Politicienii elveţieni se alătură şi ei mişcării internaţionale anti-PSD: Liviu Dragnea, păpuşarul întregii acţiuni de la protestele violente din Piaţa Victoriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După reacţia politicenilor danezi la petiţia anti-PSD, doi social-democraţi elveţieni au reacţionat şi ei, spunând că „violenţa total disproporţionată şi motivată politic” a mitingului din 10 august din Piaţa Victoriei îl au pe liderul PSD, Liviu Dragnea, drept „păpuşarul întregii acţiuni”.

Doi parlamentari social-democraţi din Elveţia, Nationalrat Martin Naef şi Carlo Sommaruga, au publicat, pe site-ul partidului socialist de la ei din ţară, un articol intitulat „Deteriorarea statului de drept din România”, criticând violenţele de la mitingul diasporei din 10 august, relatează G4media. 

Redăm documentul integral al parlamentarilor elveţieni vizavi de situaţia din România (traducere asigurată de o comunitate a românilor din Elveţia #Rezist Zurich):

Deteriorarea statului de drept în România

La 10 august, aproximativ 100.000 de protestatari au urmat chemarea unui grup puţin cunoscut de a se opune degradării statului de drept şi relaxării reglementărilor anticorupţie. După ce persoane mascate – protestatarii vorbesc de provocatori plătiţi – au folosit violenţa, poliţia a făcut uz de gaze lacrimogene, tunuri cu apă, gloanţe de cauciuc şi, potrivit informaţiilor iniţiale, chiar şi gaze iritante împotriva demonstranţilor paşnici. Au fost afectaţi chiar şi copii. Bilanţul trist al operaţiunii brutale: aproximativ 420 de demonstranţi şi 35 de ofiţeri de poliţie au fost răniţi, unii dintre ei grav. Pentru PS elveţian, reacţia violentă total disproporţionată a poliţiei este la fel de inacceptabilă ca şi motivaţia politică ce îi stă la bază.

Partidul de guvernământ postsocialist PSD împreună cu partenerii lor de coaliţie “liberali” ALDE sunt de mai mult de un an angajaţi în subminarea treptată a statului de drept şi în slăbirea sistemului judiciar. Ei fac tot posibilul pentru ca Direcţia Naţionale Anticorupţie, sprijinite de UE, să funcţioneze în gol. PSD este complet neimpresionat de protestele masive care au scos deja deja sute de mii de cetăţeni în stradă în 2017. Păpuşarul întregii acţiuni este Liviu Dragnea, liderul partidului postsocialist PSD, partid aflat la guvernare împreună cu ALDE din anul 2017.

Dragnea controlează guvernul, însă nu poate fi prim-ministru din cauza cazierului judiciar. Condamnat definitiv înaintea ultimelor alegeri la doi ani de închisoare pentru fraudă electorală, el a primit în iunie 2018 o nouă sentinţă de trei ani de închisoare pentru corupţie.

În esenţă, ultimele atacuri ale guvernului lui Dragnea asupra sistemului judiciar vizează prevenirea transformării ultimei condamnări într-o condamnare definitivă şi investigarea mai largă în jurul afacerilor sale. Inacceptabil este, de asemenea, rolul putred de bogatei Biserici Ortodoxe Române, care tace cu privire la eşecul politic al guvernului şi, în schimb, agită împotriva homosexualităţii şi a valorilor europene. Post-socialiştii mulţumesc Bisericii Ortodoxe prin scutirea ei fiscală şi dezincriminarea corupţiei şi a abuzului sexual.

Invitat de trio-ul creştin-democrat

Situaţia nu a devenit mai bună atunci când trio-ul creştin democrat compus din preşedintele Consiliului Naţional (camera inferioară a Parlamentului Elveţian) Dominique de Buman, consilierul federal (membru al camerei superioare a Parlamentului Elveţian) Filippo Lombardi şi ambasadorul parlamentar Claudio Fischer i-au organizat lui Liviu Dragnea în sesiunea de vară în Parlamentul Federal o recepţie cu onoruri. Istoria personală a lui Dragnea nu-i interesează – a fost comentariul lor.

Consiliul federal (guvernul elveţian) a asigurat în mai 2018 în răspunsul la interpelarea PS elveţian „Subminarea Independenţei Justiţiei în România“ că sprijină eforturile Consiliului Europei „pentru a determina România să respecte standardele europene în domeniul statului de drept şi al independenţei sistemului judiciar.“. În plus, Elveţia aminteşte României că „persoanele responsabile de urmărirea şi judecarea infracţiunilor legate de corupţie trebuie sa dispună de independenţa şi autonomia necesare pentru a-şi îndeplini funcţiile, fără a fi expuse presiunilor nepotrivite“. Prin urmare, solicităm Consiliului Federal să nu renunţe la aceste eforturi şi să sporească presiunile asupra României.

Orla Hav, parlamentar danez şi unul din liderii Partidului Social-Democrat, a anunţat că socialiştii din Danemarca vor ridica problema excluderii PSD din familia europeană din care face parte, Partidul Socialiştilor Europeni (PES). Demersul a pornit de la comunitatea românilor din Danemarca, reprezentată de George Forlafu, care a trimis o scrisoare deschisă liderului social-democraţilor din ţară, în care i-au cerut să propună excluderea PSD din grupul politic european.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite