Peste 41 de miliarde de lei, Bugetul asigurărilor sociale de stat în 2010

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emil Boc
Emil Boc

Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, bugetul destinat asigurărilor sociale de stat pentru anul 2010.

Ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Mihail Şeitan, a declarat că rata şomajului nu va depăşi, în 2010, procentul de 7,3 la sută, echivalent cu un număr de 645.000 persoane, iar punctul de pensie va rămâne la nivelul din 2009, respectiv 732,8 lei. Pensia medie va creşte cu 2,2 la sută în cursul anului viitor.

Potrivit proiectului legii asigurărilor sociale de stat, Executivul are în plan alocarea unui buget, pentru anul viitor, de 41,060 miliarde de lei.

De asemenea, în vederea susţinerii cheltuielilor bugetului asigurărilor sociale de stat, Guvernul urmează să acorde o subvenţie de 7,05 miliarde de lei de la bugetul de stat.

Din totalul sumelor alocate, 54 milioane de lei vor fi destinaţi sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale, cu un excedent de 255,7 milioane lei.

În timp ce aproape 39,7 miliarde de lei se vor duce către plata pensiilor, restul sumei până la 41,060 miliarde lei urmează să fie folosită pentru administrarea sistemului public de pensii, în care sunt cuprinse cheltuieli de personal, bunuri şi servicii, dobânzi datorate Trezoreriei statului şi active nefinanciare.

La stabilirea fondurilor pentru anul viitor în cazul sistemului de pensii s-a luat în calcul un număr de 4,69 milioane de pensionari de asigurări sociale şi o pensie medie lunară de 701,2 lei.

Totodată, valoarea punctului de pensie a fost gândită la un cuantum de 732,8 lei, aplicabil de la 1 ianuarie 2010.

Fondurile alocate decontării biletelor de odihnă nu pot depăşi 10 la sută din totalul fondurilor aprobate pentru cheltuielile cu biletele de tratament balnear şi odihnă la capitolul "Asigurări şi asistenţă socială", titlul "Asistenţă socială", alineatul "Ajutoare sociale în natură", se stipulează în proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat.

În privinţa bugetului asigurărilor pentru şomaj, execuţia bugetară pentru 2010 prevede alocarea sumei de 2,96 miliarde de lei, din care 21 de milioane lei vor fi direcţionate către Fondul de Garantare pentru plata creanţelor salariale.

Pentru stabilirea sumei finale dedicate şomajului, s-a luat în calcul un număr de 280.000 beneficiari de indemnizaţie de şomaj şi 10.000 de indemnizaţie de şomaj pentru absolvenţi.

Autorităţile au luat în calcul o indemnizaţie de şomaj medie lunară de 523 lei şi o indemnizaţie de şomaj medie lunară pentru absolvenţi de 300 lei.

Salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2010 este de 1.836 lei.

Bugetul asigurărilor pentru şomaj, aferent sistemului asigurărilor pentru şomaj, se stabileşte la venituri în sumă de 1.566,8 milioane lei, la cheltuieli în sumă de 2.943,4 milioane lei, cu un deficit de 1.376,6 milioane lei.

Deficitul sistemului de asigurări pentru şomaj ce se va înregistra la sfârşitul anului 2010 se acoperă din disponibilităţile înregistrate de bugetul asigurărilor pentru şomaj în anii precedenţi, se precizează în textul de lege.

Proiectul legii bugetului destinat asigurărilor sociale de stat va fi trimis joi, în Parlament, urmând ca, până la jumătatea lunii ianuarie, să fie votat în plen.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite