi în fiecare cameră are rolul determinat pentru adoptarea unei hotărâri. În 2014 a fost supus votului, a îndeplinit numărul voturilor, dar Valeriu Dorneanu nu a fost ales. A venit şi domnul jurist Mircea Minea Ştefan care, după repetarea votului a obţinut majoritatea simplă şi a fost declarat judecător. În cazul domnului Şova a avut majoritatea, nu s-a admis că s-a considerat că este nevoie de majoritatea Senatului. Asta conduce la o idee care este cuprinsă în această sesizare, înseamnă că şi alegerea domnului Valeriu Dorneanu era legală şi nu mai trebuia vot şi în cazul domnului Minea. La data de 14 iunie 2010 a existat pe ordinea de zi numirea unui judecător la CCR. Propunerea PDL a fost Valeriu Dorneanu. Practic s-a invalidat numirea domnului Dorneanu. A fost numit judecător domnul Mircea Minea Ştefan. Este prima sesizare prin care cineva a sesizat o încălcare a Constituţiei şi a regulamentului celor două camere. Nu există niciun termen. E clar că se doreşte o explicaţie în legătură cu legea să fie egală pentru toţi. Săptămâna viitoare se va lua o decizie în legătură cu sesizarea CCR”,  a declarat miercuri, deputatul Mircovici Niculae, secretarul Camerei Deputaţilor.

Liderul deputaţilor PSD, Marian Neacşu, a fost cel care a propus conducerii Camerei reanalizarea votului, spunând că nu a fost unul corect. „Problema a fost ridicată de domnul Marian Neacşu. Eu sunt deputat de 10 ani, este prima sesizare prin care cineva, indiferent cine, eu nu dau culoare politica, a sesizat o incălcare a Constituţiei şi a regulamentelor celor doua camere în legătură cu alegerea unui judecător la CCR“, a adăugat Mircovici.

În sesizarea trimisa la Comisia Juridica se arată că, în data de 14 iunie 2010, s-a dat vot pentru Valer Dorneanu, propunerea PSD, pentru care s-au pronunţat 168 de deputaţi, în condiţiile în care PNL şi PSD au lipsit din sală. Numirea nu a fost validată. Ulterior, peste 170 de deputaţi au votat pentru numirea la CCR a lui Ştefan Minea, el fiind ales cu majoritate simplă de plenul Camerei.

Mircea Minea a fost numit judecător la CCR în 2010, după ce propunerea PSD, Valer Dorneanu, a picat. Mai exact, Dorneanu a fost votat  ca judecător al CCR cu o majoritate simplă, de 50% plus unu din numărul celor prezenţi. PDL, care deţinea majoritatea parlamentară, a contestat votul pe motiv că e nevoie de majoritate absolută, de 50 % plus unu din numărul total al deputaţilor. Mircea Minea a obţinut votul majorităţii tuturor deputaţilor şi a ajuns judecător la CCR.

„Situaţia este în oglinda cu cazul Şova“, a mai spus Mircovici.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite