Prima mare înţelegere a noii coaliţii: împărţirea dregătoriilor din pachetul media

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Cîţu, Marcel Ciolaccu, Kelemen Hunor FOTO Mediafax
Florin Cîţu, Marcel Ciolaccu, Kelemen Hunor FOTO Mediafax

Şefiile TVR, Radio România şi ICR sunt primul test al noii coaliţii de guvernare care se conturează, adică PSD, PNL şi UDMR, cele trei formaţiuni negociind împărţirea poziţiilor de top în funcţie de ponderea din Parlament, însă şi pe baza înţelegerii noii majorităţi parlamentare.

Dacă, în primăvară, PNL şi USR bătuseră palma ca un partid să ia TVR şi unul Radio România, ieşirea USR de la guvernare a scos partidul lui Cioloş din ecuaţia funcţiilor de preşedinţi sau vicepreşedinţi.

La TVR, candidatul susţinut pentru şefia televiziunii va fi jurnalistul Dan Turturică, propus în Consiliul de Administraţie de Guvern, deci de PNL, potrivit unor surse politice din conducerea liberală. Celelalte propuneri ale liberalilor pentru locurile de membri titulari sunt Radu Carp şi Mihai Firică. Cei mai mulţi oameni în noul CA îi va avea PSD, trei la număr, adică Georgică Severin (fost şef al Radio România în perioada 2017-2021), Lucian Ghimişi şi Elena Dindirică. USR l-a propus pe Valentin Enescu, AUR pe Dorothea Ionescu, UDMR pe Nagy-Debreczeni Hajnalka, iar minorităţile pe Borislav Velimirovici.

Pe de altă parte, la Radio România şefia le va reveni celor din PSD, social-democraţii având posibilitatea să susţină în funcţia de preşedinte director-general pe unul dintre cei trei oameni propuşi în Consiliul de Administraţie: Răzvan Dincă, Radu Herjeu sau Ruxandra Săraru. Liberalii vor avea doi membri titulari, adică pe Radu F. Alexandru şi Alexandra Bogdan. Câte un membru au în CA al Radio România USR (Liviu Popescu), AUR (Sorin Faur), UDMR (Bodoczi Annamaria) şi minorităţile naţionale (Milan Miroslav Manyura). Nu în ultimul rând, o reprezentantă va avea şi Guvernul, pe Maria Ţoghină.

Conducerea ICR, o afacere în trei

Deşi pentru funcţia de preşedinte al Institutului Cultural Roman (ICR) sunt mai mulţi candidaţi, adică trei la număr – George Pleşu (USR), Andrei Novac (Uniunea Scriitorilor din România) şi Liviu Sebastian Jicman –, favoritul este cel agreat de PNL, PSD şi UDMR, adică Liviu Sebastian Jicman, susţin surse politice. Jicman este actualul director al Muzeului Naţional Cotroceni, instituţie din subordinea lui Klaus Iohannis. Susţinut de PNL, la cererea şefului statului, Liviu Sebastian Jicman ar urma să conducă ICR în următorii patru ani. Jicman a mai fost în conducerea ICR în perioada 2013-2016, fiind vicepreşedinte al instituţiei.

Primul vicepreşedinte va fi dat de PSD, în persoana lui Mirel Taloş, care până de curând a avut aceeaşi funcţie, însă cu atribuţii de conducere a instituţiei, după demisia fostei preşedinte, Liliana Ţuroiu. În mandatul trecut a fost susţinut de ALDE. De altfel, Taloş a avut şi două mandate de deputat de Sălaj, fiind ales pe listele PNL. Al doilea vicepreşedinte al ICR va fi din partea UDMR, Weinberger Attila. Candidatul susţinut de UDMR este muzician şi compozitor, fiind foarte cunoscut mai ales în lumea jazzului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite