Preşedintele Lituaniei, în România: Cooperarea noastră în materie de securitate este esenţială pentru pentru întărirea siguranţei Flancului Estic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gitanas Nauseda şi Klaus Iohannis FOTO Administraţia Prezidenţială
Gitanas Nauseda şi Klaus Iohannis FOTO Administraţia Prezidenţială

Preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, aflat în vizită oficială la Bucureşti, a declarat că România este un aliat de încredere al Lituaniei în cadrul NATO, şi un partener important în interiorul Uniunii Europene. Preşedintele lituanian a explicat că este importantă cooperarea în materie de securitate noastre pentru întărirea siguranţei Flancului estic, a menţionat el.

„Să menţinem legătura cu partenerii şi aliaţii este de importanţă majoră în contextual actual. România este un aliat de încredere al Lituaniei şi partener important în sânul Uniunii Europene. Cooperarea noastră în materie de Securitate este esenţială pentru pentru întărirea siguranţei Flancului Estic al NATO. Suntem recunoscători pentru contribuţia României la consolidarea misiunilor din Lituania şi îi mulţumim domnului preşedinte Iohannis pentru avioanele de luptă care se vor întoarce în zona baltică pentru misiuni de apărare, în 2023”, a spus preşedintele Lituaniei.

Gitanas Nauseda a explicat că a discutat cu şeful statului roman şi despre obiectivele viitorului Summit NATO ce va avea loc în luna iulie, la Madrid. „Avem ambiţii în ce priveşte opţiunile de răspuns militar care să sporească în mod semnificativ apărarea Flancului Estic al NATO”, a spus şeful statului lituanian.

Liderul de stat a arătat că, „în ce priveşte agresiunea militară a Rusiei în vecinătate, trebuie să fim pregătiţi la maxim”. „Este nevoie de asistemnţă politică, militară şi diplomatică. Trebuie să ne sporim eforturile pentru a pune mai multe presiuni internaţionale asupra Rusiei. Crimele de război comise de militarii ruşi nu trebuie să rămână nepedepsite, Rusia trebuie să plătească pentru acestea”. 

Potrivit preşedintelui Lituaniei, sancţiunile pregătite privind agresiunea Rusiei în Ucraina trebuie să privească şi Belarusul. „Aşa se explică noul pachet de sancţiuni, de măsuri, care targhetează sectorul financiar, este nevoie de un embargo strict şi de sancţiuni împotriva propagandei ruseşti, sancţiuni împotriva Belarusului, deasemenea, pentru rolul pe care îl joacă în acest război împotriva Ucrainei”, a mai spus Gitanas Nauseda. 

Citeşte şi: Klaus Iohannis l-a primit la Cotroceni pe preşedintele Lituaniei. Vizita, în contextul războiului din Ucraina

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite