Ponta: „Băsescu a vorbit în nume personal la Bruxelles. Eu voi vorbi în numele românilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta despre întâlnirea de la Bruxelles cu Barroso, dar şi coabitarea cu Băsescu
Victor Ponta despre întâlnirea de la Bruxelles cu Barroso, dar şi coabitarea cu Băsescu

Premierul Victor Ponta a explicat că va merge la Bruxelles pentru a explica din nou situaţia din România şi va încerca să închidă acest subiect pe plan european. Referitor la cele 11 cerinţe ale lui Barroso, Ponta a spus că o parte dintre ele au fost trimise de la Bucureşti ”şi ştiu şi numele acelei doamne care a spus vedeţi că la Bucureşti este un anume senator...”.

Prezent în emisiunea ”Sinteza Zilei” de la Antena 3, Ponta a fost întrebat despre o ipoteză lansată de liderul ProDemocraţia, Cristian Pârvulescu, conform căreia Traian Băsescu va încerca să dea jos Guvernul. 

”Sunt convins de acest lucru. Băsescu a încercat încă din prima zi să dea jos acest Guvern. Este normal să încerce. Nu îi convine situaţia şi da, sunt convins că va încerca în continuare”, a spus Victor Ponta. 

Referitor la o coabitare cu Traian Băsescu, Ponta a spus că nu el este cel care nu poate colabora. ”Domnul Băsescu este cel care şi-a depăşit mereu atribuţiile. S-a băgat peste guvernul Tăriceanu până a fost pus la punct şi a intervenit scandalul politic din 2007. I-a mers cu domnul Boc pentru că nu avea nimeni curajul să îi spună că nu are voie. Acum a încercat şi cu mine. M-am opus de la început şi a ieşit tot acest scandal politic. Nu sunt dispus să admit niciun fel de intruziune, de orice fel”

”Domnul Băsescu nu se va schimba. Ar fi frumos şi ar fi bine pentru România dar nu, nu cred”

Cum stă USL în sondaje după referendum 

Victor Ponta s-a arătat încrezător în şansele USL de a obţine peste 50% la alegerile parlamentare. ”Ceea ce am constatat, după referendum, este că nu a scăzut intenţia de vot pentru USL. Nici pentru PDL nu a crescut. În mod sigur vom avea peste 60%. Dar am urmărit multe sondaje şi am înţeles un mesaj din partea oamenilor: nu-l mai vor pe Traian Băsescu, dar în acelaşi timp vor o perioadă de linişte. Ceea ce pot eu să le promit este că, eu personal, nu voi fi niciodată cel care va iniţia vreun conflict”, a mai spus Ponta. 

Ce va discuta la Bruxelles cu Barroso 

”Voi încerca să explic încă o dată problema României la Bruxelles şi dacă se poate să şi închid acest subiect. Băsescu a vorbit în nume propriu acolo, eu voi vorbi cel puţin în numele majorităţii parlamentare, a celor 7,4 milioane de oameni care au spus DA la referendum, a poporului român”. 

Ponta apreciază că liderii europeni şi-au schimbat optica după dezbaterea din Parlamentul European, dar şi a discuţiilor de după referendum. ”Nu mai este totul aşa în alb şi negru. Adică domnul Băsescu este ăla alb şi USl sau eu Victor Ponta, ăla negru. Liderii europeni încep să înţeleagă”, a explicat premierul. 

Referitor la cele 11 cerinţe ale lui Jose Manuel Barroso, Ponta a reiterat ideea că a îndeplinit 10 şi jumătate. ”Ştiţi ce mă doare cel mai tare? Unele dintre acele puncte este clar că au fost trimise de aici, de la Bucureşti. Şi ştiu şi numele doamnei care s-a dus şi a spus: vedeţi că există un anumit senator care... Ei bine, liderii europeni nu ştiu exact ce a făcut Mircea Diaconu pentru români. Ei nu ştiu cât de iubit este şi din cauza cărei probleme stupide este incompatibil. Îmi pare rău şi asta îmi lasă un gust amar, tendinţa asta de a ne pîrî între noi”, a mai spus Ponta. 

Agenda internă a premierului: problema Oltchim şi pregătirea pentru iarnă

Premierul a explicat că există două probleme care trebuie rezolvate urgent. Prima este cea de la Oltchim. ”La Oltchim nu vom fi de acord cu niciun fel de soluţie care nu va păstra Oltchimul şi Arpechimul. În fond, locurile de muncă. Orice investitor ar veni, dacă nu respectă aceste condiţii, nu va fi băgat în seamă. Este o problemă grea, dificilă dar pe care trebuie să o rezolvăm”. 

A doua problemă pe agenda premierului este pregătirea pentru iarnă. ”Am vorbit foarte mult în aceste zile cu primarii. Cu domnul Oprescu, cu domnul Nechita de la Iaşi. Este o problemă gravă, pentru că PDL a decis să taie integral subvenţia anul trecut. S-au dat în schimb bani doar pentru primăriile PDL-iste. Trebuie să găsim soluţii şi asta cât mai rapid posibil”. 

Cine pleacă, cine vine în noul Guvern după 9 decembrie

Victor Ponta a precizat că actuala formulă guvernamentală nu este cea mai bună echipă pe care o putea alege, dar va încerca să corijeze erorile după 9 decembrie. 

Premierul a ţinut să-i mulţumească în mod expres ministrului de Finanţe, Florin Georgescu care nu mai doreşte să facă parte din noul Guvern. ”Asta a fost înţelegerea mea cu el. Orice i-aş face, orice i-aş zice, nu va mai rămâne. Îmi pare rău şi îi mulţumesc pentru tot ce a făcut în această perioadă deosebit de dificilă”.     

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite