Ponta cere ca autorităţile locale să fie informate că pot cumpăra utilaje de deszăpezire cu bani UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta i-a solicitat ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, să informeze autorităţile locale cu privire la varianta de achiziţionare a utilajelor de deszăpezire din fonduri europene.

„Vreau ca, domnul ministru Teodorovici, să puneţi la dispoziţia autorităţilor locale exact toate posibilităţile de accesare a fondurilor europene privind utilaje de deszăpezire“, a spus Ponta, în şedinţa de Guvern.

Cum ar trebui să procedeze Guvernul

Programul Operaţional Sectorial Transporturi (POS-T) conţine cel puţin patru categorii de cheltuieli care ar putea fi eligibile pentru achiziţia de utilaje din fonduri nerambursabile de la UE de către administratorii de stat ai infrastructurilor rutiere şi feroviare (CNADNR, respectiv CFR). Guvernul nu trebuie decât să urmeze procedurile prevăzute în Ghidul Solicitantului POS-T.

Axa Prioritară 3 – „Modernizarea sectorului de transport în scopul creşterii protecţiei mediului şi a sănătăţii publice şi siguranţei pasagerilor“ – din cadrul POS-T, respectiv Măsura 3.2 – „Îmbunătăţirea siguranţei traficului pe toate modurile de transport“. Acesta este cadrul de finanţare prin care Guvernul putea, de mai mulţi ani, să obţină fonduri pentru achiziţia de utilaje specifice deszăpezirii, pe care să le folosească în regie proprie pentru a completa sau chiar înlocui serviciile întreţinere pe timp de iarnă prestate de firmele subcontractoare.

Reamintim că, ieri, deputatul Alexandru Nazare, vicepreşedinte al PDL şi fost ministru al Transporturilor (în iarna 2011-2012, când am avut înzăpeziri masive, ca acum), a transmis un comunicat prin care solicită miniştrilor Dan Şova şi Ramona Mănescu „să reia de urgenţă" proiectul de accesare a fondurilor pentru utilaje, iniţiat în 2012 şi apoi abandonat. Nazare susţine că, în 2012, s-a interesat la Bruxelles, a vorbit cu comisarul european Johanes Hahn, apoi s-au făcut demersurile necesare accesării fondurilor din POS-T, dar proiectul a fost ulterior abandonat.

Şase judeţe din sud-estul ţării se află miercuri sub Cod roşu de viscol şi ninsori. Totodată, Bucureştiul şi alte 14 judeţe din ţară au intrat miercuri sub incidenţa codului portocaliu de viscol.

Membrii comandamentului pentru situaţii de urgenţă se vor reuni astăzi la ora 15.00, fiind posibil ca starea de alertă să fie extinsă şi pentru alte judeţe afectate în mod deosebit de intemperii, a anunţat premierul Victor Ponta.

Peste 240 de militari participă la acţiunile de deszăpezire în judeţele Vrancea, Brăila, Vâlcea, Buzău şi Galaţi, fiind implicate 17 mijloace tehnice, pentru ajutorarea persoanelor din zonele afectate de căderile masive de zăpadă, potrivit Ministerului Apărării Naţionale.

Totodată, ministrul Apărării, Mircea Duşa, a anunţat că l-a desemnat pe şeful Statului Major al Forţelor Terestre, general-maior Nicolae Ciucă, să coordoneze toate misiunile de ajutorare şi salvare a persoanelor aflate în dificultate în zonele afectate de ninsori abundente şi viscol.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

ANM a emis cod portocaliu de viscol şi cod galben de ninsori abundente. Avertizările sunt valabile de miercuri dimineaţă până joi la ora 10.00

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, marţi, noi avertizări de vreme rea în Oltenia, Muntenia, Sudul Moldovei, Sud-estul Transilvaniei şi în Dobrogea. Astfel, de marţi dimineaţă până joi la ora 10.00, Bucureştiul şi 14 judeţe din sudul şi estul ţării vor fi sub cod portocaliu de viscol, iar 10 judeţe vor fi sub cod galben de ninsori, potrivit ANM. Joi şi vineri vom avea parte de ger.

Lista completă a drumurilor închise şi a celor care au restricţii de trafic

Deşi meteorologii au ridicat toate avertizările de vreme rea, peste 15 drumuri naţionale sunt în continuare închise sau au restricţii de circulaţie, potrivit Infotrafic. Autorităţile au anunţat eliminarea restricţiilor pe A3, iar pe A2 rămâne în continuare închis tronsonul Bucureşti-Feteşti. Sunt probleme şi pe căile ferate, cu restricţii pe 10 linii şi 105 trenuri anulate. Însă porturile sunt deschise.

METEO Vremea pe două săptămâni: va mai ninge pe 29 ianuarie, dar până pe 2 februarie, în unele zone, se va încălzi uşor

Meteorologii au emis, luni, prognoza meteo valabilă pentru perioada 27 ianuarie – 9 februarie. Potrivit informaţiilor furnizate de specialiştii, mai sunt aşteptate ninsori pe 29 ianuarie, zi în care în nordul ţării, sunt aşteptate şi valori termice de -18 grade. Cu toate acestea, până pe 2 februarie, vremea se va încălzi în aproape toată ţara, în unele zone temperaturile fiind mai mari chiar şi cu 8-9 grade.

Populaţia din Vrancea, sfătuită să se aprovizioneze cu alimente pentru a face faţă Codului Portocaliu

Şcoli închise, gravide aproape de soroc chemate la spital şi oameni puşi să-şi facă rezerve de alimente şi medicamente, sunt recomandările făcute de reprezentanţii Comandamentului pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea pentru următoarele două zile, când judeţul, aflat deja în stare de alertă, se va confrunta din nou cu cod portocaliu de ninsori şi viscol.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite